Πέμπτη 15 Απρίλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΜΥΝΑΣ
Ανησυχίες προκαλεί η ανυπακοή στο ΝΑΤΟ

Ανησυχία προκαλούν σε ορισμένους κύκλους του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, που έχουν ταχθεί στην υπηρεσία του ΝΑΤΟ, οι αντιδράσεις στρατευμένων και αξιωματικών στην εμπλοκή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στα πολεμικά σχέδια του ΝΑΤΟ. Η ανησυχία αυτή μετατρέπεται σε άγχος, από τη στιγμή που σκέφτονται ότι οι Αμερικανοί θα τους επιπλήξουν για τα φαινόμενα "απειθαρχίας" που εκδηλώνονται, με τον ίδιο τρόπο που απαίτησαν από την κυβέρνηση να πάρει μέτρα για την καταστολή των αντιαμερικανικών - αντιΝΑΤΟικών εκδηλώσεων του ελληνικού λαού και να σταματήσουν τα ελληνικά μέσα μαζικής ενημέρωσης να είναι "μονόπλευρα" κατά των βομβαρδισμών.

Αφορμή για να εκδηλωθούν αυτές οι ανησυχίες αποτέλεσε, και όχι μόνο, η στάση του ναύτη του αντιτορπιλικού "ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ", Νίκου Γαρδίκη, ο οποίος βγήκε στην αναφορά και αρνήθηκε να συμμετάσχει στη ΝΑΤΟική δύναμη που χτυπά το γιουγκοσλαβικό λαό. Η ανησυχία αυτή αυξάνει καθώς διαπιστώνεται ότι το φαινόμενο δεν είναι μεμονωμένο και, πολύ περισσότερο, εκτός από το χώρο των στρατευσίμων, αντιδράσεις εκδηλώνονται και από αξιωματικούς, που διαπιστώνουν τα καταστροφικά αδιέξοδα στα οποία οδηγεί τη χώρα η πολιτική της υποταγής στα αμερικανοΝΑΤΟικά κελεύσματα.

Το θέμα της αντίδρασης του συγκεκριμένου ναύτη και του τρόπου αντιμετώπισης ανάλογων φαινομένων αποτέλεσε αντικείμενο ειδικής σύσκεψης, που πραγματοποιήθηκε χτες στο υπουργείο Αμυνας, η οποία και κατέληξε στην ανακοίνωση που εκδόθηκε από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού. Η τακτική που επιλέχτηκε, προς το παρόν, φαίνεται πως είναι αυτή της υποβάθμισης με παράλληλη διοχέτευση απειλών. Ετσι διαβεβαιώνεται ότι στην παρούσα φάση το ελληνικό πλοίο στην Αδριατική δε συμμετέχει στις επιχειρήσεις, αλλά παράλληλα ότι κι αν ακόμα θα συμμετάσχει όποιο μέλος του πληρώματός του αρνηθεί να πάρει μέρος στην αποστολή θα έχει συνέπειες, καθώς το πλοίο θεωρείται ελληνικό έδαφος.

Οσον αφορά το θέμα της αποστολής στην Αλβανία Ελλήνων στρατιωτών, που υπηρετούν τη θητεία τους, όπως αποκάλυψε χτες ο "Ρ",επιβεβαιώνεται από το ΓΕΣ με τη διαβεβαίωση ότι είναι μόνο 25 άτομα και αποστολή τους είναι αποκλειστικά η "παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας" στους πρόσφυγες και ότι δε θα υπάγονται στο ΝΑΤΟ. Επίσης επιβεβαιώνεται ότι οι στρατιώτες καλούνται να υπογράψουν δύο υπεύθυνες δηλώσεις αλλά αυτές αφορούν μόνο τη δέσμευσή τους ότι επιθυμούν εθελοντικά να συμμετάσχουν στην αποστολή. Ωστόσο, το γεγονός παραμένει, ότι δηλαδή έχει ξεκινήσει μια καμπάνια στις τάξεις του Ελληνικού Στρατού για τη στρατολόγηση εθελοντών μισθοφόρων στρατιωτών μέσα από τους νέους που υπηρετούν τη θητεία τους.

Το δέλεαρ είναι ο μισθός των 80 δολαρίων τη μέρα που μεταφράζεται σε μισθό άνω των 700.000 δρχ. μηνιαίως.Πράγμα που αποτελεί πρόκληση και για τους ίδιους τους Ελληνες αξιωματικούς, όπως και αυτοί παραδέχονται, αφού ένας αξιωματικός μέσου βαθμού που υπηρετεί για την προάσπιση της εθνικής ανεξαρτησίας της χώρας έχει μισθό λιγότερο από 300.000 το μήνα, ενώ ένας μισθοφόρος Ελληνας στρατιώτης στην υπηρεσία του ΝΑΤΟ θα πληρώνεται με 700.000 δραχμές το μήνα και ο συνάδελφός του στρατιώτης εντός της Ελλάδας παίρνει χίλιες δραχμές το μήνα. Ακόμα, από πηγές του ΓΕΣ επισημαίνεται ότι η 2η Μηχανοκίνητη Μεραρχία, παρότι υπάγεται στο ΝΑΤΟ, σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να σταλεί εκτός ελληνικών συνόρων όποιος και αν το ζητήσει. Για το σκοπό αυτό έχει προετοιμαστεί μόνο ένα μηχανοκίνητο τάγμα, το οποίο βρίσκεται στη Νέα Σάντα Κιλκίς και το τάγμα αυτό θα σταλεί στο Κοσσυφοπέδιο μόνο για ειρηνευτική αποστολή, αφού επιτευχθεί συμφωνία αποδεκτή και από τις δύο πλευρές.

Κ. Ζ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ