Τρίτη 9 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Η Καβάλα λέει "ΟΧΙ" στο μαρασμό

Μεγάλο και μαχητικό το χτεσινό παλλαϊκό συλλαλητήριο για μέτρα ανάπτυξης της περιοχής. Σε ...άλλο μήκος κύματος, οι ομιλητές. Δε δόθηκε ο λόγος σε βουλευτή του ΚΚΕ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (του ανταποκριτή μας).-

"ΟΧΙ στην ανεργία", "ΟΧΙ στην υποβάθμιση", βροντοφώναξαν χιλιάδες λαού της Καβάλας, που πήραν μέρος στη χτεσινή μαχητική, παλλαϊκή διαδήλωση. Η κινητοποίηση οργανώθηκε από όλους τους πολιτικούς, κοινωνικούς και επαγγελματικούς φορείς της πόλης, με στόχο να εκφραστεί η αντίθεση του καβαλιώτικου λαού στην πορεία υποβάθμισης και οικονομικού μαρασμού, που έχει καταδικάσει την περιοχή η πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ. Για να προβληθεί το αίτημα των κατοίκων της πόλης για μια πολιτική επενδύσεων και ανάπτυξης, που θα δώσει ζωή στην πόλη και την ευρύτερη περιοχή.

Τα στοιχεία, που παρουσιάστηκαν στη μεγάλη λαϊκή συγκέντρωση στον κόμβο Φαλήρου, είναι αποκαλυπτικά και δίνουν την εικόνα μιας συνεχώς φθίνουσας πορείας, που έχει οδηγήσει στη σημερινή δραματική κατάσταση, με κλειστές τις περισσότερες βιομηχανίες και βιοτεχνίες, με την καλπάζουσα ανεργία, με τη γενική παρακμή.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στη συγκέντρωση, το 30% των κατοίκων είναι συνταξιούχοι και από αυτούς οι περισσότεροι χαμηλοσυνταξιούχοι με συντάξεις πείνας. Το 15% είναι υποαπασχολούμενοι ή απασχολούμενοι σε εποχιακές εργασίες και μόνο το 15% των κατοίκων της πόλης εργάζονται κανονικά. Με βάση τα παραπάνω, η Καβάλα κατατάσσεται στις πιο προβληματικές περιοχές της χώρας. Η σοβαρότητα όμως της κατάστασης δε βρήκε έκφραση στις ομιλίες όσων παρέλασαν από τα μικρόφωνα της συγκέντρωσης, που περιορίστηκαν σε διαπιστώσεις και ανώδυνες διατυπώσεις του τύπου: "Ολοι μαζί να διεκδικήσουμε το μέλλον της πόλης"...

Κανένας από τους ομιλητές δεν προσπάθησε να αναδείξει τις αιτίες που προκαλούν την κρίση και την οικονομική υποβάθμιση της Καβάλας και άλλων περιοχών της χώρας. Δεν ακούστηκε επίσης κουβέντα από τους ομιλητές ότι, για να λυθούν τα προβλήματα, πρέπει να υπάρξει ρήξη με την κυρίαρχη πολιτική της κυβέρνησης και όχι μόνο.

H NE Καβάλας του KKE καταγγέλλει το γεγονός ότι δεν επετράπη στον βουλευτή του ΚΕ Στ. Παναγιώτου να μιλήσει στη συγκέντρωση, με τη δικαιολογία ότι μόνο οι βουλευτές Καβάλας θα μιλούσαν. Η ΝΕ εκτιμά ότι πραγματική αιτία του αποκλεισμού του βουλευτή του ΚΚΕ, ήταν να μην ακουστεί η φωνή του Κόμματος.

Ωστόσο, το πνεύμα του αγώνα και της ρήξης με την κυρίαρχη πολιτική εκφράστηκε από τους απλούς ανθρώπους, τους εργάτες, αγρότες, επαγγελματίες, μαθητές, φοιτητές, που πήραν μέρος στη διαδήλωση και τα συνθήματά τους:"Φτάνει πια η κοροϊδία, την Καβάλα πλήττει η ανεργία", "Η εργατιά παλεύει και θα νικήσει, αυτό το εργοστάσιο κανείς δε θα το κλείσει", "Η ΝΤΕΝΙΣΟΝ να φύγει στον Καναδά, το πετρέλαιο θα βγάλει η εργατιά".

Ο γραμματέας της ΝΕ Καβάλας του ΚΚΕ Τάσος Ζουρνατζίδης,στη διάρκεια της διαδήλωσης, δήλωσε στο "Ρ": "Είναι καθαρό ότι, όταν ο λαός πιέζει, δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για σοβαρές κινητοποιήσεις, όπως είναι η σημερινή διαδήλωση. Νομίζω, όμως, ότι κάποιοι την πάνε σε λάθος κατεύθυνση, γιατί η ανεργία και η υπανάπτυξη δεν είναι κάτι το αφηρημένο. Εχει αιτίες που την προκαλούν. Εμείς λέμε ότι η ΕΕ και η ασυδοσία του μεγάλου κεφαλαίου δημιουργούν αυτές τις καταστάσεις, δηλαδή την υποβάθμιση και την ανεργία.

Νομίζουμε, πάντως, ότι η σημερινή εκδήλωση από άποψη συμμετοχής είναι ικανοποιητική και θα οδηγήσει ασφαλώς σε παραπέρα προβληματισμούς τους εργαζόμενους της Καβάλας για να μπορέσουν να διεκδικήσουν πιο δυναμικά αυτά που τους έχουν αφαιρέσει".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ