Πέμπτη 4 Φλεβάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ
Αυξήσεις... κάτω και από 1%!

Αποκαλυπτικές ήταν οι τοποθετήσεις του υφυπουργού Οικονομικών κατά τη χτεσινή συνάντησή του με την ΑΔΕΔΥ

"Αυξήσεις" πείνας, που στην πράξη όχι μόνο δε θα φτάνουν στο 2% που επίσημα έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση για τους δημόσιους υπαλλήλους, αλλά θα κινούνται πιθανότατα κάτω και από το 1% (!), ανακοίνωσε ουσιαστικά χτες ο υφυπουργός Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκης, κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε με την ΑΔΕΔΥ.Αλλά και στα άλλα θέματα που συζητήθηκαν και αφορούσαν τα οικογενειακά επιδόματα, τη φορολογική κλίμακα, τα ανθυγιεινά επιδόματα και τις δαπάνες για την περίθαλψη, οι συνδικαλιστές της ΑΔΕΔΥ εισέπραξαν τα διαδοχικά "όχι" του υφυπουργού Οικονομικών.

Αυτή η πολιτική της εξοντωτικής λιτότητας - όπως ανέφερε ο υφυπουργός Οικονομικών - "εντάσσονται στα πλαίσια επίτευξης του στόχου προς την ΟΝΕ". Σύμφωνα με τις δηλώσεις του κ. Χριστοδουλάκη, το περιβόητο 2% όχι μόνο δε θα υπολογιστεί στο σύνολο των αποδοχών του μισθού του δημοσίου υπαλλήλου, αλλά ούτε καν ολόκληρο στο βασικό μισθό. Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε στους συνδικαλιστές, από αυτό το 2% που θα δοθεί αναδρομικά από την 1/1/99, "το μεγαλύτερο ποσοστό της αύξησης θα δοθεί επί των βασικών μισθών και το υπόλοιπο στα κίνητρα απόδοσης". Ενα απ' τα σενάρια που τέθηκαν στο "τραπέζι" είναι να δοθεί 1% αύξηση επί των βασικών μισθών και 1% επί του κινήτρου απόδοσης, που βεβαίως είναι πολύ χαμηλότερο από το βασικό μισθό!

Αργότερα, ο κ. Χριστοδουλάκης, όταν ερωτήθηκε από το "Ρ", "προκειμένου να μην υπάρξουν παρερμηνείες για το τι εννοεί, όταν λέει το μεγαλύτερο ποσοστό της αύξησης θα δοθεί στο βασικό μισθό", απάντησε: "Δε θα είναι η πρώτη φορά που οι εφημερίδες παρερμηνεύουν κάτι"! Ακόμη, όμως, και το 2% να δοθεί όλο επί των βασικών μισθών, οι... αυξήσεις θα είναι χαμηλότερες και από 1%, αφού πλέον ο μισθός του δημόσιου υπάλληλου χωρίζεται σε τέσσερα "κουτάκια" (βασικός μισθός, επίδομα εξομάλυνσης, χρονοεπίδομα και κίνητρο απόδοσης).

Εντός των ημερών αναμένεται να πραγματοποιηθεί και άλλη συνάντηση του κ. Χριστοδουλάκη με το προεδρείο της ΑΔΕΔΥ, για να καθοριστεί ο τρόπος εφαρμογής της... αύξησης.

Ο υφυπουργός, κατά τ' άλλα, είπε ότι η μείωση των επιτοκίων θα έχει ως αποτέλεσμα την εύκολη αγορά κατοικίας από τους δημοσίους υπαλλήλους... Για τα οικογενειακά επιδόματα είπε ότι η θέση της κυβέρνησης είναι δεδομένη και ότι "τα οικογενειακά επιδόματα χορηγούνται στην οικογένεια και εφόσον χορηγούνται στην οικογένεια, πρέπει να χορηγούνται άπαξ".

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Γ. Κουτσούκος αρκέστηκε να δηλώσει ότι "παρά το ότι αποδείξαμε με νούμερα ότι οι εργαζόμενοι στο δημόσιο είχαν απώλειες για το 1998, εντούτοις υπάρχει εμμονή της κυβέρνησης να μη δοθεί διορθωτικό για το '98 και μια πολιτική αυξήσεων για το '99 που θα είναι χαμηλότερες από τον πληθωρισμό".

Ο Δ. Αγκαβανάκης, μέλος της ΕΕ της ΑΔΕΔΥ, με δήλωσή του στο "Ρ" σημείωσε:"Και στη σημερινή συνάντηση ο κ. Χριστοδουλάκης έκανε σαφές ότι η κυβέρνηση θα ακολουθήσει σκληρή λιτότητα και για τους δημόσιους υπάλληλους, προκειμένου να πετύχει το στόχο προς την ΟΝΕ. Εκείνο που προέχει είναι ένα. Πρέπει όλοι οι εργαζόμενοι να πάρουν την υπόθεση του αγώνα στα χέρια τους, αντιδρώντας σ' αυτή την πολιτική που οδηγεί στην εξαθλίωσή τους. Επίσης, θα πρέπει να αρχίσουν αγωνιστικές πρωτοβουλίες μέσα από τα σωματεία και τις Ομοσπονδίες τους, δεδομένου ότι η πλειοψηφία της ηγεσία της ΑΔΕΔΥ, έχει ευθυγραμμιστεί με τους στόχους της κυβέρνησης για την ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ, δεχόμενη όλες τις συνέπειες που έχει για τους εργαζόμενους ο δρόμος αυτός".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ