Πέμπτη 18 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΔΟΕ
Νίπτουν τας χείρας τους για Σάμαρανκ...

Καμιά ευθύνη, έμμεση ή άμεση, εκτίμησαν (;) τα μέλη της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ) πως δεν έχει ο Χουάν Αντόνιο Σάμαρανκ για τα κρούσματα διαφθοράς στο Ολυμπιακό Κίνημα. Ετσι, στη μυστική ψηφοφορία, που ο ίδιος ο πρόεδρος στη ΔΟΕ προκάλεσε, του έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης. Υπέρ του Ισπανού παράγοντα τάχθηκαν 86 "αθάνατοι", δύο ψήφισαν κατά και ένας λευκό. Μάλλον... προβλέποντας την εξέλιξη της ψηφοφορίας ο Σάμαρανκ είχε δηλώσει νωρίτερα ότι στη θέση του σκοπεύει να μείνει έως το 2001.

Παρά τα όσα αποκαλύφθηκαν τους τελευταίους μήνες, ειδικά με την υπόθεση του Σολτ Λέικ Σίτι και των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του 2002, ο Σάμαρανκ επιμένει πως δεν είχε καμιά ανάμειξη και την παραμικρή ιδέα για τις... αταξίες των "αθανάτων". Αναφερόμενος στα όσα του καταλογίζουν, απάντησε ότι στα 18 χρόνια που είναι πρόεδρος της ΔΟΕ, ποτέ δεν πέταξε με ελικόπτερο από τη Λοζάνη στο αεροδρόμιο της Γενεύης. Ακόμη το ποσό που δίνει για τη διαμονή του σε ξενοδοχείο της Λοζάνης είναι 211 δολάρια τη βραδιά.

Εξάλλου, ανέφερε ότι δε ζήτησε ποτέ να προσδιορίζεται με τον τιμητικό τίτλο "εξοχότητα", που του έχει απονεμηθεί από τα χρόνια που υπηρετούσε ως πρεσβευτής, ενώ έχει αποδεχτεί δώρα που του γίνονται για να αποδοθούν στη ΔΟΕ και ποτέ για τον εαυτό του. Για το λόγο αυτό ποτέ δεν πήρε, σύμφωνα με τους κατηγόρους του, ως δώρο ένα σπαθί των Γιαπωνέζων Σαμουράι. Το γελοίο του πράγματος όμως είναι όταν αποποιήθηκε τη σχέση του με τη φασιστική κυβέρνηση Φράνκο, "διευκρινίζοντας" ότι δεν υπήρξε μέλος του ισπανικού Υπουργικού Συμβουλίου εκείνη την εποχή, αλλά... απλώς ήταν γενικός γραμματέας Αθλητισμού...

Σ' αντίθεση με τον Σάμαρανκ 6 "αθάνατοι" διαγράφτηκαν από τη ΔΟΕ κατηγορούμενοι για δωροληψία με σκοπό να ψηφίσουν υπέρ του Σολτ Λέικ Σίτι. Με... συνοπτικές διαδικασίες, η γενική συνέλευση αποδέχτηκε την πρόταση της εκτελεστικής επιτροπής και απέπεμψε από τους κόλπους της ΔΟΕ τους: Λαμίνε Κέιτα (Μαλί), Αγκουστίν Αρόγιο (Ισημερινός), Ζεϊν Ελ Αμπντίν Αχμέντ Αμπντέλ Γκαδίρ (Σουδάν), Σέρτζιο Σανταντέρ (Χιλή), Ζαν - Κλοντ Γκανγκά (Κονγκό) και Σεϊούλι Πολ Γουόλγουορκ (Δυτική Σαμόα). Πριν αρχίσει η διήμερη έκτακτη ΓΣ είχαν υποβάλει τις παραιτήσεις τους και έγιναν δεκτές από την εκτελεστική επιτροπή άλλα 4 μέλη της ΔΟΕ: Πίριο Χάγκμαν (Φινλανδία), Μπασίρ Μοχάμεντ Αταραμπούλσι (Λιβύη), Ντέιβιντ Σιμπάντζε (Ζουαζιλάνδη) και Τσαρλς Μουκόρα.

Αλλα 9 μέλη της ΔΟΕ τιμωρήθηκαν με αυστηρή επίπληξη για τις ενέργειές τους, χωρίς όμως να προταθεί στη γενική συνέλευση η διαγραφή τους, ενώ τρία ακόμη μέλη αθωώθηκαν, αφού η εκτελεστική επιτροπή έκρινε ότι δεν παρέβησαν κάποιον κανονισμό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ