- ΡΑΜΠΟΥΓΙΕ - ΠΡΙΣΤΙΝΑ.- Σκληρές ξεχωριστές διαπραγματεύσεις με αξιωματούχους της Ομάδας Επαφής πραγματοποιούν τις τελευταίες τρεις μέρες οι αντιπροσωπείες Σέρβων και Κοσσοβάρων Αλβανών στο Ραμπουγιέ... - 1999-02-09 00:00:00.0"/> - ΡΑΜΠΟΥΓΙΕ - ΠΡΙΣΤΙΝΑ.- Σκληρές ξεχωριστές διαπραγματεύσεις με αξιωματούχους της Ομάδας Επαφής πραγματοποιούν τις τελευταίες τρεις μέρες οι αντιπροσωπείες Σέρβων και Κοσσοβάρων Αλβανών στο Ραμπουγιέ... - 1999-02-09 00:00:00.0" /> Κατ' αρχήν συμφωνία αοριστίας; | ΔΙΕΘΝΗ | ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 9 Φλεβάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΟ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ
Κατ' αρχήν συμφωνία αοριστίας;
  • Σε ένα πλαίσιο δέκα αρχών φαίνεται πως κατέληξαν οι σερβικές και κοσσοβάρικες αντιπροσωπείες στο Ραμπουγιέ της Γαλλίας, με βασικό σημείο την παροχή αυτονομίας στο Κόσσοβο για μια περίοδο τριών ετών εντός του πλαισίου συνόρων της Σερβίας
  • Αόριστες οι αναφορές για το τι θα συμβεί μετά τα τρία χρόνια, ενώ οι διαφωνίες αμφοτέρων των πλευρών παραμένουν σημαντικές
  • Ο γγ του ΝΑΤΟ θεωρεί "σχεδόν βέβαιη" την αποστολή πολυεθνικών δυνάμεων

ΡΑΜΠΟΥΓΙΕ - ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-

Σκληρές ξεχωριστές διαπραγματεύσεις με αξιωματούχους της "Ομάδας Επαφής" πραγματοποιούν τις τελευταίες τρεις μέρες οι αντιπροσωπείες Σέρβων και Κοσσοβάρων Αλβανών στο Ραμπουγιέ της Γαλλίας. Παρά την κατ' αρχήν συμφωνία των δύο πλευρών πάνω σε ένα προσχέδιο, που θα χορηγεί καθεστώς αυτονομίας στο Κόσσοβο εντός του πλαισίου της Σερβίας μέσα σε μία περίοδο τριών χρόνων, οι διαφωνίες αμφοτέρων τω πλευρών παραμένουν σημαντικές. Μάλιστα, όπως παρατηρούν ορισμένες διπλωματικές πηγές, το δυσκολότερο έργο που θα πρέπει να επιτευχθεί στη Γαλλία δε θα είναι το γενικό πλαίσιο της συμφωνίας, αλλά οι μάλλον... "ακανθώδεις" λεπτομέρειες.

Τα πιο σημαντικά θέματα τριβής μεταξύ των δύο αντιπροσωπειών αφορούν την πρόταση των Αλβανών για την επίτευξη επίσημης συμφωνίας εκεχειρίας και την επιδίωξη του Βελιγραδίου για τη διατήρηση των συνόρων της ΝΟ Γιουγκοσλαβίας, όπως αυτά έχουν σήμερα.

Την ίδια στιγμή, οι διεθνείς μεσολαβητές επιθυμούν να παραμερίσουν αυτούς τους σκοπέλους για να προχωρήσουν στις "λεπτομέρειες", όπως υποστηρίζουν, μιας ειρηνευτικής συμφωνίας. Ο Χασίμ Τχάσι, πολιτικό στέλεχος του ανταρτικού "Απελευθερωτικού Στρατού Κόσσοβου", έκανε έκκληση για την επίτευξη άμεσης συμφωνίας εκεχειρίας, τη διασφάλιση της οποίας θα εγγυώνται οι ΗΠΑ και οι άλλες πέντε χώρες - μέλη της "Ομάδας Επαφής" για το Γιουγκοσλαβικό (Ρωσία, Γερμανία, Βρετανία, Γαλλία, Ιταλία). Μεταξύ άλλων, στόχος αυτής της δήλωσης είναι η ντε φάκτο αναγνώριση των αυτονομιστών από το Βελιγράδι, κάτι που η σερβική πλευρά θεωρεί πως είναι μάλλον απίθανο να το δεχτεί.

Εξάλλου, σύμφωνα με χτεσινό δημοσίευμα της αλβανόφωνης εφημερίδας "Κόχα Ντιτόρε", η αντιπροσωπεία των Κοσσοβάρων Αλβανών διατύπωσε τρία συγκεκριμένα αιτήματα: τη διεξαγωγή εθνικού δημοψηφίσματος σχετικά με το καθεστώς της περιοχής μετά την περίοδο των τριών χρόνων, την υπογραφή του ΝΑΤΟ στο τελικό κείμενο μιας τέτοιας συμφωνίας και το σαφή καθορισμό του υπό διαμόρφωση καθεστώτος του Κόσσοβου...

Οι Σέρβοι, από την πλευρά τους, επέμειναν όλες οι πλευρές να υπογράψουν μία λίστα βασικών αρχών που θα προταθούν από την "Ομάδα Επαφής", προκειμένου αυτές να αποτελέσουν τη βάση των σημερινών διαπραγματεύσεων. Στόχος αυτής της σερβικής πρότασης δεν είναι άλλος από τη διασφάλιση της παραμονής του Κόσσοβου εντός του πλαισίου συνόρων της Σερβίας.

Πάντως, σύμφωνα με ανώνυμη διπλωματική πηγή, που έχει άμεση πρόσβαση στο τραπέζι συνομιλιών του Ραμπουγιέ, όλες οι πλευρές έχουν ήδη συμφωνήσει σε ένα πλαίσιο δέκα αρχών, μεταξύ των οποίων αναφέρεται η παροχή καθεστώτος αυτονομίας στο Κόσσοβο για μία χρονική περίοδο τριών ετών... Ομως, το σοβαρό μειονέκτημα αυτού του πλαισίου είναι η αοριστία του και η ασάφειά του εν σχέσει με το τι - και εάν - θα προβλεφτεί μετά την περίοδο των τριών χρόνων. Ωστόσο, οι πληροφορίες που βγαίνουν από τον πύργο του Ραμπουγιέ (τόπος των συναντήσεων) ρέουν με το... σταγονόμετρο. Πράγμα μάλλον φυσικό και αναμενόμενο, μιας που η διαδικασία της μη ανακοίνωσης στοιχείων που αφορούν διαπραγματεύσεις εν εξελίξει είθισται να ακολουθείται σε παρόμοιες ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις.

Ταυτόχρονα με τις συνομιλίες στο Ραμπουγιέ θα πρέπει να αναμένεται και μία υπουργική διάσκεψη της εξαμελούς "Ομάδας Επαφής" στο τέλος αυτής της βδομάδας, προκειμένου να εκτιμηθεί η στάση των κύριων συνομιλητών.

Τέλος, ιδιαίτερα ακανθώδες προβάλλει το σχέδιο των ΗΠΑ για την αποστολή πολυεθνικών ΝΑΤΟικών στρατευμάτων στο Κόσσοβο, δεδομένης της άρνησης των Σέρβων να δουν κάποια στιγμή στο έδαφος της Σερβίας στρατιώτες του Βορειοατλαντικού Συμφώνου. Παρά τις αντιδράσεις αυτές, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον, δήλωσε χτες ότι η κυβέρνησή του σκοπεύει να συμβάλει σ' αυτή την πολυεθνική δύναμη με αμερικανικά στρατεύματα, υπό το γνωστό όρο ότι οι αντιτιθέμενες πλευρές που συνομιλούν στη Γαλλία θα καταλήξουν σε μία βιώσιμη συμφωνία... "Θα είμαστε εκεί για να διατηρήσουμε και όχι να φέρουμε την ειρήνη", είπε χτες χαρακτηριστικά ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Γουίλιαμ Κοέν, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε στη Βόννη με τον Γερμανό ομόλογό του, Ρούντολφ Σάρμπινγκ.

Σ' αυτό το σημείο θα πρέπει να σημειωθεί και η χτεσινή δήλωση του γγ του ΝΑΤΟ, Χαβιέ Σολάνα, που υποστήριξε πως η αποστολή ΝΑΤΟικών χερσαίων δυνάμεων στο Κόσσοβο "είναι σχεδόν βέβαιη". Χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες ο Σολάνα είπε ότι η φύση της δύναμης θα εξαρτηθεί από την έκβαση των συνομιλιών και από "αρκετές υποθέσεις".

Τα "σενάρια" της Μ. Ολμπράιτ

Το ΝΑΤΟ δεν πρόκειται να βομβαρδίσει μόνο το Κοσσυφοπέδιο στην περίπτωση που αποτύχουν οι ειρηνευτικές συνομιλίες του Ραμπουγιέ εξαιτίας του Βελιγραδίου, απείλησε προχτές η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Μαντλίν Ολμπράιτ.

Μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο ABC, η Ολμπράιτ αναφέρθηκε και στα επικρατέστερα σενάρια που αφορούν μία ενδεχόμενη αρνητική έκβαση των συνομιλιών στη Γαλλία. Σύμφωνα με την Ολμπράιτ, σε περίπτωση πουεπιτύχουν οι συνομιλίες στο Ραμπουγιέ, τότε θα αναπτυχθεί στην περιοχή διεθνής δύναμη που θα "εποπτεύει" την εφαρμογή "της ειρήνης", ενώ στην περίπτωση που οι συνομιλίες οδηγηθούν σε αποτυχία εξαιτίας των αυτονομιστών Κοσσοβάρων, τότε οι τελευταίοι το μόνο που θα έχουν να χάσουν θα είναι... "η υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας". Διευκρίνισε, πάντως, ότι δεν υπάρχει περίπτωση να αναπτυχθούν αμερικανικές χερσαίες δυνάμεις στο Κοσσυφοπέδιο εάν συνεχιστούν οι μάχες μεταξύ των σερβικών δυνάμεων και των αυτονομιστών Κοσσοβάρων.

  • Πολύνεκρες επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν το περασμένο 48ωρο στο Κόσσοβο. Τρία άτομα σκοτώθηκαν το Σάββατο στη διάρκεια βομβιστικής επίθεσης στην Πρίστινα, ενώ χτες βρέθηκαν τέσσερα πτώματα στην Τζακοβίτσα και στην πρωτεύουσα του Κοσσυφοπεδίου.

Ο Γέργκεν Γκρινέ, εκπρόσωπος της αποστολής διεθνών επιβεβαιωτών στην Πρίστινα, είπε ότι δεν έχει στα χέρια του καμία πληροφορία σχετικά με τις συνθήκες θανάτου αυτών των ανθρώπων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ