Κυριακή 21 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 36
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Στην τροχιά των Ανωνύμων Εταιριών

Η διαδρομή μέχρι τη "συγχώνευση" των αρμοδιοτήτων του προέδρου και των μάνατζερ αποκαλύπτει τα σταθερά βήματα της κυβέρνησης για την αλλαγή του νομικού καθεστώτος

Με την ανάληψη των καθηκόντων του ο νέος διοικητής του ΙΚΑ Μ. Νεκτάριος, προβάλει την άποψη της μετατροπής των δημόσιων νοσοκομείων σε Ανώνυμες Εταιρίες (ΑΕ) και το παρουσιάζει ως πανάκεια για την αντιμετώπιση των προβλημάτων του δημόσιου συστήματος υγείας.

Κι ενώ η πρώτη δήλωσή του - στις 17.2.1999, στο συνέδριο της Ομοσπονδίας των διοικητικών υπαλλήλων του ΙΚΑ - παρουσιάστηκε ως προσωπική, μετά την κάλυψή του από τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη παρουσιάζει μονότονα αυτή τη λύση ως το απαύγασμα του εκσυγχρονισμού. Δεν αποτελεί έκπληξη η εξορθολογιστική πρωτοβουλία του νέου διοικητή. Πέραν του ότι αποτέλεσε στέλεχος των ασφαλιστικών εταιριών και ορκίζεται στους νόμους και στις λειτουργίες της αγοράς, τώρα βρίσκεται επικεφαλής του μεγαλύτερου ασφαλιστικού οργανισμού, ο οποίος - ως "καταναλωτής υπηρεσιών υγείας" - θα μπορεί να συνάπτει προγραμματικές συμβάσεις με το υπουργείο Υγείας και να διαπραγματεύεται με ιδιωτικές κλινικές και νοσηλευτικά ιδρύματα του εξωτερικού, όπως προβλέπει ο νόμος 2519/97.

Η θεσμική κάλυψη υπάρχει. Γι' αυτό απλώς απαιτείται και η φόρμουλα των νοσοκομείων ΑΕ...

Βέβαια η πρόταση για "νοσοκομεία ΑΕ" δεν είναι νέα. Την είχε υποστηρίξει και ο πρώην υπουργός Δ. Κρεμαστηνός, όταν έφερε το 1994 τους "ξένους σοφούς" στην Ελλάδα. Τότε τα συνδικάτα των υγειονομικών είχαν αντιταχθεί και δεν πέρασε αυτή η ιδέα.

Πριν από την ψήφιση του νόμου 2519/97 οι πλειοψηφίες της ΠΑΣΚ στην ΑΔΕΔΥ και στην ΠΟΕΔΗΝ αποδέχτηκαν να θεσμοθετηθεί η θέση του μάνατζερ με το νόμο 2519/1997 για να μη μετατραπούν τα νοσοκομεία σε ΑΕ - όπως ομολογήθηκε δημόσια σε εκδήλωση της ΠΟΕΔΗΝ στις 23.9.1998. Εγινε η επιλογή των μάνατζερ για 29 νοσοκομεία αλλά δε διορίστηκαν. Κάπως καθυστερημένα, στις 28.1.1999 σε κοινή συνέντευξη Τύπου της ΠΟΕΔΗΝ και της ΑΔΕΔΥ διαπίστωσαν ότι ο μη διορισμός των επιλεγμένων μάνατζερ κάνει σαφές "ότι η διοίκηση των νοσοκομείων οδεύει για ιδιωτικές εταιρίες και το αμέσως επόμενο βήμα είναι η αλλαγή του νομικού καθεστώτος με την αιτιολογία της πλήρους απόδοσης των μέτρων αυτών".

Στις 16.2.1999 οι υπουργοί Υγείας, Λ. Παπαδήμας και Εθνικής Οικονομίας, Γ. Παπαντωνίου, κατέθεσαν τροπολογία για τους μάνατζερ, με την οποία ουσιαστικά καταργούνται οι επιλεγμένοι και συγκεντρώνονται σε ένα πρόσωπο οι αρμοδιότητες του προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου και του μάνατζερ για νοσοκομεία με περισσότερες από 500 κλίνες, ώστε να υπάρχει "αποτελεσματικότερη διοίκηση των Νοσοκομείων", όπως ανέφερε η εισηγητική έκθεση της τροπολογίας.

Η εν τάχει αναδρομή αυτή δείχνει πως τίθενται τα κομμάτια του παζλ που οδηγεί στην ιδιωτικοποίηση και της λειτουργίας των δημόσιου ασφαλιστικού - υγειονομικού συστήματος, πέραν της εκχώρησης τομέων όπως η καθαριότητα, τα πλυντήρια και η φύλαξη σε ιδιώτες.

Εκχώρηση κλινώνσε ασφαλιστικές εταιρίες

Εκτός από τα παραπάνω υπάρχουν εισηγήσεις στο υπουργείο Υγείας - προέρχονται από κάποιους προέδρους νοσοκομείων - για εκχώρηση σε ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες ενός αριθμού κρεβατιών - που θα τα "έχουν κάνει λουξ" - για τους "πελάτες τους"!

Το σκεπτικό της πρότασής τους είναι τούτο: Με τα "ακριβά νοσήλια" των ασφαλιστικών εταιριών θα καλύψουν τις υπόλοιπες ανάγκες του νοσοκομείου!

Το έωλο βέβαια του επιχειρήματος αποδεικνύεται από το γεγονός ότι ο νόμος 2519/97 προβλέπει νοσήλια από τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες - αλλά δεν μπορούν να τα εισπράξουν διότι οι εταιρίες κάνουν χρήση του υποχρεωτικού χαρακτήρα της κοινωνικής ασφάλισης! Ετσι, όταν κάποιος με πρόσθετη, ιδιωτική ασφάλιση νοσηλευτεί σε κάποιο δημόσιο νοσοκομείο καλύπτεται από την κύρια ασφάλιση.

Οι φορείς λοιπόν των προτάσεων για εκχώρηση κλινών προσδοκούν να κάνουν χρήση των προγραμματικών συμβάσεων και με τις εταιρίες που προβλέπει ο 2519/97. Και για να το κάνουν αυτό πρέπει να αλλάξει το νομικό καθεστώς των νοσοκομείων, να γίνουν ΑΕ, όπως λέει ο διοικητής του ΙΚΑ.

Για να φέρουν οι ασφαλιστικές εταιρίες ασθενείς στα νοσοκομεία πρέπει ν' αποκτήσουν πελάτες, τους οποίους θα βρουν αν πάρουν φιλέτο από την κοινωνική ασφάλιση, τόσο στην υγεία όσο και στις συντάξεις...

Χαράτσι σε ανασφάλιστους

Δείγματα της συμπεριφοράς των νοσοκομείων ΑΕ μπορεί να αποτελέσει η ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του "Ιπποκράτειου" Θεσσαλονίκης σχετικά "με την περίθαλψη ανασφαλίστων ασθενών".

Για τα επείγοντα περιστατικά ανασφάλιστων ή αλλοδαπών αποφασίστηκε η καταβολή των νοσηλίων "αν δύνανται, άλλως η Διεύθυνση του νοσοκομείου εισηγείται στη Διοίκηση του νοσοκομείου για την κάλυψη των νοσηλίων του ασθενή με όλα τα αναγκαία παραστατικά".

Για τα μη επείγοντα περιστατικά των ανασφαλίστων και των οικονομικών προσφύγων η απόφαση προβλέπει: "Οσοι εξετάζονται στα Εξωτερικά Ιατρεία για περιπτώσεις όχι επείγοντος χαρακτήρα εισέρχονται στο Νοσοκομείο για νοσηλεία, μόνο όταν υπάρχει έγκριση της Διεύθυνσης του Νοσοκομείου. Για να δοθεί η εν λόγω έγκριση, πρέπει να προσκομίζονται τα εξής δικαιολογητικά:

α) Γνωμάτευση ειδικού ιατρού Εξωτερικών Ιατρείων για πάθηση και αναγκαιότητα νοσηλείας και προγραμματισμός εισαγωγής.

β) Γραμμάτιο είσπραξης προκαταβολής νοσηλίων αξίας ίσης με το 50% της πιθανολογούμενης δαπάνης ή κάθε επίσημου εγγράφου που βεβαιώνει την απαλλαγή από έξοδα νοσηλείας (χαρτί απορίας, διακρατική συμφωνία, πράσινη κάρτα, ενημέρωση επίσημου κρατικού φορέα).

Σε καμία περίπτωση αν δεν υπάρχει έγκριση της Διεύθυνσης του Νοσοκομείου οι προϊστάμενοι των τμημάτων ή μονάδων δε θα ολοκληρώνουν την εισαγωγή για την οποία δεν αρκεί το απλό εισιτήριο του Γραφείο Κίνησης".

Ερωτηθείς από το "Ρ" για την απόφαση ο υπουργός Υγείας, Λ. Παπαδήμας, είπε ότι δεν τη γνωρίζει, ενώ πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει το θεσμικό πλαίσιο που να προβλέπει κάτι τέτοιο.

Κι όμως αποφασίστηκε - και πιθανώς να εκτελείται!

Γ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ