Τρίτη 9 Φλεβάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΝΔΙΑ
Μαζική απεργία στην Καλκούτα

ΚΑΛΚΟΥΤΑ.-

Το υπό κανονικές συνθήκες γεμάτο από κόσμο εμπορικό κέντρο της Καλκούτας ήταν χθες έρημο: η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων συμμετείχε στην απεργία που κάλεσαν τα εργατικά συνδικάτα στη Δυτική Βενγκάλη, λόγω των δραματικών αυξήσεων στις τιμές των προϊόντων, ακόμη και εκείνων που χαρακτηρίζονται "πρώτης ανάγκης".

Ακόμη και το διεθνές αεροδρόμιο της πρωτεύουσας του κρατιδίου παρέμεινε κλειστό από την απεργία, την οποία υποστήριξαν οι κομμουνιστές, αλλά και το Κόμμα του Κογκρέσου, δηλαδή τα κόμματα της κυβέρνησης στην τοπική Βουλή (αντιπολίτευση στην κεντρική Βουλή). Τα επίγεια μέσα μαζικής συγκοινωνίας δεν κινήθηκαν, οι περισσότερες επιχειρήσεις έμειναν ως εκ τούτου κλειστές, όπως και τα σχολεία.

Τα περισσότερα παιδιά επωφελήθηκαν της ευκαιρίας για να παίξουν κρίκετ στους δρόμους και τα πάρκα - η εθνική ομάδα νίκησε την Κυριακή την αντίστοιχη του Πακιστάν.

Η Καλκούτα είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ινδίας, και αποτελεί το κέντρο της βιομηχανίας παραγωγής τσαγιού και άλλων τομέων. Η χθεσινή απεργία σκοπό είχε τη διαμαρτυρία για τις αυξήσεις που επέβαλε η ομοσπονδιακή κυβέρνηση του ινδουιστικού - εθνικιστικού κόμματος "Μπαρατίγια Τζανάτα" (BJP), αυτόν το μήνα.

Οι αυξήσεις προκάλεσαν διαμαρτυρίες ακόμα και από μέλη του κυβερνώντος κόμματος, γεγονός που οδήγησε τον πρωθυπουργό Αταλ Μπιχάρι Βάτζπαϊ να τις ακυρώσει, όσον αφορά το αλεύρι και το ρύζι - τα πιο "βασικά" είδη διατροφής του πληθυσμού. Πλην όμως οι αυξήσεις στη ζάχαρη, το "καύσιμο" για το μαγείρεμα, και άλλα είδη παρέμειναν...

Στο μεταξύ χθες ο υπουργός Οικονομικών Γιασουάντ Σίνχα εξήγγειλε στο Νέο Δελχί ότι ο προϋπολογισμός του οικονομικού έτους 1999 - 2000 θα είναι "σκληρός", αλλά όχι "άγριος" (!). Γεγονός που απέδωσε στην "έλλειψη ξένων επενδύσεων", την ασιατική κρίση και τις κυρώσεις από ΗΠΑ και σύμμαχές της χώρες. Μίλησε δε με "ικανοποίηση" για τα φορολογικά έσοδα, προαγγέλλοντας αύξηση των έμμεσων φόρων...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ