Κυριακή 23 Φλεβάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ο πολιτισμός της ΕΠΟΝ

Ενα ακόμη αφιέρωμα με αφορμή τη συμπλήρωση 54 χρόνων από την ίδρυση της ΕΠΟΝ, έχει ετοιμάσει η ΕΤ-2. Το ντοκιμαντέρ αναφέρεται στο "Πολιτιστικό κίνημα στην ελεύθερη Ελλάδα" και καταγράφει το πολιτιστικό έργο, που αναπτύχθηκε σε κάθε γωνιά της Ελλάδας από τους νέους που αγωνίστηκαν για τη δημοκρατία από τις γραμμές της ΕΠΟΝ. Με θεατρικές παραστάσεις, τραγούδι, ποίηση, διαλέξεις και άλλες εκδηλώσεις, συνέβαλαν στη μόρφωση και την καλλιέργεια χιλιάδων νέων στη χώρα, διαπαιδαγώγησαν και εξύψωσαν το αγωνιστικό φρόνημα του λαού.

Στο ντοκιμαντέρ, μεταξύ άλλων, μιλά ο νεαρός τότε ΕΠΟΝίτης Νότης Περγιάλης, ο οποίος έγραψε το πρώτο του θεατρικό έργο για το θεατρικό τμήμα της ΕΠΟΝ Λακωνίας. Παρουσιάζονται, επίσης, "στιγμές" από την ΕΠΟΝ Στερεάς μέσα από τις αναμνήσεις του Γεράσιμου Σταύρου, η θεατρική ομάδα του γιατρού Πολυκράτη της ΧΙΙΙ Μεραρχίας του ΕΛΑΣ. Οι ηθοποιοί Μίμης Χρυσομάλλης και Γιώργος Χαραλαμπίδης ερμηνεύουν μια σκηνή από το θεατρικό έργο του Γιώργου Κοτζιούλα "Ο ένας και οι πολλοί", μια σάτιρα - κριτική στο μικροαστό διανοούμενο.

Παρουσιάζονται για πρώτη φορά, οι τοιχογραφίες των ζωγράφων Γιώργου Δήμου, Βάλια Σεμερτζίδη, Γιολδάση και Λυδάκη, για το Εθνικό Συμβούλιο, που κοσμούσαν τις αίθουσες του Σχολείου των Κορυσχάδων. Η έρευνα, το σενάριο και η σκηνοθεσία είναι της Ρένας Χριστάκη και η παραγωγή της ΕΤ-2.(Κυριακή ΕΤ-2, 18.30)


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ