Πέμπτη 22 Απρίλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΟΦΤΕΞ
Εκανε πίσω η πλειοψηφία του σωματείου

Η ΕΣΑΚ καλεί τους εργαζόμενους να πάρουν στα δικά τους χέρια την υπόθεση της υπεράσπισης των συμφερόντων τους

Σήμερα το απόγευμα αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο γύρω από το σκανδαλώδες ξεπούλημα της μεγαλύτερης χαρτοβιομηχανίας της χώρας, της ΣΟΦΤΕΞ,αφού μετά από μια περίοδο ωμών κυβερνητικών εκβιασμών, η πλειοψηφία του σωματείου υποχώρησε από τις αρχικές της θέσεις και, σε συνεργασία με το υπουργείου Ανάπτυξης, κατέθεσε ένα κείμενο συλλογικής σύμβασης, παραπλήσιο με αυτό που είχε απαιτήσει η αμερικανική κοινοπραξία "Λόκριτς". Χτες το νέο κείμενο του υπουργείου Ανάπτυξης και του σωματείου κατατέθηκε στους εκπροσώπους της κοινοπραξίας, ενώ σήμερα αναμένεται η απόφαση του συμβούλου της "Λόκριτς" Π. Φορλίν,η οποία χαρακτηρίζεται "τελεσίδικη". Σε περίπτωση που απορριφθεί, το πιθανότερο είναι - όπως έχει δηλώσει η υφυπουργός Ανάπτυξης Αννα Διαμαντοπούλου - η ΣΟΦΤΕΞ να κλείσει.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι υποχωρήσεις που έκανε η πλειοψηφία του Σωματείου Εργαζομένων, κατά τις προχτεσινές πολύωρες διαπραγματεύσεις στο υπουργείο Ανάπτυξης, κινούνται σε αντίθετη κατεύθυνση από το αίτημα των εργαζομένων - ειδικότερα αυτών του εργοστασίου της Αθήνας - που είχαν εξουσιοδοτήσει το σωματείο να μην κάνει "βήμα πίσω". Εντούτοις και παρά τη δυναμική κινητοποίηση που πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι πριν τρεις μέρες στο υπουργείο Ανάπτυξης, η πλειοψηφία του σωματείου έκανε πίσω.

Η ΕΣΑΚ

Με ανακοίνωσή της η ΕΣΑΚ - ΣΟΦΤΕΞ καταγγέλλει την πλειοψηφία του σωματείου γιατί απεμπόλησε τον αγώνα των εργαζομένων και επισημαίνει πως αποδείχτηκε ότι η συγκεκριμένη πλειοψηφία δεν πίστευε στον αγώνα, ενώ τη στάση εργασίας που κήρυξαν την περασμένη Δευτέρα, την έκαναν για να ρίξουν στάχτη στα μάτια των εργαζομένων.

Επίσης η ΕΣΑΚ - ΣΟΦΤΕΞ επισημαίνει ότι η απόφαση του σωματείου, αλλά και των εργαζομένων ήταν να σταματήσουν αμέσως η τρομοκρατία και οι εκβιασμοί. Ομως ο πρόεδρος του σωματείου, με μόνη δέσμευση την αναστολή των διαθεσιμοτήτων των εργαζομένων στο Μεγάλο Πεύκο για μία μέρα, επιχείρησε να κάνει το άσπρο - μαύρο, αφού "διέγνωσε καλές προθέσεις" από την πλευρά του υπουργείου και παρουσίασε τις εξελίξεις περίπου σαν νίκη των εργαζομένων. "Αυτή η πλειοψηφία ουσιαστικά - σημειώνεται - συμμετέχει στον εκβιασμό και την τρομοκρατία που έχει επιβάλει η κυβέρνηση με το πιστόλι στον κρόταφο των εργαζομένων, αφού παζαρέψει το πόσο θα χάσουμε".

Σε άλλο σημείο η ΕΣΑΚ - ΣΟΦΤΕΞ υπενθυμίζει στους εργαζόμενους ότι "αυτή η λογική του συμβιβασμού και της υποταγής, όλα τα προηγούμενα χρόνια, στο όνομα του καλού της εταιρίας έχει φέρει τραγικά αποτελέσματα για τους εργαζόμενους".

Τέλος σημειώνει ότι "πρέπει να αποκρούσουμε την προσπάθεια δημιουργίας κλίματος μεγαλύτερου εκβιασμού που θα θελήσουν να δημιουργήσουν, επικαλούμενοι μπλοκάρισμα ή αδιαλλαξία στο παζάρεμα. Στη στημένη πλέον συνέλευση που θα μας οδηγήσουν, με στόχο να μας εκβιάσουν και να μας καθυποτάξουν, πρέπει να πάρουν την απάντηση ότι τα σχέδιά τους δε θα πρέπει να περάσουν. Απαιτείται εμείς οι ίδιοι να πάρουμε την υπόθεση στα χέρια μας, απορρίπτοντας τους εκβιασμούς και την κατάργηση των κατακτήσεών μας".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ