Κυριακή 16 Φλεβάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΥΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
Θεσμολαγνίας το ανάγνωσμα...

Συνέδριο για το πώς θα "προσαρμοστεί" ο θεσμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και θα εξυπηρετήσει τις προσπάθειες συντήρησης του συστήματος πραγματοποιεί, χτες και σήμερα, ο ΣΥΝ. Συνέδριο, όπου ουσιαστικά γίνεται προσπάθεια να βρεθούν τρόποι κάλυψης των αντιλαϊκών κατευθύνσεων, που εκπορεύονται από τις Βρυξέλλες και γίνεται προσπάθεια να διοχετευτούν μέσα από τα όργανα της ΤΑ. Συνέδριο, όπου η ΤΑ αντιμετωπίζεται "τυπικά" και με στόχο να εξελιχθεί σε έναν πιο ορθολογικό μηχανισμό, μέσα στα πλαίσια λειτουργίας, συντήρησης και αναπαραγωγής του αστικού κράτους.

Στο συνέδριο του ΣΥΝ για την Αυτοδιοίκηση, τουλάχιστον, οι εισηγήσεις που παρουσιάστηκαν χτες, κινήθηκαν όλες στο επίπεδο λειτουργίας του κρατικού μηχανισμού, χωρίς να τίθενται πολιτικά ερωτήματα για το πού οδεύει, όχι μόνο ο θεσμός, αλλά και η χώρα. Εγινε σαφής η θεσμολαγνία του κόμματος και μάλιστα της θέσπισης οργάνων, πάντα στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Και αυτό, χωρίς να μπαίνει το ερώτημα αν το πρόβλημα είναι μόνο θεσμικό, αν οι θεσμοί θα κατοχυρώσουν την ΤΑ και αν τα λαϊκά προβλήματα θα λυθούν, όταν πληρωθεί το "έλλειμμα θεσμών", χωρίς να υπάρχει η αναγκαία βάση αντίδρασης.

Παρουσιάστηκε, μάλιστα, έντονη η "αγωνία" για "εκδημοκρατισμό του κράτους με αποκέντρωση και αυτοδιοίκηση", όπως αυτός έχει προωθηθεί - υποτίθεται - στα κράτη - μέλη της ΕΕ. Μόνο που κανείς δεν απάντησε ή καλύτερα δεν έθεσε τα ερωτήματα, αν όντως οι εταίροι έχουν εκδημοκρατίσει τα κράτη τους, σε ποια κατεύθυνση λειτουργούν οι μηχανισμοί και οι βαθμίδες διοίκησης στα άλλα κράτη της ΕΕ, ποιος ο ρόλος των αιρετών οργάνων και αν έγινε κατορθωτό να αντιμετωπιστούν τεράστια προβλήματα, όπως η ανεργία.

Και οι απόψεις που διατυπώθηκαν για τα οικονομικά του θεσμού συγκλίνουν σε μια τεχνοκρατική αντίληψη και μάλιστα ΕΟΚική, με προτάσεις για σύσταση δημοτικών επιχειρήσεων, αλλά και μεικτών με τη συνεργασία ιδιωτών για την "ανάληψη επιχειρησιακών αναπτυξιακών δραστηριοτήτων". Και αυτό όταν είναι γνωστές σε όλους οι κατευθύνσεις των Βρυξελλών για "στενή συνεργασία", αν όχι υπαγωγή, της ΤΑ με το μεγάλο κεφάλαιο.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Αυτοδιοίκηση που θα αντιπαλεύει τις αντιλαϊκές επιλογές» (2004-10-22 00:00:00.0)
Αυτοδιοίκηση - «φίλτρο» υπέρ του κεφαλαίου (2003-11-28 00:00:00.0)
Ζητούν ρόλο στην... κατάργηση της Αυτοδιοίκησης (2002-12-21 00:00:00.0)
"Θα" ...διεκδικήσουμε το ρόλο μας! (1998-12-30 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (1998-01-11 00:00:00.0)
Στα πλοκάμια του "εκσυγχρονισμού" (1997-07-27 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ