Κυριακή 18 Απρίλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 46
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΕΚΡ
Οργάνωση του εργατικού κινήματος

Στις 2 και 4 Απρίλη πραγματοποιήθηκε στη Μόσχα σε δυο φάσεις η Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΕΚΡ με θέμα: "Το κεντρικό ζήτημα του κόμματος - η οργάνωση του εργατικού κινήματος". Ζητήσαμε εκ μέρους του "Ρ" από τον Α γραμματέα της ΚΕ του ΚΕΚΡ Βίκτορ Τιούλκιν να σχολιάσει τα συμπεράσματα της Ολομέλειας.

"Η Ολομέλεια συνήλθε πριν από το 7ο Συνέδριο των Σοβιέτ Εργατών, Αγροτών, Ειδικών και Υπαλλήλων και όλων των δομών του εργατικού κινήματος. Σύμφωνα με την ημερήσια διάταξη, θέσαμε ως στόχο να εξετάσουμε και να διευκρινίσουμε σε ποια κατάσταση βρίσκεται το εργατικό κίνημα, τι να κάνουμε στη συνέχεια και προς ποια κατεύθυνση πρέπει να κινηθούμε.

Η Ολομέλεια άρχισε μια μέρα πριν από το Συνέδριο και μετά συνεχίστηκε την επόμενη μέρα μετά τη λήξη του. Ετσι οι μετέχοντες στην Ολομέλεια είχαν τη δυνατότητα να αποκομίσουν πλούσιες πληροφορίες για το πώς αναπτύσσεται τοπικά το εργατικό κίνημα. Ολοι οι ομιλητές τόνισαν ότι βασικό καθήκον του κόμματος για την οργάνωση του εργατικού κινήματος είναι η γενίκευση της υπάρχουσας πείρας, η ολοκλήρωσή του και η συνένωσή του σ' ένα σύστημα διοίκησης. Η πείρα είναι αρκετά πλούσια - και ως προς τη γεωγραφία της, και ως προς τις ποικίλες μεθόδους δουλιάς, και ως προς τα απαοτελέσματά της, αρχίζοντας από τις επιτυχίες και τελειώνοντας με τις ήττες. Σε ό,τι αφορά τη γενίκευση της πείρας και τη διάδοσή της στις κολεκτίβες, το κόμμα δεν ασχολείται αρκετά.

Στην Ολομέλεια επισημάνθηκε ότι υπάρχουν πολλές κολεκτίβες και εργατικές οργανώσεις, η πείρα των οποίων αξίζει να μελετηθεί και να διαδοθεί. Πρόκειται για τέτοιες μεγάλες επιχειρήσεις, όπως το συγκρότημα χαρτοβιομηχανίας του Βίμποργκ, όπου οι εργάτες έχουν πάρει την εξουσία στα χέρια τους και έβαλαν μπρος την παραγωγή και σήμερα λύνουν τα προβλήματα της διοίκησης, της διάθεσης των προϊόντων, των κονδυλίων κλπ. Υπάρχει όμως μεγάλος αριθμός μικρών επιχειρήσεων, στις οποίες οι εργάτες αγωνίζονται επίσης με επιτυχία για τα δικαιώματά τους. Σε σχέση μ' αυτό, και στο Συνέδριο, και στην Ολομέλεια τονίστηκε ότι απλώς δεν επαρκούν οι δυνάμεις μας για να ενώσουμε, να προπαγανδίσουμε, να ταξιδέψουμε, να διδάξουμε, να καθοδηγήσουμε. Και από την άποψη αυτή σοβαρή κριτική ασκήθηκε στο μεγαλύτερο πολιτικό κόμμα της Ρωσίας, το ΚΚΡΟ, και όχι μόνο λόγω της υποχωρητικής, οπουρτουνιστικής πολιτικής του. Οι μετέχοντες στην Ολομέλεια εξέφρασαν την ειλικρινή τους έκπληξη και την απορία ότι, ενώ έχει τεράστια δύναμη, μόνο στην Κρατική Δούμα έχει πάνω από 150 βουλευτές, ωστόσο, το ΚΚΡΟ δεν αξιοποιεί αυτή τη δύναμη για την οργώνωση της ταξικής πάλης.

Οι μετέχοντες στην Ολομέλεια συζήτησαν και για το τι θα κάνουμε στη συνέχεια για να δυναμώσουμε. Μια από τις θέσεις της Ολομέλειας ήταν η εξής: Πρέπει να αξιοποιήσουμε την εκλογική εκστρατεία για να εξηγήσουμε στο λαό τους σκοπούς και τα καθήκοντά μας. Τέρμα στην πίστη στον καλό Πρόεδρο και στην εθνικά προσανατολισμένη κυβέρνηση! Οφείλουμε να αναπτύξουμε στη διάρκεια της εκλογικής εκστρατείας τις ιδέες μας και να δυναμώσουμε, ώστε να κερδίσουμε ορισμένο αριθμό εδρών στο Κοινοβούλιο. Θα θέλαμε να συγκροτήσουμε στην επόμενη Κρατική Δούμα την εργατική Κοινοβουλευτική Ομάδα μας, η οποία θα εντείνει και θα αναπτύσσει τη γραμμή προάσπισης των συμφερόντων της εργατικής τάξης, που την εφαρμόζει τώρα ο μοναδικός βουλευτής μας στην Κρατική Δούμα, Βλαντίμιρ Γκριγκόριεφ, και το Πληροφοριακό - Μεθοδολογικό Κέντρο της ΚΕ του ΚΕΚΡ.

Γύρω απ' αυτό το θέμα έγινε συζήτηση στην Ολομέλεια και διατυπώθηκε μια κοινή θέση: Μια και διεξάγουμε συνομιλίες με διάφορες πολιτικές δυνάμεις ευρύτερου φάσματος - από τον Ζιουγκάνοφ έως τον Ιλιούχιν, με τον Μακασόφ, πρέπει να ενωθούμε όχι τόσο με πολιτικά κόμματα, κινήματα, γενικούς γραμματείς, προέδρους, ηγέτες, αρχηγούς κ.ά. Πρέπει να ενωθούμε με την τάξη μας. Γι' αυτό και καλέσαμε στο συνασπισμό μας τις εργατικές κολεκτίβες, τις απεργιακές επιτροπές πριν απ' όλα εκείνων των επιχειρήσεων που μπήκαν στο δρόμο του αγώνα και έχουν ήδη κάποιες επιτυχίες. Και, μάλιστα, όχι απλώς τις καλέσαμε να μας αποστηρίξουν, αλλά και να προτείνουν τους εκπροσώπους τους στη λίστα του συνασπισμού μας και στις περιφέρειες. Αν αγωνιστούμε μαζί, θα έχουμε εργατική Κοινοβουλευτική Ομάδα. Αυτή ήταν μια από τις κεντρικές πλευρές της Ολομέλειας. Η εκλογική εκστρατεία έχει κιόλας ξεκινήσει.

Εκτός απ' αυτό, στην Ολομέλεια εξετάστηκε το ζήτημα της ενίσχυσης της κομματικής οικοδόμησης. Εγινε ενδιάφερουσα ανταλλαγή πείρας. Πάρθηκαν οι σχετικές αποφάσεις που αποβλέπουν στην ενίσχυση της πειθαρχίας και στο ναπροσδίδεται στην οργάνωση αυστηρότερος και σοβαρότερος χαρακτήρας. Αυτό σχετίζεται με το γεγονός ότι προβλέπουμε μια παραπέρα χειροτέρευση της κοινωνικοοικονομικής κατάστασης και με τη δυνατότητα στροφής του σημερινού καθεστώτος μέχρι και την απαγόρευση των αριστερών, εργατικών, συνδικαλιστικών οργανώσεων.

Ενα άλλο σημαντικό θέμα της Ολομέλειας ήταν το ζήτημα του κομματικού Τύπου, τη διάκίνηση των εφημερίδων σε διάφορες περιοχές. Δεν έχουμε τη δυνατότητα να χρησιμοποιούμε τις υπηρεσίες του κρατικού ταχυδρομικού συστήματος. Για παράδειγμα, μέχρι το Βλαδιβοστόκ το ταχυδρομείο κάνει σιδηροδρομικώς δυο - τρεις βδομάδες. Γι' αυτό πρέπει να βρούμε άλλες μορφές, μεταξύ τους και η αποστολή της μήτρας με το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο και η εκτύπωση της εφημερίδας τοπικά. Σε σχέση μ' αυτό εξετάστηκαν πρακτικά μέτρα.

Σύμφωνα με το πρόγραμμά μας, διατυπώσαμε τα κοινωνικοοικονομικά μας αιτήματα προς τη σημερινή αστική κυβέρνηση. Αντιλαμβανόμαστε ότι αυτά δε θα ικανοποιηθούν, αλλά σκοπός μας είναι να αποκαλύψουμε την αντιλαϊκή ουσία του καθεστώτος. Είναι σαφές ότι απαιτείται τώρα να σταματήσει αμέσως η πτώση του βιοτικού επιπέδου, να ανακοπεί η αύξηση των τιμών και να εγγυηθεί στον πληθυσμό το κατώτερο όριο διαβίωσης. Σήμερα ο Γιέλτσιν και η κυβέρνηση, με προκάλυμμα τα εξωτερικά πολιτικά γεγονότα και υιοθετώντας τάχα πατριωτική θέση, αποσπούν την προσοχή του λαού από τα εσωτερικά προβλήματα. Από τις 17 Αυγούστου το βιοτικό επίπεδο έπεσε κατά 2 φορές. Στη Μόσχα και το Λένινγκραντ αυτό δεν είναι ακόμα αισθητό, στην επαρχία όμως ο λαός έχει οδηγηθεί στην απόγνωση και δεν πιστεύει πλέον σε κανένα πρόγραμμα. Δυσφορεί άφωνα και περιμένει ποιος θ' αρχίσει πρώτος και ο ίδιος είναι έτοιμος να προσχωρήσει στη διαμαρτυρία, στον αγώνα, στον πόλεμο ενάντια σ' αυτό το καθεστώς. Αυτό εκφράζεται στην Εκκληση της Ολομέλειας.

Μια Εκκληση υιοθετήσαμε και για τη Γιουγκοσλαβία. Θέλω όμως να υπογραμμίσω ότι τελευταία οι "δημοκράτες" μεταμφιέζονται σε πατριώτες, όπως οι Γιέλτσιν, Γκαϊντάρ, Νεμτσόφ, Τσουμπάις, Πριμακόφ και όλη η παρέα τους, αφού στην πραγματικότητα δεν είναι πατριώτες.

Η δουλιά μας όμως συνεχίζεται. Στις 17 Απρίλη θα συγκληθεί στο Σβερντλόφσκ το διαπεριφερειακό Συνέδριο των Σοβιέτ Εργατών και όλων των δομών του εργατικού κινήματος των Ουραλίων, της Σιβηρίας και της Απω Ανατολής. Ελπίζουμε ότι η Ολομέλειά μας και οι αποφάσεις που πήρε θα συμβάλουν στην παραπέρα ενίσχυση και ανάπτυξη του εργατικού κινήματος της Ρωσίας".

Ναντιέζντα ΓΚΑΡΙΦΟΥΛΙΝΑ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συνεχίζει τη δράση του παρά την προσπάθεια απαγόρευσης (2007-08-10 00:00:00.0)
Θα υπάρξει μια μεγάλη όξυνση των προβλημάτων (2003-07-16 00:00:00.0)
Το βάρος στις εργατικές κινητοποιήσεις και στη νεολαία (2001-02-11 00:00:00.0)
Εργατικό και κομμουνιστικό κίνημα (2000-02-06 00:00:00.0)
Προσπάθειες παρεμπόδισης της δράσης του Κομμουνιστικού Κόμματος (1998-08-23 00:00:00.0)
Η κατάσταση στο κόμμα και τα καθήκοντα για την ενίσχυσή του (1997-04-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ