Τρίτη 9 Φλεβάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΩΝΙΑ
Με μαχητικότητα και αποφασιστικότητα στα μπλόκα

ΒΑΡΣΟΒΙΑ.-

Η πολωνική αγροτιά από τις τελευταίες μέρες του Γενάρη έχει ξεσηκωθεί ενάντια στην αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης και των συνεπειών της σύνδεσης της χώρας με την Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ). Οι αγροτικές διαμαρτυρίες σε όλη τη χώρα έχουν πάρει γιγάντιες διαστάσεις, ενώ οι περισσότερες κεντρικές οδικές αρτηρίες της χώρας έχουν αποκλειστεί από τα μπλόκα των αγροτών.

Χτες οι αγρότες και παρά τη φερόμενη "προκαταρκτική συμφωνία" με την κυβέρνηση δοκίμασαν τη δεινότητα των αστυνομικών κατασταλτικών μέτρων, όταν οι αγροτικές διαδηλώσεις αντιμετωπίστηκαν με πλαστικές σφαίρες, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις ειδικές δυνάμεις προσπάθησαν να διαλύσουν μπλοκ των αγροτών - 90 χιλιόμετρα ανατολικά της πρωτεύουσας Βαρσοβίας, στην αρτηρία που ενώνει την Πολωνία με τη γειτονική Λευκορωσία - με όλα τα μέσα θεμιτά και αθέμιτα, όπως μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο "Ασοσιέιτεντ Πρες". Ευτυχώς δεν υπήρξαν τραυματισμοί μετά την επίθεση περίπου 300 μελών των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας, ενώ η αστυνομική επίθεση ήταν αποτυχημένη. Ετσι, με την έλευση του σκοταδιού, χιλιάδες αγρότες εξακολουθούσαν να βρίσκονται στα 150 μπλόκα στις εθνικές και τοπικές αρτηρίες, αψηφώντας τις απειλές, αλλά και την κυβερνητική αδιαλλαξία που δηλώνει μη πρόθυμη να διαπραγματευτεί τις μεταρρυθμίσεις στον αγροτικό τομέα, όσο οι αγρότες καταλαμβάνουν τους δρόμους.

Το αγροτικό πρόβλημα είναι εκρηκτικό στη χώρα, κάτι που δεν μπορούσε να αποκρύψει ούτε η φιλοκυβερνητική εφημερίδα "Ζετσιποσπολίτα", όταν στις 27 του Γενάρη -στην αυγή των αγροτικών κινητοποιήσεων- αφιέρωσε μεγάλο μέρος για τις διαμαρτυρίες των αγροτών που οργανώθηκαν σε όλη την πολωνική επικράτεια. Σύμφωνα με τα γραφόμενα της "Ζετσιποσπολίτα" - στις 25 και 26 Γενάρη - οι αγρότες έκαναν 150 μπλόκα στους εθνικούς δρόμους, αλλά και στα σύνορα.

Βασική αιτία της διαμαρτυρίας των αγροτών είναι οι χαμηλές τιμές των αγροτικών προϊόντων, οι δυσκολίες πώλησής τους, οι εισαγωγές από την ΕΕ, η μείωση των εξαγωγών, κυρίως προς τη Ρωσία και τις άλλες πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες. Κύριο αίτημα της αγροτιάς είναι η συγκέντρωση του χοιρινού κρέατος από τις κρατικές υπηρεσίες, η επιδότηση των παραγωγών σιτηρών και των αγροτικών προϊόντων που εξάγονται, η αναστολή της αποπληρωμής των πιστώσεων που πήραν οι αγρότες και πολλά άλλα. Η κυβέρνηση έχει επιστρατεύσει όλα τα μέσα για να χτυπήσει και να πλήξει τις αγροτικές κινητοποιήσεις, που με τα μπλόκα έχουν πραγματικά παραλύσει όλο το συγκοινωνιακό δίκτυο της χώρας, και όχι πλέον μόνο στα λόγια αλλά χθες προχώρησε και στην πράξη. Η κυβέρνηση προσπαθεί τώρα και με την αστυνομία, που ήρθε να συμπληρώσει το "έργο" που προσπαθούν να κάνουν τόσο καιρό οι συντονισμένες ενέργειες των ΜΜΕ, της εκκλησίας, των εισαγγελέων, των αγροτοπατέρων κλπ για να χτυπήσουν και να προβοκάρουν τις αγροτικές εξεγέρσεις και να μπορέσει να ολοκληρώσει το "μακάβριο" έργο των λεγόμενων μεταρρυθμίσεων σύμφωνα με τις επιταγές της ΕΕ και φυσικά εις βάρος της πολωνικής αγροτιάς, προκειμένου να συμβάλλουν κατά αυτόν τον τρόπο στην πλήρη μετατροπή της πρώην σοσιαλιστικής οικονομίας σε "οικονομία της ελεύθερης αγοράς".

Ενώ οι αγροτικοί σύλλογοι απαιτούν διάλογο με την κυβέρνηση με τη συμμετοχή όλων των αγροτικών συλλόγων και κινημάτων, η κυβέρνηση προχώρησε σε συνάντηση μόνο με τα Προεδρεία των αγροτικών κύκλων της "Αλληλεγγύης" και ο αρμόδιος υπουργός δήλωσε ότι "η κυβέρνηση θα συνομιλεί μόνο με τις νόμιμες Ενώσεις"! Αντίστοιχα ο αντιπρόεδρος της πολωνικής κυβέρνησης δήλωσε ότι δεν πρόκειται να γίνει διάλογος με την αγροτική οργάνωση "Αυτοάμυνα" γιατί αυτή θέλει να ανατρέψει την κυβέρνηση! Ο ηγέτης της αγροτικής "Αυτοάμυνας" απαιτεί συνάντηση με τον πρωθυπουργό Γιέζι Μπούζιεκ και δήλωσε ότι "εάν οι διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση δε φέρουν αποτέλεσμα, τότε οι αγρότες τον ερχόμενο Μάρτη θα κάνουν πορεία στη Βαρσοβία και με ρόπαλα δύο μέτρων".

Ο εκπρόσωπος της καθολικής Εκκλησίας αφού εξύμνησε την κυβέρνηση για τη μεταρρύθμιση που προωθεί, εξέφρασε την αντίληψη ότι "η μεταρρύθμιση είναι δύσκολη για τους αγρότες και ότι η Εκκλησία δε στηρίζει τις απεγνωσμένες μορφές διαμαρτυρίας, όπως είναι τα μπλόκα στους δρόμους". Είναι γνωστό ότι η Πολωνία σε όλη τη μεταπολεμική περίοδο είχε θετικό αποτέλεσμα στο ισοζύγιο του εξωτερικού της εμπορίου, ιδιαίτερα των αγροτικών προϊόντων, υποστηρίζει η "Ζετσιποσπολίτα". Από τον καιρό, συνεχίζει η ίδια εφημερίδα, που η χώρα αυτή έγινε συνδεδεμένο μέλος με την ΕΕ, το ισοζύγιο του εξωτερικού της εμπορίου μετατράπηκε σε παθητικό. Στους 9 μήνες του 1998, το έλλειμμα του ισοζυγίου μόνο των αγροτικών προϊόντων ανερχόταν σε 600 εκατομμύρια δολάρια, καταλήγει το δημοσίευμα της ίδιας εφημερίδας!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ