Σάββατο 10 Απρίλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 34
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Νέα σελίδα στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα

Ο ταξικός, αντιπολεμικός, αντιιμπεριαλιστικός γιορτασμός της Πρωτομαγιάς, το πρώτο καθήκον του ΠΑΜΕ

Μια νέα σελίδα στην ιστορία του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος "άνοιξε" το περασμένο Σάββατο, 3 του Απρίλη, όταν στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας περισσότεροι από 1.500 συνδικαλιστές, που συμμετείχαν στην Πανελλαδική σύσκεψη της Επιτροπής για την ταξική αγωνιστική ανασυγκρότηση του συνδικαλιστικού κινήματος, αποφάσιζαν τη συγκρότηση του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου (ΠΑΜΕ).

Ενός μετώπου, που έχει μπροστά του τη δύσκολη, αλλά και επιτακτικά αναγκαία, αποστολή της ανασυγκρότησης του συνδικαλιστικού κινήματος, παραμερίζοντας τις υποταγμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες που έχουν αναλάβει ρόλο "Δούρειου Ιππου" για την "άλωση" των δικαιωμάτων και κατακτήσεων της εργατικής τάξης από το μεγάλο κεφάλαιο. Ενός μετώπου, που φιλοδοξεί ταυτόχρονα να συντονίσει τη δράση των εργαζομένων, με τα άλλα λαϊκά στρώματα που πλήττονται εξίσου από την ακολουθούμενη πολιτική, που παραδίδει "γην και ύδωρ" στα μονοπώλια.

Στιγμή τη στιγμή στις 10 περίπου ώρες που διήρκεσε η σύσκεψη, γινόταν και πιο έντονο το κλίμα ενθουσιασμού και αγωνιστικής ανάτασης και ενισχυόταν συνεχώς η απόφαση για σύγκρουση. Σύγκρουση με τις κεντρικές επιλογές του κεφαλαίου, αφού όλοι συμφώνησαν ότι αυτό αποτελεί βασική προϋπόθεση, συστατικό στοιχείο για την αποτελεσματικότητα της δράσης είτε αυτή στοχεύει στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων είτε στην κατάκτηση νέων.

Ολα τα παραπάνω όμως ιδιαίτερα στις σημερινές κρίσιμες στιγμές, προϋποθέτουν ανάπτυξη της πάλης ενάντια στον πόλεμο και τον ιμπεριαλισμό, ανάπτυξη της πάλης για ειρήνη και προκοπή. Και η ειρήνη στα Βαλκάνια βομδαρδίζεται. "Πλημμύρα" η οργή. Σφοδρή καταδίκη από όλους, των ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών στη Γιουγκοσλαβία, δριμύτατη καταγγελία των ΗΠΑ, της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αλλά και της ελληνικής κυβέρνησης. Εκφραση αισθημάτων αλληλεγγύης στο δοκιμαζόμενο λαό της Γιουγκοσλαβίας. Οι συνδικαλιστές κάλεσαν τον ελληνικό λαό σε αντιιμπεριαλιστική δράση, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για το επαπειλούμενο ολοκαύτωμα στα Βαλκάνια και αμέσως μόλις έληξαν οι εργασίες της σύσκεψης έκαναν τα λόγια πράξη, πραγματοποιώντας πορεία στα γραφεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Οι συμμετέχοντες ανέλαβαν τη δέσμευση να δώσουν με αποφασιστικότητα τη μάχη, με έκδηλη την αισιοδοξία τους ότι πολύ σύντομα η προσπάθειά τους θα αποδώσει τους πρώτους καρπούς και ότι η αποστολή του ΠΑΜΕ θα στεφθεί από επιτυχία. Μια αποστολή που, συγκεκριμένα, αφορά σε: Αλλαγή της κατάστασης στο συνδικαλιστικό κίνημα. Αντίσταση στους μηχανισμούς φθοράς και σήψης, πάλη για αγωνιστική, ηθική εξυγίανση του συνδικαλιστικού κινήματος. Αντιπαράθεση της ενότητας και του μετώπου στον οδοστρωτήρα των δικαιωμάτων των εργαζομένων, την ΟΝΕ. Αντίσταση στους "κοινωνικούς διαλόγους" και σε κάθε μορφή ταξικής συνεργασίας. Πάλη ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις και το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, ενάντια στην πολιτική που "γεννά" ανεργία και ερημώνει περιοχές.

Από το σώμα των 1.500 συνδικαλιστικών στελεχών - που προέρχονταν από εκατοντάδες συνδικαλιστικές οργανώσεις, εκ των οποίων οι 350 είχαν αποφάσεις συμμετοχής των ΔΣ ή των γενικών συνελεύσεων και ένα ευρύτατο συνδικαλιστικό φάσμα - αναδείχτηκε 75μελής Επιτροπή που θα έχει την ευθύνη της πανελλαδικής καθοδήγησης.

Η Επιτροπή ήδη αποφάσισε τη διοργάνωση βδομάδας αντιπολεμικής δράσης, από τις 24 έως τις 30 του Απρίλη,ενώ δρομολογεί και την οργάνωση του ταξικού γιορτασμού της Πρωτομαγιάς,που θα προσλάβει έντονο αντιπολεμικό - αντιιμπεριαλιστικό χαρακτήρα. Η Πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση θα γίνει στις 10 το πρωί του Σαββάτου, 1η Μάη, στην πλατεία Συντάγματος και θα ακολουθήσει πορεία στην αμερικάνικη πρεσβεία. Ταυτόχρονα, η Επιτροπή εξετάζει τους τρόπους παρέμβασης σε κάθε χώρο δουλιάς, για την επίτευξη του ταξικού συντονισμού των εργαζομένων, στη βάση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν.

Εξι μέλη της Γραμματείας του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου, συνδικαλιστές και απλοί εργαζόμενοι σε δηλώσεις τους στο "Ρ" τονίζουν τη σπουδαιότητα της συγκρότησης του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου και μας μιλάνε για τους στόχους του από δω και πέρα.

Βάσω ΝΙΕΡΗ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ξεκινά αύριο στην Αθήνα (2010-09-16 00:00:00.0)
Συλλαλητήριο στις 9 Σεπτέμβρη στη Θεσσαλονίκη (2006-08-24 00:00:00.0)
Προσκλητήριο πλατιάς συσπείρωσης (2001-12-07 00:00:00.0)
Ανοιχτή σύσκεψη αντιπροσώπων σήμερα (2001-03-07 00:00:00.0)
Μαζική ΤΑΞΙΚΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ των εργαζομένων (2000-05-09 00:00:00.0)
Σύσκεψη συνδικάτων την Παρασκευή (1999-04-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ