Πέμπτη 22 Απρίλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ - ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ 1999
Στο λιμάνι η πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση

Τα "πυρά" της πλειοψηφίας του ΕΚΘ συγκέντρωσε η απόφαση του ΠΑΜΕ για τον ταξικό, αντιπολεμικό, αντιιμπεριαλιστικό γιορτασμό της Πρωτομαγιάς

Στο λιμάνι,στο χώρο που έχει ουσιαστικά τεθεί υπό ΝΑΤΟική κατοχή, αλλά και που έχει μετατραπεί σε σύμβολο αντίστασης για τους εργαζόμενους και το λαό της Θεσσαλονίκης, θα τιμηθεί φέτος η Εργατική Πρωτομαγιά στη συμπρωτεύουσα, με πρωτοβουλία του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου,το οποίο οργανώνει επίσης το Σάββατο, 1η Μάη, μεγάλη αντιιμπεριαλιστική, αντιπολεμική, ταξική συγκέντρωση στο Σύνταγμα και πορεία στην αμερικάνικη πρεσβεία.

Εξαιρετικά ενοχλημένη παρουσιάστηκε η πλειοψηφία της Διοίκησης του ΕΚΘ στην ειδική Ολομέλεια του οργάνου, την Τρίτη το βράδυ, με την απόφαση του ΠΑΜΕ, η οποία έχει δημοσιοποιηθεί εδώ και μέρες και είχαν εξηγηθεί και οι σοβαροί λόγοι - πάνω απ' όλα ο βρώμικος πόλεμος των ιμπεριαλιστών στα Βαλκάνια - που επέβαλαν ένα διαφορετικό πρωτομαγιάτικο γιορτασμό φέτος με ξεκάθαρο αντιπολεμικό προσανατολισμό και αγωνιστική ταξική κατεύθυνση, έτσι που να συμβάλλει στην αποτελεσματικότερη κινητοποίηση του εργατικού, συνδικαλιστικού κινήματος για την απεμπλοκή της χώρας μας από τα πολεμικά σχέδια και το σταμάτημα του πολέμου.

Στελέχη των παρατάξεων ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και ΑΠ άφησαν σαφείς αιχμές ότι η απόφαση αυτή του ΠΑΜΕ στοχεύει στη διάσπαση του συνδικαλιστικού κινήματος! Από την πλευρά των στελεχών του ΠΑΜΕ τονίστηκε ότι όχι μόνο δεν επιφέρει διάσπαση ο ταξικός γιορτασμός, αλλά αντίθετα βοηθά στη συσπείρωση και ενεργοποίηση πολλών δυνάμεων του εργατικού κινήματος, που με το σημερινό τέλμα όπου έχουν οδηγήσει το συνδικαλιστικό κίνημα οι πλειοψηφίες των οργάνων, οδηγούνται στην αδράνεια και την απαισιοδοξία.

Ιδιαίτερα στις σημερινές κρίσιμες συνθήκες, τόνισε στην παρέμβασή του ο Θ. Κυριακίδης,γραμματέας του ΕΚΘ, που η Πρωτομαγιά βρίσκει την εργατική τάξη μέσα στον κυκλώνα του πολέμου, η γιορταστική εκδήλωση πρέπει να αναδείξει την ουσία και το χαρακτήρα του πολέμου και να ξεσκεπάσει την πολιτική που οδηγεί στον πόλεμο.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες, υπογράμμισε, δεν μπορούμε να αφήνουμε στο απυρόβλητο την ελληνική κυβέρνηση που έχει τεράστια ευθύνη για τη συμμετοχή της στις αποφάσεις εξαπόλυσης του πολέμου και την εμπλοκή της χώρας μας στις πολεμικές επιχειρήσεις ενάντια στο λαό της Γιουγκοσλαβίας. Θα πρέπει να αποκαλυφθεί στο λαό ότι η ελληνική κυβέρνηση με τη στάση της να μετατρέψει ιδιαίτερα τη Βόρεια Ελλάδα σε προγεφύρωμα του ΝΑΤΟ για τη διέλευση στρατευμάτων με προορισμό τη Γιουγκοσλαβία, συμμετέχει ήδη στην προετοιμασία των χερσαίων επιχειρήσεων και πρέπει να ενταθεί ο αγώνας του λαού για την απεμπλοκή της χώρας και για να πάρει σάρκα και οστά το σύνθημα "Κανένας φαντάρος στη Γιουγκοσλαβία". Ούτε μπορούμε - συνέχισε - να δώσουμε συγχωροχάρτι στην ΕΕ, που είναι συνυπεύθυνη με τους Αμερικανούς για το σχεδιασμό και εξαπόλυση της βάρβαρης επίθεσης.

"Σήμερα, κατέληξε ο Θ. Κυριακίδης, η εργατική τάξη απαιτεί την αναζωογόνηση του συνδικαλιστικού κινήματος και προς αυτή την κατεύθυνση θα κινηθεί το ΠΑΜΕ. Η Πρωτομαγιά, σαν κορυφαία εκδήλωση της εργατικής τάξης, πρέπει επίσης να εντάσσεται μέσα σ' αυτά τα αγωνιστικά ταξικά πλαίσια για να δίνει και προοπτική στους αγώνες".

Η πλειοψηφία του ΕΚΘ αποφάσισε να οργανώσει άλλο γιορτασμό στην πλατεία Αριστοτέλους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ