Σάββατο 22 Φλεβάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Θησαυρός 354 νομισμάτων

Ενα νομισματικό σύνολο338 ασημένιων και 16 χάλκινων νομισμάτων αποκάλυψαν οι ανασκαφές της Ελβετικής Αρχαιολογικής Σχολής στην Ερέτρια,την 1/8/96. Η αποκάλυψη ανακοινώθηκε προχτές.

Το νομισματικό σύνολο - μαζί βρέθηκαν χρυσή μέλισσα, χρυσή χάντρα και δύο θραύσματα από έλασμα χρυσό και ασημένιο - αποκαλύφθηκε στον πυθμένα αρχαίου πηγαδιού, στα όρια αρχαίου δρόμου που είχε επιχωθεί μετά την απόθεση του θησαυρού. Οι ανασκαφείς υποθέτουν ότι ο κάτοχος των νομισμάτων, ίσως απειλούμενος θέλησε να τα κρύψει και το συσχετίζουν με το Χρεμωνίδειο Πόλεμο(267 - 262 πΧ).Σ' αυτή τη χρονολόγηση οδηγεί και η κεραμεική που βρέθηκε στο πηγάδι και μοιάζει με κεραμεική της Αρχαίας Αγοράς και του Κεραμεικού.

Ο θησαυρός περιλαμβάνει νομίσματα του Κοινού των Ευβοέων και από εργαστήρια της εποχής του Δημήτριου του Πολιορκητή και αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ερέτριας.

Η Ελβετική Αρχαιολογική Σχολή στην Ερέτρια, από το 1964 έχει αποκαλύψει λείψανα προϊστορικά, γεωμετρικά και αρχαϊκά και ιδιωτικές κατοικίες της κλασικής και της ελληνιστικής εποχής. Ανάμεσά τους την περίφημη "Οικία με τα Ψηφιδωτά".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ