Κυριακή 23 Φλεβάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Η χαμένη... τιμή

Ο Γερμανός σκηνοθέτης Φόλκερ Σλέντορφ,υπογράφει μια από τις καλύτερες ταινίες που θα προβληθούν, αυτή την εβδομάδα, από τη μικρή οθόνη. Πρόκειται για το κοινωνικοπολιτικό δράμα, που έχει τίτλο "Η χαμένη τιμή της Καταρίνα Μπλουμ".

Γεννημένος στο Βισμπάντεν ο σκηνοθέτης, το 1939, σπούδασε κινηματογράφο στο Παρίσι. Για ένα διάστημα μάλιστα υπήρξε βοηθός γνωστών και σημαντικών Γάλλων σκηνοθετών, όπως των Λουί Μαλ, Ζαν Πιερ Μελβίλ και Αλέν Ρενέ. Στη Γαλλία θα γυρίσει και την πρώτη μικρού μήκους ταινία του, με θέμα τον πόλεμο της Αλγερίας. Θα επιστρέψει στην πατρίδα του και εκεί θα παίξει καθοριστικό ρόλο στην αναγέννηση του γερμανικού κινηματογράφου. Το 1966 θα γυρίσει τη μεγάλου μήκους ταινία "Ο νεαρός Τέρλες". Ενα χρόνο αργότερα θα γυρίσει την ταινία "Μια περίεργη στιγμή" και ακολουθούν οι ταινίες "Μικαέλ Κόλχαας, ο επαναστάτης", "Ο ξαφνικός πλούτος των κατοίκων του Κόμπαχ", "Η ηθική της Ρουθ Χάμπφας", "Η χαριστική βολή", "Το ταμπούρλο", "Ενας έρωτας του Σουάν", "Ο θάνατος του εμποράκου" και "Παράνομη συγκέντρωση". Συμμετείχε επίσης στις ταινίες "Η Γερμανία το φθινόπωρο" και "Παράνομη συγκέντρωση". Η ταινία του "Το ταμπούρλο" αποτέλεσε μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του γερμανικού κινηματογράφου. Ο Γερμανός σκηνοθέτης, λόγω των οικονομικών δυσκολιών, στράφηκε και προς την τηλεόραση, ιδιαίτερα την εποχή που βρέθηκε στην Αμερική.

Ο Φόλκερ Σλέντορφ είναι ένας από τους πολιτικοποιημένους σκηνοθέτες της γενιάς του, που επανειλημμένα κατήγγειλε τη φασιστικοποίηση της δημόσιας ζωής στη Γερμανία. Στα πλαίσια αυτά κινείται και η ταινία του "Η χαμένη τιμή της Καταρίνα Μπλουμ" (1975), μια ταινία η οποία ουσιαστικά φέρει και την υπογραφή της γυναίκας του, της Μάργκαρετ Φον Τρότα.Κεντρικό πρόσωπο, της ταινίας, είναι μια νεαρή γυναίκα η οποία διώκεται από την Αστυνομία και διασύρεται από τον Τύπο, επειδή κάποιοι υποπτεύονται πως συνεργαζόταν με τους τρομοκράτες. Μοναδικό στοιχείο για την "ενοχή" της, είναι το γεγονός ότι πέρασε μια νύχτα συντροφιά μ' έναν άνδρα, που μόλις τον είχε γνωρίσει σ' ένα αποκριάτικο πάρτι. Η γυναίκα δε γνώριζε πως ο άνδρας ενδεχομένως να έπαιρνε μέρος σε τρομοκρατικές ενέργειες. Η ταινία είναι επίκαιρη ακόμη και σήμερα, αφού αναφέρεται σε θέματα που αφορούν στην ελευθερία του ατόμου, στην κρατική βία, στην πολιτική καταπίεση, στους μηχανισμούς χειραγώγησης και στην ασυδοσία του Τύπου, που μεταξύ άλλων έχει και τη "δύναμη" να κατασκευάζει "ενόχους". Θέματα που χρόνια απασχολούν τις σύγχρονες κοινωνίες. Παίζουν οι Μάργκαρετ Φον Τρότα, Μάριο Αντορφ και Αντζελα Γουίνγκλερ. (Τρίτη ΕΤ-2, 23.30)

Η ΕΤ-2 την Πέμπτη στις 00.30,θα μεταδώσει μία ακόμη αξιόλογη ταινία, τη σάτιρα του Ντούσαν Μακαβέγιεφ "Μοντενέγκρο".Ο Μακαβέγιεφ, γεννήθηκε το 1932 στο Βελιγράδι. Σπούδασε ψυχολογία και φιλοσοφία. Ασχολήθηκε με το θέατρο και το ραδιόφωνο και πριν αρχίσει να γυρίζει ταινίες μεγάλου μήκους, γύρισε αρκετά ντοκιμαντέρ και ταινίες μικρού μήκους. Οι προσωπικές του απόψεις για το ρόλο που παίζει το σεξ και ο έρωτας στη διαμόρφωση του χαρακτήρα, είναι έκδηλες και στις ταινίες του. Το 1969 γυρίζει την ταινία "Ο άνθρωπος δεν είναι πουλί" και ακολουθούν, μεταξύ άλλων, οι ταινίες "Εγκλημα ζηλοτυπίας", "Σουίτ Μούβι" και "Κόκα κόλα Κιντ". Η ταινία του "Μοντενέγκρο" γυρίστηκε το 1981. Ηρωίδα είναι μια Αμερικανίδα, η οποία είναι παντρεμένη μ' έναν πλούσιο Σουηδό επιχειρηματία. Φαινομενικά η ζωή της κυλά χωρίς προβλήματα, αφού ζει έχοντας όλες της τις ανέσεις, μαζί με τα δυο παιδιά της σε μια υπέροχη βίλα. Η γυναίκα, όμως, δεν αρκείται στα στενά οικογενειακά πλαίσια και στις χαρές που της παρέχει η άνετη ζωή. Μέσα της, δεν παύουν να υπάρχουν ανεκπλήρωτες επιθυμίες, οι οποίες θα βγουν στην επιφάνεια όταν θα χάσει το αεροπλάνο και θα γνωρίσει τον Μοντενέγκρο. Παίζουν οι Σούζαν Ανσπαχ, Ερλαντ Τζόζεφσον και Τζον Ζαχαριας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ