Κυριακή 18 Απρίλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 46
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Ελάχιστα τα δείγματα προς την κατεύθυνση της ειρήνης

Σε αποκλειστική συνέντευξη για το πρακτορείο ειδήσεων "Νέα Κολομβία", ο κομαντάντε Ραούλ Ρέιες, μέλος της Εθνικής Γραμματείας του Γενικού Επιτελείου των Επαναστατικών Ενόπλων Δυνάμεων της Κολομβίας - Στρατός του Λαού (FARC - EP) και ταυτόχρονα ένας από τους εκπροσώπους του αντάρτικου κινήματος στο διάλογο με την κυβέρνηση Παστράνα, εκφράζει ενδιαφέρουσες απόψεις όπου διαφαίνεται η σοβαρότητα αυτής της οργάνωσης.

Η συνέντευξη έγινε λίγες μόνο μέρες πριν την επανάληψη των συνομιλιών μεταξύ κυβέρνησης και FARC - EP στις 20 του Απρίλη στο Σαν Βισέντε ντε Καγκουάν.

Μία από τις βασικές απαιτήσεις του αντάρτικου κινήματος ήταν συγκεκριμένα μέτρα κατά των παραστρατιωτικών. Ωστόσο, σύμφωνα με τον Ραούλ Ρέιες, η κολομβιανή κυβέρνηση δεν πήρε τα απαραίτητα μέτρα σε αυτήν την κατεύθυνση.

- Μένουν λίγες μόνο μέρες έως τις 20 του Απρίλη όπου θα επαναληφθούν οι συνομιλίες μεταξύ FARC - EP και κυβέρνησης. Μπορείτε να μας πείτε αν η κυβέρνηση έχει προβεί σε συγκεκριμένες ενέργειες για τη διάλυση των παραστρατιωτικών οργανώσεων;

- Ολόκληρη η Κολομβία ελπίζει να συνεχιστεί ο διάλογος ως εποικοδομητικό μέσο συνεννόησης των Κολομβιανών με στόχο την ειρήνη. Η κυβέρνηση οφείλει να παράσχει εγγυήσεις για την ομαλή εξέλιξη των συνομιλιών. Αυξάνει η ελπίδα πολλών ανθρώπων στο εσωτερικό και το εξωτερικό ότι ο Πρόεδρος Παστράνα θα καταστήσει δυνατό το ξεπάγωμα των συνομιλιών με τη σοβαρή δέσμευση της κυβέρνησής του να καταπολεμήσει τα ύπουλα εγκλήματα των μισθοφόρων δολοφόνων, ευρέως γνωστών ως τάγματα θανάτου ή παραστρατιωτικοί. Μένει να μάθουμε τα μέτρα και τις ενέργειες που θα οδηγήσουν στην πολυπόθητη συνάντηση στις 20 του Απρίλη. Ωστόσο, μέχρι σήμερα υπάρχουν πολύ λίγα αποτελέσματα προς αυτήν την κατεύθυνση.

- Εφόσον για τις 20 του Απρίλη δεν υπάρχει τίποτε συγκεκριμένο, τι σκέπτεστε να κάνετε εσείς;

- Οι FARC - EP, όπως η πλειοψηφία των συμπατριωτών μας, πιστεύουν στο λόγο που έδωσε η κυβέρνηση και στη δέσμευσή της με την πολιτική διαλόγου για την ειρήνη με κοινωνική δικαιοσύνη. Η πολιτική μας είναι αμετάβλητη και κινείται σταθερά στην κατεύθυνση της αναζήτησης πολιτικών διεξόδων από οποιαδήποτε κρίση που πλήττει τους λιγότερο ευνοημένους. Επομένως, ανεξάρτητα από τις αποφάσεις της κυβέρνησης υπέρ της ειρήνης ή ακόμα και αν αυτή εγκαταλείψει τη δέσμευσή της για την ειρήνη, εμείς θα προχωρήσουμε σταθερά, ανοίγοντας δρόμους ουσιαστικής και διαρκούς ειρήνης.

- Εξακολουθείτε, ακόμα, να πιστεύετε στην ειλικρίνεια του Παστράνα, ώστε να συνεχίσετε τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις για την εσωτερική σύγκρουση στην Κολομβία;

- Η εμπιστοσύνη μας στις τεράστιες δυνατότητες του διαλόγου για την επίτευξη της συμφωνίας για την ειρήνη πηγάζει από την πολιτική βούληση που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει εκφράσει από κάθε βήμα όπου μίλησε γι' αυτό το θέμα. Είναι φυσικό ότι για να προχωρήσουμε σταθερά σε αυτήν την κατεύθυνση, η κυβέρνηση θα πρέπει να έχει τη στήριξη μεγάλων τμημάτων των πολιτικών κομμάτων, των εργατικών σωματείων, των στρατιωτικών, των εκκλησιών, ολόκληρου του λαού που δοκιμάζει στο πετσί του κάθε είδους πόλεμο: της ανεργίας, της έλλειψης κατοικίας, των χαμηλών μισθών, των υψηλών φόρων, της έλλειψης των δημόσιων υπηρεσιών, των συνεπειών της διαφθοράς, της ατιμωρησίας χωρίς έλεγχο, καθώς και τον πόλεμο των αδιάκριτων δολοφονιών ενάντια στον άοπλο πληθυσμό, των βίαιων μετακινήσεων και των απειλών εκ μέρους των κρατικών πρακτόρων που εμφανίζονται ως παραστρατιωτικοί.

- Τελευταία τα ΜΜΕ ισχυρίζονται ότι έχουν επιτυχίες, μιλούν για 400 απώλειες ανταρτών, κατασχέσεις όπλων και δυναμίτη, ακόμα και για νεκρούς διοικητές αντάρτες. Πώς το σχολιάζετε;

- Υπάρχει μία επικίνδυνη και ανεύθυνη προπαγανδιστική εκστρατεία των Στρατιωτικών Δυνάμεων, που στόχο έχει να εμφανίσει αμφίβολα αποτελέσματα σε μάχες με τις FARC - EP. Προσπαθούν με αυτόν τον τρόπο να τονώσουν το ηθικό των στρατοκρατών εχθρών της πολιτικής διεξόδου με μία υψηλή μαχητική ικανότητα του στρατού. Πιστεύουν οι στρατοκράτες ότι διαδίδοντας αναληθή πλήγματα ενάντια στις FARC - EP και με αναίσχυντα ψεύδη, θα πετύχουν μεγαλύτερη βοήθεια σε δολάρια και θα αναβαθμιστεί το κύρος του κράτους, γεγονός που δεν καταφέρνουν να πετύχουν εύκολα. Και αυτό γιατί η διαφθορά και οι βαρβαρότητες ενάντια στον άμαχο πληθυσμό, τους εμφανίζουν μπροστά στην κοινή γνώμη ως κύριους καταπατητές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του Διεθνούς Ανθρωπιστικού Δικαίου. Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι λίγοι οι άντρες των Στρατιωτικών Δυνάμεων που συνειδητά εκπληρώνουν το ρόλο τους, δηλαδή των δημίων του λαού για την υπεράσπιση των συμφερόντων των εκμεταλλευτών και διεφθαρμένων που κυβερνούν τους Κολομβιανούς.

Ωστόσο, αρχίζουν να εξαπλώνονται προοδευτικές και πατριωτικές ιδέες μιας νέας γενιάς στρατιωτικών, που δε συμφωνούν, πλήρως, με το ρόλο που αναγκάζονται να παίξουν ως εκτελεστές των συμπατριωτών τους, οι οποίοι δεν κάνουν τίποτε άλλο από το να απαιτούν λύσεις σε ανάγκες που και οι ίδιοι οι νέοι στρατιωτικοί συμμερίζονται.

- Οι ΗΠΑ έχουν αυξήσει την παρουσία τους στην Κολομβία. Πώς θα το αντιμετωπίσουν αυτό οι FARC;

- Ολο και πιο εμφανής γίνεται η παρουσία των "γκρίνγκος" στην εσωτερική πολιτική της Κολομβίας, με πολλά εκατομμύρια δολάρια, και πάνω από χίλιους στρατιωτικούς συμβούλους, με σύνθετα συστήματα επικοινωνίας και όπλα για την καταπολέμηση των αντάρτικων δυνάμεων των FARC. Η αδιαμφισβήτητη ανάμειξη των ΗΠΑ στην εσωτερική σύγκρουση της Κολομβίας πυροδοτεί επικίνδυνα, για τους Αμερικανούς, το μίσος και την απόρριψή τους από τον κολομβιανό λαό. Ωστόσο, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι στις ΗΠΑ υπάρχουν τομείς που αντιτίθενται στα συμφέροντα των γερακιών του πολέμου της άκρας Δεξιάς, με θέσεις που θα πρέπει να ληφθούν υπόψη, ώστε να στηριχτούν ως λογικές και προσαρμοσμένες στις νέες πραγματικότητες της γεωπολιτικής της ηπείρου.

- Μήπως θα θέλατε να συμπληρώσετε κάτι ακόμα, κομαντάντε;

- Θα πρέπει να επαναλάβουμε τη γνωστή πολιτική των FARC - EP να προχωρήσει σε διάλογο με την κυβέρνηση, με τους επιχειρηματίες, τους εργαζόμενους, τους ανέργους, τους διανοούμενους, τους καλλιτέχνες, τους αγρότες και γενικά τον πληθυσμό, για να οικοδομήσουμε όλοι μαζί τη Νέα Κολομβία του αιώνα που έρχεται. Γι' αυτό το λόγο δεχτήκαμε να συζητήσουμε, εν μέσω πολέμου, και για να διευκολύνουμε τις διαπραγματεύσεις ζητήσαμε την απομάκρυνση του στρατού από τις πέντε επαρχίες και τη διάλυση των παραστρατιωτικών οργανώσεων. Εάν η κυβέρνηση δε δώσει τις εγγυήσεις που ζητήσαμε, ώστε να συζητήσουμε σε ένα κλίμα εμπιστοσύνης, είναι αδύνατον να πιστέψουμε στην επιτυχία της πολιτικής διαλόγου για την ειρήνη του Προέδρου Παστράνα.

Επιμέλεια: Γ. ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΗ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Επικηρύχτηκε η ηγεσία των FARC - EP (2002-03-09 00:00:00.0)
Επιστροφή στο τραπέζι του διαλόγου (2002-01-16 00:00:00.0)
Ξανά ο εκβιασμός της «διορίας» (2002-01-11 00:00:00.0)
Επί ποδός πολέμου (2001-02-01 00:00:00.0)
Νηνεμία... πριν από τη μεγάλη μπόρα; (2001-01-25 00:00:00.0)
Σε κρίσιμη καμπή οι συνομιλίες (2000-06-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ