Κυριακή 16 Φλεβάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΓΓ ΟΗΕ
Ανατρέπει τα δεδομένα στο Κυπριακό

- Πώς σχολιάζετε την πρόσφατη παρέμβαση του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Κόφι Ανάνι, μέσω της επιστολής του προς τον πρωθυπουργό, Κ. Σημίτη, που περιείχε τις εκτιμήσεις του για το Κυπριακό.

- Η επιστολή που έστειλε ο ΓΓ του ΟΗΕ δείχνει έναν νέο προσανατολισμό της Γενικής Γραμματείας του ΟΗΕ σε σχέση με το Κυπριακό, δεδομένου ότι ύστερα από πάρα πολλά χρόνια φαίνεται ότι αντιμετωπίζεται η κυπριακή κυβέρνηση σαν να ήτανε κυβέρνηση όχι νόμιμη της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως είναι, "αλλά κυβέρνηση των Ελληνοκυπρίων που δεν εκφράζει όλο τον πληθυσμό της Κύπρου. Ουσιαστικά θεωρεί ότι τόσο η τουρκοκυπριακή "κυβέρνηση" που υπάρχει στο βορρά, όσο και η κυπριακή κυβέρνηση, είναι ισότιμες και επομένως θα πρέπει να πάνε σε μια συζήτηση όπου θα συζητήσουν τις διαφορές που υπάρχουν μεταξύ τους.

Αυτή η προσέγγιση ουσιαστικά ανατρέπει όλα τα προηγούμενα δεδομένα του Κυπριακού. Είναι επικίνδυνη και προσωπικά δεν πιστεύω πως οφείλεται στο γεγονός ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ είναι καινούριος και δεν έχει ακόμα εμβαθύνει στα προβλήματα που υπάρχουν στο χώρο αυτό. Μάλλον πρόκειται για μια πλήρη ταύτιση, μια πλήρη ευθυγράμμιση του ΓΓ του ΟΗΕ με την αμερικανική άποψη, αφού από καιρό υπάρχουν πιέσεις προς την κατεύθυνση αυτή.Την ανάδειξη δηλαδή δύο πλευρών ισότιμων που πρέπει να συζητήσουν μεταξύ τους για να λύσουν τις διαφορές τους. Χωρίς να παίρνουν υπόψη τους ότι υπάρχει μια νόμιμη κυβέρνηση που εκπροσωπεί όλο το Νησί.

- Πώς βλέπετε να επηρεάζει η εν λόγω παρέμβαση την προοπτική λύσης του προβλήματος της Κύπρου;

- Νομίζω ότι η παρέμβαση αυτή είναι και μια ένδειξη για το πώς οι ΗΠΑ σκέπτονται να λύσουν το Κυπριακό σε σχέση με την πρωτοβουλία που ετοιμάζουν. Δεν πρέπει να έχουμε αυταπάτες ότι η πρωτοβουλία που θα αναλάβουν οι Ηνωμένες Πολιτείες θα κινηθεί μέσα σε ένα τέτοιο πλαίσιο, όπου ουσιαστικά θα υπάρχουν δύο κρατικές οντότητες. Η μία, αυτή που ονομάζουν ελληνο - κυπριακή και η άλλη, η τουρκο - κυπριακή, με συγκροτημένες πια τις δομές τους, οι οποίες θα ενωθούν σε μια συνομοσπονδία, ανεξάρτητα εάν της δώσουμε το ψευδεπίγραφο όνομα της ομοσπονδίας. Δείχνουν δηλαδή την πρόθεση που έχουν οι ΗΠΑ να "παντρευτούν" την τουρκική άποψη γύρω από την κυριαρχία - το από πού πηγάζει δηλαδή η κυριαρχία - του νέου κράτους που θα οικοδομηθεί μετά τη λύση που θα προκύψει από την πρωτοβουλία τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ