Τετάρτη 27 Γενάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Ζητεί νέο δάνειο από το ΔΝΤ

ΑΓΚΥΡΑ.-

Η τουρκική κυβέρνηση επιζητεί τη σύναψη συμφωνίας με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για την παροχή δανείου, προκειμένου να αποπληρώσει τόκους προηγούμενων δανείων. Που φτάνουν (κρατηθείτε...) τα 24 δισ. δολάρια. Και πρέπει να αποπληρωθούν μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 1999.

Ο νέος υπουργός Οικονομικών, Ζεκερία Τεμιζέλ, είπε στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV ότι "η συμφωνία παρακολούθησης" (της τουρκικής οικονομίας από το ΔΝΤ) "προχωρά με επιτυχία". Πρόσθεσε ότι "τα αποτελέσματα του 1998 αποτελούν συμμόρφωση προς τις δεσμεύσεις μας προς το ΔΝΤ". Οπότε, συμπέρανε, "θα ήταν φυσικό η συμφωνία παρακολούθησης να ενδυναμωθεί με οικονομική υποστήριξη".

Το ΔΝΤ επαίνεσε τη "σφιχτή" οικονομική πολιτική της Αγκυρας, η οποία "πέτυχε" να μειώσει τον πληθωρισμό από 97% σε 56% (από πού άραγε προκύπτει κάτι τέτοιο; Το ίδιο το ΔΝΤ μιλούσε το Σεπτέμβρη για 72%). Βεβαίως όμως, είπε ο Τεμιζέλ, ένα ενδεχόμενο δάνειο θα βασιστεί και στην "εκτίμηση του ΔΝΤ" όσον αφορά τον "εύθραυστο τραπεζικό τομέα". Πολλές τουρκικές κυβερνήσεις - και η παρούσα, του Μπουλέντ Ετσεβίτ - έχουν δεσμευτεί για την ενεργοποίηση ενός "αυστηρότερου κανονιστικού πλαισίου" για τις τράπεζες.

Συγκρούσεις με Κούρδους

Στο μεταξύ, χτες, το ειδησεογραφικό πρακτορείο "Ανατολή" μετέδωσε ότι δεκαεννέα μέλη του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) και δύο Τούρκοι στρατιώτες σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις στη Νοτιοανατολική Τουρκία, επικαλούμενο τοπική πηγή στο Ντιγιαρμπακίρ.

Οι συγκρούσεις σημειώθηκαν στην περιοχή Μπαγκόκ, στην επαρχία Μαρντίν, στα σύνορα με τη Συρία, πρόσθεσε η ίδια πηγή.

Ο ηγέτης του PKK, Αμπντουλάχ Οτσαλάν, που αναχώρησε στις 16 Γενάρη από την Ιταλία προς άγνωστη κατεύθυνση, άρχισε το 1984 ένοπλο αγώνα εναντίον των κυβερνητικών δυνάμεων στη Νοτιοανατολική Τουρκία. Εκτοτε, οι νεκροί, κατά συντηρητικές εκτιμήσεις, έχουν ξεπεράσει τους 31.000.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ