Κυριακή 23 Φλεβάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Δει δη χρημάτων... και ανθρώπων

Από το 1983 η Επιτροπή δουλεύει με Ομάδα Εργασίας που δεν ξεπερνά τα 8 άτομα.Ανάμεσά τους 2 αρχιτέκτονες, 1 πολιτικός μηχανικός, 1 αρχαιολόγος και 1 χημικός. Για τις επιτόπου εργασίες στην περιοχή δουλεύουν 4 εργατοτεχνίτες που ασχολούνται με τη συντήρηση του χώρου. Ωστόσο από τη στιγμή που θα δρομολογηθούν οι ευρύτερες εργασίες θα χρειαστεί πολλαπλασιασμός τόσο του προσωπικού των συνεργείων όσο και της ετήσιας χρηματοδότησης. Είναι απαραίτητο να εξασφαλιστεί ασφαλής και διαρκής χρηματοδότηση αλλά και ένα διοικητικό πλαίσιο που θα προστατεύει από τις γραφειοκρατικές εμπλοκές, δεδομένου ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον 15 χρόνια ακόμα για την ολοκλήρωση του έργου. Είναι χαρακτηριστικό ότι από το 1983 μέχρι σήμερα η ετήσια χρηματοδότηση της Επιτροπής δεν ξεπερνούσε τα 70 εκατ., συμπεριλαμβανομένης και της μισθοδοσίας! Το ΥΠΠΟ, από την πλευρά του, διά στόματος του γενικού γραμματέα, Ευγένιου Γιαννακόπουλου, δηλώνει ότι "θα υιοθετηθούν τρόποι ευέλικτης διοικητικής αντιμετώπισης" και ότι "δεν υπάρχει θέμα οικονομικό".Ηδη αναμένεται δεύτερη συνάντηση της Επιτροπής με το γενικό γραμματέα στο τέλος του μήνα. Αυτή τη στιγμή η Επιτροπή προσανατολίζεται στην εκπόνηση μελέτης εφαρμογής ούτως ώστε να ξεκινήσουν οι ευρείας κλίμακας εργασίες, αφού πρώτα τα Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο εγκρίνει τη ριζική επέμβαση.

Προηγούνται όμως έργα στον περιβάλλοντα χώρο του μνημείου τα οποία είναι ενταγμένα στα Περιφερειακά Προγράμματα του Β' ΚΠΣ, με προϋπολογισμό 400 εκατ.Τα έργα αυτά περιλαμβάνουν διαμόρφωση της εισόδου του αρχαιολογικού χώρου, σχεδιασμό του αρχαιολογικού χώρου και κέντρο πληροφόρησης του οποίου η μελέτη έχει ήδη εγκριθεί. Απαραίτητο κρίνεται ένα κτίριο για να στεγαστεί το διάσπαρτο υλικό και να γίνουν οι σχετικές εφαρμογές από τους μελετητές. Η προμελέτη γι' αυτό είναι ήδη έτοιμη από τον αρχιτέκτονα Σοφοκλή Αλευρίδη και θα κατατεθεί μέσα στο μήνα.

Ωστόσο τα Περιφερειακά Προγράμματα αφορούν ένα μόνο μέρος του έργου και τελειώνουν το 1999. Για τις εργασίες στο ίδιο το μνημείο θα χρειαστούν όχι μόνο 15 χρόνια, εάν φυσικά το ΥΠΠΟ κινητοποιηθεί και προωθήσει το έργο, αλλά και περισσότερα από 3 δισ. σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ