Τετάρτη 27 Γενάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Συντονιστική Επιτροπή στο Ηράκλειο

Πρωτοβουλία για την αποφασιστική ενίσχυση των αγωνιστικών ταξικών χαρακτηριστικών του συνδικαλιστικού κινήματος. Και νέα σύσκεψη αύριο

Σε ανοιχτή Συντονιστική Επιτροπή,με στόχο τη "συγκρότηση ενός αγωνιστικού - ταξικού πόλου μέσα στα πλαίσια του συνδικαλιστικού κινήματος", προχώρησαν συνδικαλιστές στο Ηράκλειο Κρήτης,σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη Τετάρτη. Αύριο Πέμπτη, θα γίνει και νέα, ευρεία, σύσκεψη συνδικαλιστών και σωματείων του ιδιωτικού - δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου στις 8 το βράδυ σε αίθουσα του ΤΕΕ - ΤΑΚ, προκειμένου να συζητηθεί το πλαίσιο συσπείρωσης και δράσης.

Στην απόφαση της σύσκεψης σημειώνεται ότι στο όνομα της επίτευξης των στόχων της ΟΝΕ, το Διευθυντήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ο ΣΕΒ και η κυβέρνηση προωθούν μια σειρά μέτρα, που στοχεύουν στην ένταση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων και τη διάλυση του συνδικαλιστικού κινήματος. Προχωρούν στην ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, την κατεδάφιση του ασφαλιστικού συστήματος και της κοινωνικής πρόνοιας, την περικοπή μισθών και συντάξεων, καταφέρουν πλήγματα στη δωρεάν παιδεία και υγεία.

Σε άλλο σημείο τονίζεται ότι για όλα τα παραπάνω, φέρουν τεράστιες ευθύνες οι ηγεσίες της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ και άλλων κεντρικών συνδικαλιστικών οργανώσεων, ενώ στην ίδια κατεύθυνση κινούνται το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου και το Νομαρχιακό Παράρτημα της ΑΔΕΔΥ.

Ως πλαίσιο συσπείρωσης προτείνονται:

1) Η άμεση ανάγκη που υπάρχει σήμερα να αλλάξει η κατάσταση η οποία επικρατεί στο συνδικαλιστικό κίνημα του Ηρακλείου. Επίσης, η ανάγκη να γίνει συνείδηση στους εργαζόμενους ότι δεν πρόκειται να λυθούν τα προβλήματα χωρίς αντιπαράθεση με τις πολιτικές και τα μέτρα που φέρνουν μεγαλύτερα κέρδη για το κεφάλαιο και λιτότητα για τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους. Για να υπάρξει αλλαγή πορείας - τονίζεται - θα πρέπει να ενισχυθούν αποφασιστικά τα αγωνιστικά, ταξικά χαρακτηριστικά του συνδικαλιστικού κινήματος, σε αντίθεση με αυτούς που καλλιεργούν τη γραμμή της ενσωμάτωσης στις στρατηγικές επιλογές του κεφαλαίου. Προϋπόθεση για μια τέτοια πορεία, είναι η αναζωογόνηση του πρωτοβάθμιου σωματείου, έτσι ώστε να παίξει ρόλο και να αποτελέσει στήριγμα στους αγώνες των εργαζομένων.

2) Η πάλη για την αγωνιστική - ηθική εξυγίανση του συνδικαλιστικού κινήματος ενάντια στους μηχανισμούς της φθοράς και σήψης που επιδιώκουν να χειραγωγήσουν συνδικαλιστές και εργαζόμενους που καλλιεργούν τον εργατοπατερισμό, κύρια με την αξιοποίηση διαφόρων κονδυλίων της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

3) Η συγκρότηση μετώπου που θα αντιπαρατεθεί στον οδοστρωτήρα των δικαιωμάτων των εργαζομένων, την ΟΝΕ. Η αντίθεση στη Συνθήκη του Αμστερνταμ, που επιταχύνει τους ρυθμούς για την προώθηση αυτών των αντιλαϊκών μέτρων. Η απόρριψη των θεωριών που αναγορεύουν την ΟΝΕ σε "εθνικό στόχο". Η διεκδίκηση όρων εργασίας και αμοιβών, κοινωνικές παροχές, έτσι ώστε οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι να ζουν με οικονομικά και κοινωνικά δικαιώματα, με δυνατότητες μόρφωσης και πολιτισμού. Δουλιά για όλους, καθολική εφαρμογή του 7ωρου - 5νθήμερου - 35ωρου με αυξήσεις στους μισθούς και τα μεροκάματα. Κοινωνική ασφάλιση για τους εργαζόμενους και όλα τα λαϊκά στρώματα. Αυξήσεις των παροχών για την πρόνοια, την υγεία την παιδεία. Διεκδίκηση συλλογικών συμβάσεων που διευρύνουν και κατοχυρώνουν τα δικαιώματα των εργαζομένων.

4) Η απόρριψη του "κοινωνικού διαλόγου" και κάθε μορφής ταξικής συνεργασίας.

5) Η αντίθεση στις ιδιωτικοποιήσεις και το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας.

6) ΟΧΙ στην παθητική και μοιρολατρική αντιμετώπιση του κλεισίματος εργοστασίων και επιχειρήσεων. "Η επιβίωση των ανέργων - τονίζεται - αποκτά σήμερα ξεχωριστή σημασία και είναι ζήτημα άμεσης προτεραιότητας. Είμαστε αντίθετοι με την επιδότηση της εργασίας και όχι των ανέργων, διότι η κυβέρνηση στοχεύει να βοηθήσει την εργοδοσία να απομυζήσει τεράστια κονδύλια, χωρίς να αντιμετωπίζεται στο ελάχιστο, το τεράστιο αυτό πρόβλημα".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ