Τετάρτη 19 Φλεβάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Νέα πορεία για τον πολιτισμό

Εκλέχθηκε νέο ΣΔ στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος. Πέντε έδρες στη "Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία"

Τη Δευτέρα (17/2), πραγματοποιήθηκε το 16ο τακτικό συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θεάματος Ακροάματος (ΠΟΘΑ), στο οποίο μετείχαν 44 αντιπρόσωποι από τα 12 πρωτοβάθμια σωματεία της. Στην έναρξη του συνεδρίου παραβρέθηκε ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος και μίλησε περί "κοινωνικού διαλόγου", "πολιτιστικού φιλελευθερισμού", περί του "νωπού καθεστώτος" των ιδιωτικού δικαίου κρατικών θεάτρων που "δεν είναι στις προθέσεις του η βιαστική επανεξέτασή του", περί "εργασιακής ειρήνης που έχει εξασφαλιστεί στα κρατικά θέατρα", περί "κρατικοδίαιτου συμπλέγματος επιχορηγήσεων", ενώ "η τέχνη πρέπει να προκαλεί την επένδυση κεφαλαίων" και περί άλλων, γενικώς και αορίστως, παρουσιάζοντας μια ειδυλλιακή κατάσταση στο χώρο του πολιτισμού.

Στην έναρξη του συνεδρίου παραβρέθηκε και μίλησε και ο υπεύθυνος του Πολιτιστικού Τμήματος της ΚΕ του ΚΚΕ,Σταύρος Παπαθανασίου,υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων ότι με τη σημερινή ευρωενωσιακή επέμβαση στις πολιτιστικές εξελίξεις του τόπου μας και την υποταγμένη στην ΕΕ κυβερνητική πολιτική - πολιτική οικονομικής και πολιτιστικής εξαθλίωσης του λαού - είναι μεγάλη η ανάγκη της ανάπτυξης αγώνων από τους καλλιτέχνες και για τα δικαιώματά τους και για έναν πολιτισμό για όλο το λαό. Γιατί είναι μύθος το ότι δεν υπάρχουν χρήματα για τον πολιτισμό. Χρήματα υπάρχουν και δίνονται σε μια χούφτα μεγαλοεπιχειρηματίες - Λαμπράκης κ.ά.Καταλήγοντας, δήλωσε την έμπρακτή στήριξη του ΚΚΕ στους αγώνες των καλλιτεχνικών.

Ο Βασίλης Κολοβός,ως απερχόμενος πρόεδρος της ΠΟΘΑ, από μέρους του ΔΣ, στην εκτενέστατη εισήγησή του, περιέγραψε, και κατά πολιτιστικό τομέα, τις"σκληρές, άνομβρες, αποπνευματικοποιημένες, ισοπεδωτικές μέρες".Μέρες"εκποίησης αξιών, ιδανικών, ανατροπών, ανακατατάξεων, ακρίβειας, ανεργίας, ανασφάλειας, ξεπουλήματος κερδοφόρων επιχειρήσεων, "Λευκής" Μαύρης Βίβλου, λαϊκού αφιονισμού, ωχαδερφισμού",που υφίστανται και οι καλλιτέχνες, οι οποίοι "καλούμαστε να ανταποκριθούμε στην ιστορικής συγκυρίας ανάγκη υπεράσπισης της αξιοπρέπειά μας και του δικαιώματος της ελευθερίας στη δημιουργία και να χαράξουμε νέα πορεία για την υπεράσπιση του έργου που βγαίνει από το νου και τα χέρια μας, προς το συμφέρον του λαού μας, της χώρας μας".

Μετά τις εργασίες του συνεδρίου οι αντιπρόσωποι εξέλεξαν το νέο 11μελές ΔΣ της ΠΟΘΑ. Η Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία (ΕΣΑΚ) έλαβε πέντε έδρες, εκλέγοντας τους Βασίλη Κολοβό, Δημήτρη Αρώνη, Γρηγόρη Λαμπριανίδη, Χρήστο Ρακιτζή, Ευθύμιο Δούκα.Η Δημοκρατική Συνεργασία ΠΟΘΑ (ΠΑΣΚΕ), 2 έδρες: Ελπιδοφόρος Γκότσης, Μαρία Κουτσιούκου.Η Ανεξάρτητη Συνδικαλιστική Παράταξη (ΔΑΚΕ), 3 έδρες: Θωμάς Μελάς, Νίκος Μπακογιάννης, Παναγιώτης Τρούσας.Το Ανεξάρτητο Ψηφοδέλτιο (ΣΥΝ), 1 έδρα: Ρήγας Αξελός.Τους εκλεγμένους θα συγκαλέσει την ερχόμενη εβδομάδα ο πλειοψηφώνΒασίλης Κολοβός,προκειμένου να συγκροτηθούν σε Σώμα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ολα στο βωμό της «ευρωπαϊκής ταυτότητας» (2007-03-20 00:00:00.0)
Ανυπότακτοι στα σούπερ μάρκετ της Τέχνης (2006-12-03 00:00:00.0)
Ο αγώνας συνεχίζεται (1998-03-19 00:00:00.0)
"Πολιτισμός και Τοπική Αυτοδιοίκηση" (1997-11-18 00:00:00.0)
Εκδήλωση για τον πολιτισμό και την Τοπική Αυτοδιοίκηση (1997-11-15 00:00:00.0)
Ημερίδα της ΓΣΕΕ για τον πολιτισμό (1995-02-25 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ