Πέμπτη 22 Απρίλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΟΤΟΕ
Με ... διάλογο απαντά στην πρόκληση

Τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων για τη σύμβαση, με τους τραπεζοϋπαλλήλους στη γωνία, ενώ οι εργοδότες προκαλούν, αποφάσισε η πλειοψηφία του ΓΣ της ΟΤΟΕ. "Ναι" και σε ωράριο - λάστιχο

Τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων, χωρίς προσπάθεια κινητοποίησης του κλάδου, αντιτάσσει η ΟΤΟΕ στην έντονη προκλητικότητα των εργοδοτών, όπως αυτή εκφράζεται στις προτάσεις τους για τη νέα κλαδική συλλογική σύμβαση εργασίας των τραπεζοϋπαλλήλων. Το Γενικό Συμβούλιο της ΟΤΟΕ, αποφάσισε χτες, με τις ψήφους της ΠΑΣΚΕ και της ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ (Πουλαρίκας), να απορρίψει από τη μια τις προτάσεις της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών και να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις, κάνοντας μια τυπική μονάχα αναφορά στο ενδεχόμενο απεργιακών κινητοποιήσεων.

Αντίθετα, η ΕΣΑΚ-Τραπεζών επισήμανε την ανάγκη να προχωρήσει ο κλάδος σε πρόγραμμα κινητοποιήσεων, με διάφορες μορφές και επανέλαβε τις προτάσεις της για τις οικονομικές διεκδικήσεις, το ωράριο και το ασφαλιστικό.

Ειδικότερα για το ωράριο εργασίας που καταστρατηγείται, ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα, η πλειοψηφία κατέληξε στο ότι πρέπει να επιμείνει σε 7ωρο, πενθήμερο. Ωστόσο, αρνήθηκε να καθορίσει αρχή και λήξη της βάρδιας,διευκολύνοντας έτσι τους εργοδότες, οι οποίοι επιδιώκουν να επιβάλλουν διαφορετικές βάρδιες στο προσωπικό και να μεγαλώσουν το ωράριο λειτουργίας των τραπεζών, ελαστικοποιώντας την εργασία. Εγινε αποδεκτή και η 7μηνη δοκιμαστική εφαρμογή του 35ωρου σε ένα κατάστημα κάθε τράπεζας.

Για τις οικονομικές διεκδικήσεις, το Γενικό Συμβούλιο παραμένει στη γενικά διατυπωμένη θέση του, χωρίς καθορισμό συγκεκριμένου ποσοστού, παρ' όλο που η τελευταία πρόταση των εργοδοτών, προβλέπει αυξήσεις στα όρια της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, ουσιαστικά κάτω και από τον αναμενόμενο πληθωρισμό για το 1999!

Για το ασφαλιστικό, η πλειοψηφία θεώρησε πως καλύπτεται σε μεγάλο βαθμό από τη σχετική πρόταση του προέδρου της ΕΕΤ Θ. Καρατζά,για δημιουργία Ενιαίου Ταμείου, με βάση όσα ισχύουν στην Εθνική Τράπεζα. Αυτό σημαίνει αποδοχή όλων των αντιασφαλιστικών νόμων που ισχύουν μερσί σήμερα, χωρίς εξαιρέσεις και βελτιωτικές διατάξεις!

Ο Α. Αντύπας,μέλος του Γενικού Συμβουλίου και στέλεχος της ΕΣΑΚ-Τ, τόνισε ότι οι προτάσεις των εργοδοτών είναι απαράδεκτες και προκλητικές, καθώς εκτός των άλλων, για πρώτη φορά έρχονται και με... αιτήματα στις διαπραγματεύσεις, ζητώντας για παράδειγμα να ισχύουν βάρδιες στην κατεύθυνση της μεγαλύτερης ελαστικοποίησης της εργασίας!

Σχετικά με το ωράριο εργασίας, υπογράμμισε ότι μόνο το αίτημα για 35ωρο, 7ωρο, 5νθήμερο με αρχή βάρδιας στις 8 το πρωί και λήξη στις 3 το απόγευμα,μπορεί να διασφαλιστεί η προστασία των εργασιακών σχέσεων των τραπεζοϋπαλλήλων. Για τις οικονομικές διεκδικήσεις, επανέλαβε την πρόταση της ΕΣΑΚ-Τ για διαμόρφωση του κατώτερου κλιμακίου του ενιαίου μισθολογίου στις250 χιλ. δραχμές.Για το Ασφαλιστικό, ο Α. Αντύπας,τόνισε ότι ο κλάδος έχει καθορίσει με δημοψήφισμα τους όρους και προϋποθέσεις δημιουργίας του ενιαίου ταμείου και σ' αυτό πρέπει να επιμείνει η ΟΤΟΕ.

Υπογράμμισε ακόμη ότι δεν υπάρχουν αυταπάτες ότι με αυτή την κυβέρνηση και την πολιτική της μπορεί να υπάρξει λύση σε σωστή κατεύθυνση για το ασφαλιστικό, καθώς και ότι δεν υπάρχουν αυταπάτες ότι η συγκεκριμένη πλειοψηφία στην ΟΤΟΕ θα έρθει σε αντιπαράθεση με την κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή Ενωση. Ετσι, προκειμένου οι εργαζόμενοι να μη μείνουν σε αγωνιστική απραξία, κάλεσε σε συσπείρωση στο Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο και στις κινητοποιήσεις που πραγματοποιεί, για μια άλλη πορεία του συνδικαλιστικού κινήματος.

Αναφέρθηκε, επίσης, στις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης για τη συμμετοχή της χώρας μας στο βομβαρδισμό της Γιουγκοσλαβίας και στις ευθύνες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, οι ηγέτες της οποίας συμμετέχουν συνειδητά στον πόλεμο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ