Τρίτη 9 Φλεβάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Εκλογές... προειδοποίηση στον Σρέντερ

"Χαστούκι στην κοκκινοπράσινη συμμαχία στη Βόννη", "Ξυλοδαρμός των κοκκινοπράσινων" από τους εκλογείς της Εσσης, "πρώτη εκλογική αποτυχία μετά τις 100 ημέρες" - αυτοί είναι μερικοί από τους πανηγυρικούς τίτλους δεξιών και συντηρητικών εφημερίδων της Γερμανίας το πρωί της Δευτέρας.

Ανάλογες είναι οι πανηγυρικές δηλώσεις των ηγεσιών των πρώην κυβερνητικών και σήμερα αντιπολιτευόμενων κομμάτων στην ομοσπονδιακή Βουλή της Βόννης, το Μπούντεσταγκ. Μεταθέτουν την εκλογική αποτυχία του κυβερνητικού συνασπισμού των σοσιαλδημοκρατών και πράσινων στο κρατίδιο της Εσσης στην "Κοκκινο-πράσινη" κυβέρνηση στη Βόννη, υποστηρίζοντας ότι τα αποτελέσματα των εκλογών αποτελούν απόδειξη μιας πρώτης αποδοκιμασίας της λεγόμενης "κεντροαριστερής" κυβέρνησης Σρέντερ από τους εκλογείς. Και εκφράζουν την ελπίδα ότι παρόμοιες αποδοκιμασίες της κυβερνητικής πολιτικής θα επακολουθήσουν στις εκλογές και σε άλλα ομοσπονδιακά κρατίδια αυτό το έτος. Νηφαλιότεροι αναλυτές διαβλέπουν στο αποτέλεσμα μια πρώτη προειδοποίηση προς τον Σρέντερ και τον ΥΠΕΞ, Γιόσκα Φίσερ, γιατί οι εκλογείς με τον "πλάγιο δρόμο μέσω Εσσης" έστειλαν σήμα προς αυτούς ότι "έχουν επιφυλάξεις" για την πολιτική τους.

Αυτό, κατά τους ίδιους αναλυτές, εκφράζεται μονοσήμαντα στο γεγονός ότι οι σύμμαχοι του SPD - οι "Πράσινοι" - έχασαν πάνω από 4% των ψήφων του 1995. Αυτό με τη σειρά του αποδίδεται στο γεγονός ότι οι "Πράσινοι" δεν τήρησαν πολλές από τις προεκλογικές υποσχέσεις τους - όπως το κλείσιμο σε σχετικά σύντομο διάστημα των εργοστασίων "ήπιας" ατομικής ενέργειας - πράγμα που το έκαναν μετά από πίεση του μεγάλου κυβερνητικού συμμάχου - των σοσιαλδημοκρατών. Αυτοί πάλι υποχώρησαν μπροστά στις πιέσεις των βιομηχάνων.

Ιδιαίτερο ρόλο στο αποτέλεσμα των εκλογών έπαιξαν τα συγκεντρωτικά πυρά των συντηρητικών κομμάτων στο θέμα του διπλού διαβατηρίου για τους ξένους: "Οχι διπλό διαβατήριο στους ξένους" - προπαγάνδιζαν - γιατί αυτό σημαίνει "διπλά δικαιώματα" στους ξένους. Αυτή η καμπάνια συνοδεύτηκε με συλλογή υπογραφών, που έφτασαν τις 500.000. Το σύνθημα των συντηρητικών δεν είναι βέβαια το ίδιο, αλλά συγγενεύει με το σύνθημα των ακροδεξιών: "έξω οι ξένοι" από τη Γερμανία. Ασφαλώς ένα μέρος των ακροδεξιών ψήφισαν τον υποψήφιο Χριστιανοδημοκράτη και γι' αυτόν το λόγο. Αλλά, κατά τους αναλυτές, τον ψήφισαν και πολλοί εκλογείς που ψήφιζαν πρώτη φορά. Αν αυτό επαληθευτεί, θα επιβεβαιώσει το φόβο για τον εύκολο επηρεασμό ενός όχι ασήμαντου τμήματος του γερμανικού εκλογικού σώματος από δημαγωγικές διακηρύξεις.

Ανεξάρτητα όμως από όλα αυτά, ένα από τα σημαντικά θέματα που θα κρίνει βασικά την εσωτερική πολιτική του σοσιαλδημοκράτη καγκελάριου Σρέντερ, είναι η στάση του στα κοινωνικά προβλήματα των λαϊκών μαζών, με κορυφαίο το πρόβλημα της ανεργίας, για το οποίο δε φαίνεται "φως" στον ορίζοντα.

Θ. ΒΟΡΕΙΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ