Τρίτη 9 Φλεβάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΥΠΟΘΕΣΗ ΟΤΣΑΛΑΝ
"Διεθνή διάσκεψη" και παρέμβαση της Ελλάδας ζητά ο "Απο"

ΑΘΗΝΑ - ΑΓΚΥΡΑ.-

Ενώ το σίριαλ "κυνήγι του τρομοκράτη" Οτσαλάν συνεχίζεται από την Τουρκία στη μισή Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή - με την ...αμέριστη συμπαράσταση, όπως σημείωνε πρόσφατα το περιοδικό - εγχειρίδιο του καλού κατασκόπου, Jane's, της ισραηλινής Μοσάντ και των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών - ο ηγέτης του ΡΚΚ προέβη χτες σε δήλωση προς ελληνική εφημερίδα, καλώντας Ελλάδα, Ρωσία, ΗΠΑ και Κίνα να πιέσουν για μια "Διεθνή Διάσκεψη" όσον αφορά το Κουρδικό.

Ο αρχηγός των ανταρτών του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν προανήγγειλε πως"ο αγώνας μας συνεχίζεται ως την τελική νίκη", σε στρατιωτικό και σε πολιτικό επίπεδο. Στη δήλωσή του προς την κυριακάτικη εφημερίδα "Το Βήμα" (7/2) επέκρινε την Ευρώπη: "Πρέπει να ντρέπεται, γιατί παραβιάζει με τη συμπεριφορά της τις ίδιες της τις αρχές και τον ίδιο της τον πολιτισμό (...) δεν μπορούν οι Ευρωπαίοι να κλείνουν τα μάτια τους μπροστά στην πραγματικότητα ενός γιγαντιαίου διεθνούς προβλήματος, που λέγεται κουρδική γενοκτονία".

Ο Οτσαλάν εκτίμησε, στην ίδια δήλωση, ότι το Κουρδικό οφείλεται να λυθεί"με διεθνή διάσκεψη", και κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση "να προωθήσει συστηματικά, μεθοδικά και δυναμικά" τη σύγκλησή της, είτε "στο πλαίσιο της Ευρώπης", είτε "συνεργαζόμενη με τις ΗΠΑ, τη Ρωσία και την Κίνα".

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας, όταν ρωτήθηκε χτες για το ενδεχόμενο ελληνικής "μεσολάβησης" στο Κουρδικό, υπονόησε πάντως ότι δε θεωρεί "σκόπιμο" κάτι τέτοιο: "Η ελληνική κυβέρνηση (...) δικαιούται να έχει μια στάση ευθύνης, στάση αλήθειας, η οποία βοηθά τους Κούρδους, χωρίς να κολακεύει όλους εκείνους που δεν μπορούν να δουν μακριά. Οποιαδήποτε διαφορετική εμπλοκή της Ελλάδας σε αυτήν την υπόθεση, αδικεί τον αγώνα των Κούρδων και τον περιορίζει ως θέμα τριβής στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, πράγμα που και αυτό αποβαίνει σε βάρος του κουρδικού λαού. Θα συνεχίσουμε να τηρούμε τη στάση που έχουμε ως τώρα τηρήσει (...)", είπε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ