Παρασκευή 2 Απρίλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ανησυχεί για τις συνέπειες

H Αθήνα ανησυχεί για τις συνέπειες των κλιμακούμενων ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών, καθώς συνειδητοποιεί ότι δημιουργούνται εκρηκτικές καταστάσεις στα βόρεια σύνορα της χώρας και δρομολογούνται διαδικασίες που οδηγούν ολοένα και πιο κοντά στη χερσαία εμπλοκή των συμμαχικών δυνάμεων.

"Οι πληροφορίες της ελληνικής κυβέρνησης, είπε ο υπουργός Τύπου, Δ. Ρέππας, λένε ότι δεν έχει ζητηθεί από την ελληνική κυβέρνηση διευκόλυνση, βοήθεια οποιασδήποτε μορφής για τη διέλευση άλλων χερσαίων δυνάμεων από την Ελλάδα".

Ο υπουργός Τύπου πρόσθεσε ότι "η κυβέρνηση δεν αντιμετωπίζει ενδεχόμενο να λάβει μέρος η Ελλάδα, με την παρουσία τμημάτων των Ενόπλων Δυνάμεών μας, σε οποιασδήποτε μορφής επιχειρήσεις. Αυτή την ώρα, όμως, γνωρίζω ότι και άλλες κυβερνήσεις έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο να αναπτυχθούν δραστηριότητες με χερσαίες δυνάμεις στην περιοχή της κρίσης. Σ αυτό πρέπει να μείνουμε τώρα και ας ελπίσουμε να αποδειχθεί πραγματικότητα".

Οι "ελπίδες" του υπουργού Τύπου, πάντως, δε φαίνεται να πείθουν παράγοντες του υπουργείου Εξωτερικών, οι οποίοι σημειώνουν ότι δέχονται ολοένα και περισσότερα μηνύματα ότι η ηγεσία της ΝΑΤΟικής συμμαχίας καλλιεργεί το έδαφος για τη συγκέντρωση των απαιτούμενων δυνάμεων για χερσαία εμπλοκή. Δεν είναι τυχαία, άλλωστε, η επίσκεψη του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Σ. Τάλμποτ στην περιοχή την προσεχή Κυριακή.

Ενα τέτοιο ενδεχόμενο, όπως παρατηρούν οι ίδιες πηγές, δημιουργεί τεράστια πολιτικά προβλήματα στην ελληνική κυβέρνηση, καθώς αν το ΝΑΤΟ προχωρήσει σε χερσαία εμπλοκή, τότε η Θεσσαλονίκη, ως βασικό σημείο συγκέντρωσης και προώθησης των δυνάμεων προς το βορρά, θα τεθεί ουσιαστικά υπό ΝΑΤΟική διοίκηση.

Ενα ακόμη μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Αθήνα είναι η κατάσταση αποσταθεροποίησης που αντιμετωπίζει ήδη τόσο η Αλβανία, όσο και η ΠΓΔΜεξαιτίας του κύματος προσφύγων.

Ειδικότερα για την Αλβανία η εικόνα που έχει σχηματίσει η ελληνική κυβέρνηση είναι απογοητευτική, καθώς, όπως λένε έμπειροι διπλωμάτες, το κράτος αυτό βρίσκεται σε διάλυση. Μάλιστα, μέσα σε αυτή τη διάλυση, υπάρχει μια πλειοδοσία "πατριωτισμού", η οποία διαμορφώνει την πλέον ακραία θέση αναφορικά με την κρίση στο Κόσσοβο. Η ελληνική κυβέρνηση, πέρα απ' όλα αυτά, ανησυχεί για την προώθηση των Κοσσοβάρων προσφύγων προς τις μειονοτικές περιοχές στη Νότια Αλβανία. Οπως είπε ο Δ. Ρέππας, η ελληνική κυβέρνηση έχει λάβει διαβεβαιώσεις περί μη ανησυχίας από τα Τίρανα.

"Οι διαβεβαιώσεις αυτές δόθηκαν στο ανώτερο δυνατό επίπεδο από την πλευρά της Αλβανίας: από τον Πρόεδρο και τον πρωθυπουργό της γειτονικής χώρας. Πιστεύουμε ότι το πρόγραμμα παροχής βοήθειας στους πρόσφυγες της Αλβανίας, που προβλέπει την εγκατάσταση γυναικών και παιδιών στη Νότιο Αλβανία, έχει ένα χαρακτήρα περιστασιακό, παροδικό. Αφορά την εγκατάσταση αυτών των πολιτών, για ορισμένο χρονικό διάστημα, σε χώρους, οι οποίοι επιτηρούνται. Η εφαρμογή αυτού του προγράμματος θα πρέπει να γίνει σε συνάρτηση με την περιφρούρηση των περιουσιακών στοιχείων των Ελλήνων ομογενών, πράγμα το οποίο και εμείς, με όποιες δυνατότητες διαθέτουμε, παρακολουθούμε".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ