Τετάρτη 27 Γενάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Καπνός... τα ελληνικά τσιγάρα

Μόλις στο 35% το μερίδιο των τσιγάρων με ελληνικά σήματα στην αγορά. Η παραγωγή συρρικνώνεται και οι θέσεις εργασίας αποδεκατίζονται

Το 64,7% της ελληνικής αγοράς κατέχουν στο σύνολό τους τα εισαγόμενακαι τα εδώ παραγόμενα τσιγάρα με ξένα σήματα, σύμφωνα με τα τελευταία στατιστικά στοιχεία για το 1998! Τα ελληνικά σήματα κατέχουν μόλις το 35,3% της ελληνικής αγοράς και συνεχώς χάνουν έδαφος! Η παραγωγή καπνών συρρικνώνεται, μένει αδιάθετη σε αποθήκες, οι τιμές μειώνονται και στην επεξεργασία του καπνού έχουν χαθεί χιλιάδες θέσεις εργασίας. Στις καπνοβιομηχανίες έχει γίνει, επίσης, δραστική μείωση της απασχόλησης που υπολογίζεται πάνω από 50% τα τελευταία 15 χρόνια. Ολα αυτά, όταν η κατανάλωση στην Ελλάδα κάθε χρόνο αυξάνεται και το 1998 έφτασε τα 31 δισεκατομμύρια τσιγάρα!

Τα παραπάνω στοιχεία παρουσιάστηκαν σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά, με πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Εργαζομένων Καπνοβιομηχανιών Ελλάδας,στην οποία και συμμετείχαν εκπρόσωποι από την Πανελλήνια Καπνεργατική Ομοσπονδία, τα Εργατικά Κέντρα Αθήνας, Πειραιά και Θήβας και από τα σωματεία των καπνεργοστασίων. Το θέμα της σύσκεψης ήταν η πολιτική συρρίκνωσης που εφαρμόζεται στον κλάδο, τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες, αλλά και η απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας. Εκλέχτηκε επιτροπή για την παραπέρα προώθηση όλων των ζητημάτων που εντοπίστηκαν στη σύσκεψη, σε συντονισμό και με άλλους φορείς που πλήττονται από αυτή την πολιτική.

Στην εισήγησή του ο γραμματέας της ΟΕΚΕ Κ. Λυμπερόπουλος τόνισε μεταξύ άλλων ότι τα πολυεθνικά μεγαθήρια έχουν βρει εύκολους συνεργάτες, τους ντόπιους βιομηχάνους, οι οποίοι όλα αυτά τα χρόνια στην επιδίωξη του μέγιστου κέρδους ανέπτυξαν, καταστροφικές για την ντόπια παραγωγή, συνεργασίες μαζί τους. Στα ξένα ακριβά σήματα (blendet) που επικράτησαν, η συμμετοχή ελληνικών καπνών είχε φθίνουσα πορεία.

Η πρόεδρος της Καπνεργατικής Ομοσπονδίας κ. Καζατζίδου ανέφερε ότι στην επεξεργασία του καπνού απασχολούνται εποχιακά εργαζόμενοι, από τους οποίους το 80% είναι γυναίκες και το 20% άνδρες. "Οι θέσεις εργασίας - σημείωσε- μειώνονται δραστικά και αυτοί που απασχολούνται σήμερα στην επεξεργασία δε συμπληρώνουν ούτε 100 ένσημα για το Ταμείο ανεργίας".

Ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στον "Παπαστράτο", Γρ. Κοντός,τόνισε: "Μοιραία σήμερα πρέπει να αποφασίσουμε αν θα συγκρουστούμε μ' αυτή την πολιτική. Οι ενέργειες που ξεκινούμε σήμερα έχουν να κάνουν ξεκάθαρα με την επιβίωσή μας και έτσι πρέπει να το δούμε". Οι εκπρόσωποι των Εργατικών Κέντρων δήλωσαν ότι θα στηρίξουν ενεργά αυτήν την προσπάθεια, ενώ από τη σύσκεψη βγήκε ψήφισμα που υπογράφτηκε από όλους τους φορείς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ