Τρίτη 9 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
"ΑΠΟΚΟΥΡΔΟΠΟΙΗΣΗ", "ΙΣΧΥΡΗ ΕΛΛΑΔΑ" ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΠΑΡΟΜΟΙΑ

Οι εξελίξεις οι σχετικές με τον ηγέτη του ΡΚΚ Αμπ. Οτσαλάν ταρακούνησαν την κυβέρνηση. Σήμερα δύο βδομάδες μετά τίποτα δεν είναι όπως πριν. Αυτή η κατάσταση ανησυχεί σφόδρα όλους εκείνους που πάσχισαν με πολλά μέσα για μια "ακύμαντη" πορεία της χώρας προς την ΟΝΕ και τη "νέα τάξη πραγμάτων". Κάνουν ό,τι μπορούν για να καταλαγιάσουν οι λαϊκές αντιδράσεις, να λογικευτούμε, να συνεχίσουμε τις προσπάθειες για την επίτευξη του "εθνικού στόχου" να μπούμε στην ΟΝΕ. Είναι φανερό πως αυτή η πολύμορφη ιδεολογική και όχι μόνο επίθεση, θα αποτύχει στο μέτρο και το βαθμό που θα αποκρούεται και θα γυρίζει μάλιστα ενάντια στους επικεφαλής της. Αυτό σημαίνει επιχειρηματολογημένη - πειστική αντίκρουση όσων εξαπολύονται ενάντια στην εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα. Στο σύντομο αυτό κείμενο γίνεται μια τέτοια προσπάθεια, που επικεντρώνεται σε ορισμένες από τις νουθεσίες που απευθύνονται σήμερα στην εργατική τάξη και τα άλλα στρώματα.

Λένε λοιπόν αυτοί που ανησυχούν από την "αναταραχή":

1. "Να αποκουρδοποιηθούμε, να δούμε πρώτα την Ελλάδα και μετά τους άλλους".

2. "Πρώτα να θωρακίσουμε το δικό μας σπίτι, να έχουμε ισχυρή πατρίδα".

3. "Μ' αυτή την κυβέρνηση να πορευτούμε μέχρι τον επόμενο χρόνο, δεν είναι καιρός για εκλογές".

Δηλαδή δε ζητάνε και πολλά από το λαό μας, "απλά" του ζητάνε να ξεχάσει την "ατυχή υπόθεση" (παράδοση Αμπ. Οτσαλάν στην Τουρκία), να συνεχίσει αγόγγυστα τις θυσίες που επιβάλλει η κυβέρνηση για να μπούμε στην ΟΝΕ και να κλείσει τα μάτια στις οδυνηρές, για τον ελληνικό και τους άλλους λαούς, εξελίξεις της "νέας τάξης πραγμάτων" στην περιοχή μας και τον κόσμο γενικότερα!!! Πρόκειται δηλαδή για πλήρη αφοπλισμό του λαού, του λαϊκού κινήματος και παράδοσή του στις ταξικές επιδιώξεις της άρχουσας τάξης. Επόμενα η αποκάλυψη του ταξικού περιεχομένου του στόχου της ΟΝΕ, αλλά και της πρόσδεσης της Ελλάδας στο άρμα του ιμπεριαλισμού και της ενεργητικής συμμετοχής στις επιχειρήσεις αλλαγής συνόρων και μοιράσματος των αγορών, είναι ένα το κρατούμενο. Εδώ απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή, γιατί στο παιχνίδι του μοιράσματος των αγορών η Ελλάδα μπαίνει από πολλές μεριές που δεν είναι πάντοτε ορατές με "γυμνό μάτι" στον πολύ κόσμο. Για παράδειγμα: Ο ΟΤΕ αγοράζει με χρήματα του ελληνικού λαού επιχειρήσεις στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες για να ανοίξει δρόμο στο κεφάλαιο, ντόπιο και ξένο. Η όλη προσπάθεια καμουφλάρεται έντεχνα με τα περί ισχυροποίησής του στον ανταγωνισμό και άλλα παρόμοια.

***

Περνάμε αμέσως τώρα σε μια ειδικότερη ανάλυση των νουθεσιών προς τους Ελληνες που εξακολουθούν να διαδηλώνουν, να στέκονται αλληλέγγυοι στους Κούρδους και τον Οτσαλάν, που υψώνουν φωνή διαμαρτυρίας και αντίστασης στη μετατροπή της Ελλάδας σε πεδίο διέλευσης σήμερα (αύριο τι;) των ΝΑΤΟικών στρατευμάτων με προορισμό το Κοσσυφοπέδιο.

1. Η πρώτη νουθεσία της "αποκουρδοποίησης" επιδιώκει μια τεχνητή αντιπαράθεση ανάμεσα στο λαϊκό συμφέρον και την Ελλάδα κόντρα στους Κούρδους. Μας λένε δηλαδή πως η πολλή ενασχόληση με τους Κούρδους και το κουρδικό ζήτημα βλάπτει την Ελλάδα και τους Ελληνες! Από πού άραγε προκύπτει πως το καλό του λαού της Ελλάδας υπονομεύεται από την αλληλεγγύη και συμπαράσταση του λαϊκού κινήματος στους Κούρδους; Τι είναι άραγε η Ελλάδα, κανένα νησί απομονωμένο από τον υπόλοιπο κόσμο; Ξεκαθαρίζουμε, η αλληλεγγύη και συμπαράσταση στους λαούς που αγωνίζονται αντικειμενικά ενισχύει τη θέση του ελληνικού λαού - και των άλλων λαών - απέναντι στα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό, που είναι ο μόνος αντίπαλός του στον αγώνα για την κοινωνική πρόοδο,για το σοσιαλισμό!

2. Η δεύτερη νουθεσία έχει πάνω τόση σκουριά όση και ο γερασμένος καπιταλισμός, που διανύει το τελευταίο - το ιμπεριαλιστικό στάδιο - της παρουσίας στην ιστορία της κοινωνικής εξέλιξης. Ας δούμε λοιπόν τα περί θωράκισης και ισχυρής πατρίδας. Ο ελληνικός λαός έχει δείξει στην ιστορική του πορεία πως την πατρίδα τη θωρακίζει - όταν και όποτε απαιτείται - με τα στήθη των παιδιών του. Αντίθετα η άρχουσα τάξη έχει δείξει πως τα βρίσκει με τους κατακτητές και πάνω από όλα ("πατρίδα" και παρόμοια) βάζει το ταξικό της συμφέρον, αυτό κάνει και σήμερα. Οι εφοπλιστές "φτύνουν" τα ελληνικά ναυπηγεία και χτίζουν τα καράβια τους - και με κρατικές επιδοτήσεις - σε ναυπηγεία του εξωτερικού! Βιομήχανοι ρίχνουν Ελληνες εργάτες στην ανεργία και στήνουν τα μαγαζιά τους σε πρώην σοσιαλιστικές χώρες για ακόμα μεγαλύτερο ξεζούμισμα της εργατικής τάξης και αυγάτισμα των ήδη υψηλών κερδών τους!! Για ποια πατρίδα λοιπόν μιλάνε οι ανησυχούντες; Είναι φανερό πως μιλάνε για την Ελλάδα που συνδέεται οργανικά με τον ιμπεριαλισμό. Αυτή την Ελλάδα θέλουν να θωρακίσουν, γυρίζοντας την πλάτη στους Κούρδους και τους άλλους λαούς που αγωνίζονται. Αυτή η Ελλάδα κινδυνεύει από την ανάπτυξη της αντιιμπεριαλιστικής πάλης από τον ελληνικό λαό. Αυτή η ισχυρή θωρακισμένη Ελλάδα δεν έχει καμιά σχέση με τα λαϊκά συμφέροντα. Είναι κίνδυνος - θάνατος! Το ΚΚΕ στην ανακοίνωση του ΠΓ της ΚΕ τονίζει πως από τη δράση του ιμπεριαλισμού στην περιοχή (αλλαγή συνόρων, διχοτόμηση Αιγαίου και Κύπρου) "ο ελληνικός λαός θα βρεθεί αντιμέτωπος με νέες τραγωδίες και συμφορές".

3. Η τρίτη νουθεσία πάει να βάλει ταφόπετρα στην αμφισβήτηση της κυβέρνησης και της πολιτικής της, να εξαλείψει τους κινδύνους που εμφανίστηκαν εξαιτίας της λαϊκής αντίδρασης στην υπόθεση Οτσαλάν. Αυτοί που κόπτονται για τη λαϊκή κυριαρχία, τις εκλογές και άλλα παρόμοια της "δημοκρατίας μας" (βλέπε δημοκρατία της κυρίαρχης τάξης), τρέμουν τις εκλογές σε κλίμα λαϊκής ανάτασης. Τρέμουν τις εκλογές που μπορεί να επιβάλει ο λαός με την πάλη του. Η επισήμανση - θέση του ΚΚΕ (ανακοίνωση του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στις 19 Φλεβάρη): "Η ανάγκη των εθνικών εκλογών ωριμάζει σήμερα, που τα σύγχρονα σχέδια της ιμπεριαλιστικής τάξης πραγμάτων βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη..." δείχνει το δρόμο για τη λαϊκή παρέμβαση κόντρα σε όλους τους αυτόκλητους υπερασπιστές της κυβέρνησης Σημίτη και της ανάγκης να ολοκληρώσει τη θητεία της!

***

Η κατάσταση που έβαλε σε δοκιμασία την κυβέρνηση, τη σταθερότητά της και εξέθεσε πρόσωπα, κόμματα και πράγματα, δίνει ένα επιπλέον μέτρο της δυναμικής που περικλείει η δράση του λαϊκού κινήματος. Αν με τέτοιες συνθήκες στο συνδικαλιστικό κίνημα, την Τοπική Αυτοδιοίκηση ταράχτηκαν - μέχρι ταραχής των ρυθμιστών της κατάστασης - τα νερά, είναι φανερό τι μπορεί να γίνει με την άνοδο της δράσης του λαϊκού κινήματος, με την έξοδο του λαού στο προσκήνιο της εξέλιξης, την αλλαγή των συσχετισμών, την πρόοδο στην οικοδόμηση του Αντιιμπεριαλιστικού Αντιμονοπωλιακού Μετώπου Πάλης. Αυτή η προοπτική είναι ρεαλιστική, μα δε θα έρθει μονάχη της, αν δεν πάρουμε μέτρα και εμείς!

Ανδριανός ΜΠΟΥΚΟΥΡΗΣ

Δε ζητάνε και πολλά από το λαό μας, "απλά" του ζητάνε να ξεχάσει την "ατυχή υπόθεση" (παράδοση Αμπ. Οτσαλάν στην Τουρκία), να συνεχίσει αγόγγυστα τις θυσίες που επιβάλλει η κυβέρνηση για να μπούμε στην ΟΝΕ και να κλείσει τα μάτια στις οδυνηρές, για τον ελληνικό και τους άλλους λαούς, εξελίξεις της "νέας τάξης πραγμάτων" στην περιοχή μας και τον κόσμο γενικότερα


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ