Παρασκευή 12 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Στρατιωτικό ορμητήριο παρά τα προσχήματα
Οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις έχουν άμεση εμπλοκή στην εισβολή. Η όλη επιχείρηση καλύπτεται με ειδική συμφωνία που έγινε μεταξύ κυβέρνησης και ΝΑΤΟ και προβλέπει το είδος των διευκολύνσεων που υποχρεούται να παράσχει η χώρα μας στο ΝΑΤΟικό στρατό κατοχής

Στους 6.000 θα φτάσουν μέχρι το τέλος της βδομάδας οι στρατιώτες του ΝΑΤΟικού στρατού κατοχής που θα περάσουν από τη Θεσσαλονίκη με κατεύθυνση το Κόσσοβο. Ο τελικός αριθμός των ΝΑΤΟικών στρατευμάτων θα είναι κατά πολύ μεγαλύτερος, καθώς αυτοί οι 6.000 στρατιώτες θα αποτελούν τη δύναμη της μιας μόνο από τις ταξιαρχίες που θα αναπτυχθούν στην περιοχή. Μέχρι χτες δίνονταν ανεπισήμως διαβεβαιώσεις ότι αυτά τα στρατεύματα δε θα μπουν στο Κόσσοβο, αλλά θα στρατοπεδεύσουν μόνο στα Σκόπια. Χτες μας δηλώθηκε από Ελληνα αξιωματικό ότι αποστολή αυτής της ταξιαρχίας είναι μόνο "η ασφαλής έξοδος των 1.300 αόπλων παρατηρητών του ΟΑΣΑ που βρίσκονται στο Κόσσοβο". Βέβαια, και μόνο αυτός ο στόχος προϋποθέτει είσοδο - εισβολή στο Κόσσοβο. Ο συγκεκριμένος αξιωματικός, που από την ίδια του τη θέση γνωρίζει το συνολικό πλάνο, χρησιμοποίησε την έκφραση "αυτής της ταξιαρχίας αποστολή", κάνοντας καθαρό πως το γεγονός ότι η συγκεκριμένη ταξιαρχία περιβάλλεται με έναν ανθρωπιστικό στόχο, δε σημαίνει πως και οι άλλες ταξιαρχίες, μέχρι του αριθμού των 30.000 στρατιωτών που θα πάνε τελικά εκεί, θα έχουν ανάλογο άλλοθι. Το σύνολο της επιχείρησης που διεξάγεται από ελληνικού εδάφους καλύπτεται από την ονομασία "κοινός εγγυητής", ρόλος που έχει ανατεθεί στην Ελλάδα στα πλαίσια του ΝΑΤΟ με ειδική συμφωνία που υπογράφηκε πριν ενάμιση μήνα. Στα πλαίσια αυτής της επιχείρησης, η Ελλάδα έχει αναλάβει να παράσχει "κάθε δυνατή υποστήριξη για την ασφάλεια των φαλάγγων". Οι Ελληνες επιτελείς που εμπλέκονται στην επιχείρηση δηλώνουν "δε γνωρίζουμε τι θα γίνει μελλοντικά" και συμπληρώνουν πως "όταν θα γίνει και αν θα γίνει" η επέμβαση, τότε θα έχουν και αυτοί ενημέρωση από το Κέντρο Ενημέρωσης που εδρεύει στα Σκόπια υπό γαλλική διοίκηση σήμερα.

Και χτες συνεχίστηκε η αναχώρηση στρατευμάτων προς το Βορρά με συχνότητα μία φάλαγγα ανά δίωρο περίπου, ενώ δε δόθηκαν επισήμως εξηγήσεις για τους λόγους που ένα τρένο με εγγλέζικο πολεμικό υλικό έφτασε στη χώρα μας από τα σύνορα με τη Βουλγαρία για να περάσει από τη Θεσσαλονίκη και να ξαναφύγει προς τα Σκόπια, ενώ θα μπορούσε να μετακινηθεί κατευθείαν από τη Βουλγαρία στα Σκόπια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ