Τετάρτη 19 Φλεβάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Εκδήλωση - μνήμη Τάκη Αδάμου

Μια σεμνή εκδήλωση διοργάνωσε η Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών,προχθες το βράδυ, για να τιμήσει τον αξέχαστο, τέως πρόεδρό της, αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης, κομμουνιστή δημοσιογράφο και συγγραφέα, Τάκη Αδάμο,με την ευκαιρία των πέντε χρόνων από το θάνατό του. Στο χαιρετισμό του ο προέδρος της Εταιρείας, Γιώργος Κάρτερ πρότεινε στους παρεβρισκόμενους να τηρήσουν ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του Τάκη Αδάμου και ενός ακόμη απόντα, ("έφυγε" πριν λίγες μέρες), του Ζήκου Ντίνου,επίτιμου προέδρου της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος,ο οποίος θα ήταν ομιλητής στην προχθεσινή εκδήλωση για τον Τάκη Αδάμο.Πριν πεθάνει ζήτησε να διαβάσει η κόρη του την ομιλία του. Και ήταν συγκινητική στιγμή, όταν η Ρένα Ντίνου διάβασε όσα ο πατέρας της κατέγραψε στο χαρτί για τον συμπατριώτη, συναγωνιστή και φίλο του Τάκη Αδάμο.

Για την πολύπλευρη προσωπικότητά του Τάκη Αδάμου,μίλησε και ο γενικός γραμματέας της Εταιρείας, Φίλιππος Μαυρογιώργης,θυμίζοντας ότι υπήρξε "συγγραφέας, αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης, δημοσιογράφος, πολιτικός, Ευρωβουλευτής του ΚΚΕ και ως επιστέγασμα όλων αυτών, μέλος του ΚΚΕ, οι ιδέες του οποίου τον γαλούχησαν σε όλους τους τομείς της δράσης του".

"Τιμούμε -είπε ο Νίκος Καραντινός- δύο αγωνιστές της τιμημένης ΕΑΜικής αντίστασης. Δύο αγωνιστές που στάθηκαν όρθιοι, πολέμησαν μια ολόκληρη ζωή. Ο Τάκης Αδάμος ήταν εξαίρετος συνάδελφος, αγωνιστής δημοσιογράφος, που ξεπήδησε μέσα από τη φωτιά της αντίστασης. Υπηρέτησε τη δημοσιογραφία της αντίστασης με τόλμη και πίστη". Αφού μίλησε για τα χρόνια της συνεργασίας τους στο "Ριζοσπάστη",του οποίου ο Τ. Αδάμος υπήρξε αρχισυντάκτης, ο Νίκος Καραντινός μετέφερε και τον χαιρετισμό του προεδρίου της ΕΣΗΕΑ.

Ο συγγραφέας "Ρ" Νίκος Κυττόπουλος μίλησε για τον αγωνιστή, τον λογοτέχνη, τον διανούμενο: "Ο Τάκης Αδάμος με τα έργα του συνομιλεί με τον άνθρωπο. Γράφει για τους καημούς και τα όνειρά τους. Χαρακτηριστικός είναι ο τίτλος της συλλογής του "Για μια άσπρη μέρα". Συνεπής στα λόγια και τα έργα του, πάλαιψε με το όπλο και την πένα του για την "άσπρη" αυτή μέρα, για τον εαυτό του, για μας, για όλους". Ο Νίκος Κυττόπουλος αναφέρθηκε στα "Τηλεγραφόξυλα", που στο έργο του Τάκη Αδάμου είχαν ιδιαίτερη συμβολική σημασία. "Αμα ανθίσουνε τα τηλεγραφόξυλα τότε θα γίνει κι αυτό που ονειρευόμαστε". Και τα τηλεγραφόξυλα άνθισαν στο έργο του. "Το μήνυμα -είπε ο Ν.Κυττόπουλος- είναι διαχρονικό. Η πορεία του σοσιαλισμού είναι νομοτελειακή. Αυτό πίστευε ο συγγραφέας, αυτό πιστεύουμε κι εμείς. Η φωνή του Αδάμου, μέσα από το έργο του, απαντά "τα τηλεγραφόξυλα θ'ανθίσουν"".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ