Κυριακή 25 Απρίλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
Ενας "ακήρυχτος πόλεμος" χωρίς επιστροφή

Ουδείς εκ των Δυτικών αξιωματούχων ανοίγει τα χαρτιά του για το τι μέλλει γενέσθαι με την επικείμενη χερσαία εισβολή που έχει αρχίσει...

Η Σύνοδος Κορυφής για τον εορτασμό των 50 χρόνων από την ίδρυση του ΝΑΤΟ, συμπίπτοντας με τη συμπλήρωση ενός μήνα από την έναρξη βομβαρδισμών κατά του λαού της Γιουγκοσλαβίας, έχει μεταβληθεί μέσα στο γενικότερο κανιβαλιστικό κλίμα σε "πολεμικό συμβούλιο". Το θέμα που "σέρνεται" από την προηγούμενη βδομάδα ήταν η χερσαία εισβολή. Και θα παραμείνει. Δεν πρόκειται να δοθεί καμία απάντηση. Ο πόλεμος θα εξακολουθεί να είναι "ακήρυχτος".

Θα εξακολουθούν να τονίζουν την αναγκαιότητα της χερσαίας εισβολής και τα σχέδια της προετοιμασίας της - όπως το διάταγμα Σολάνα για την αναθεώρηση των σχεδίων ανάπτυξης των χερσαίων δυνάμεων που εκπονήθηκαν το φθινόπωρο του 1998 και απορρίφθηκαν - διατηρώντας την ένταση μονίμως ψηλά, ανησυχητική και αεικίνητα ανεξήγητη ή ανοιχτή σε άπειρες λύσεις. Τη λεκτική ένταση, όπου ανά πάσα στιγμή μπορεί το "χαρτί" της διπλωματικής λύσης να ευοδωθεί, αλλά και την ένταση της εικόνας, με τα ανελέητα σφυροκοπήματα, που αναμένεται να ενταθούν σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Συμμαχίας, Τζέιμι Σι."Το ΝΑΤΟ τώρα θα επικεντρώσει τις επιθέσεις του κατά "νευραλγικών κέντρων" του καθεστώτος Μιλόσεβιτς. Δε θα υπάρξει κανένα ιερό άβατο", μία δήλωση ψυχρή και κοφτερή σαν μαχαίρι από τον Σι, που ανεβάζει και άλλο την ένταση, προσφέροντας συνάμα την καλύτερη κάλυψη στη Συμμαχία όσον αφορά τη μη αποκάλυψη των σχεδίων της χερσαίας εισβολής. Το σκηνικό του τρόμου έχει στηθεί σε παγερές αποχρώσεις, με φόντο τη λάμψη από τις φλόγες που προκαλούν οι βομβαρδισμοί.

Οπου δεν πέφτουν βόμβες...

Κανείς δεν ξέρει, πότε, πού, πώς και από ποιους συγκεκριμένα θα εξαπολυθεί αυτή η χερσαία εισβολή. Σιωπή... και το "αίνιγμα" παραμένει ζωντανό, ένα μυστήριο, όπως ακριβώς το ορίζει και ο μύθος: Ανεπίλυτο. Οσο οι ίδιοι θα προχωρούν σε εφαρμογή των σχεδίων που έχουν ολοκληρωθεί πολύ πριν καν πέσει η πρώτη βόμβα.

Εν αρχή είναι η συνήθεια της φρικιαστικής εικόνας, η ασυνήθιστα υψηλής έντασης. Κατόπιν, η προετοιμασία της κοινής γνώμης, ώστε να αποδεχτεί μια οποιαδήποτε λύση, αφού θα μπορεί να δίνει απάντηση, έστω ένα ιδεολόγημα που θα του παρέχει ασφάλεια μέσα σε αυτό το απόλυτο χάος και το απόλυτο κενό που θα έχει δημιουργηθεί. Το χάος ενός... εμφυλίου πολέμου ανάμεσα σε πρώην γείτονες και αδέλφια που ζούσαν ίσως ακόμα και στα παλιά σύνορα της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας. Παράλληλα, με τη μορφή του αναμενόμενου "επίγειου παραδείσου", που δεν είναι άλλο από την αποδοχή τους στη "μεγάλη Δυτική Αγία Οικογένεια", βάζοντας στο παιχνίδι όλες τις γειτονικές χώρες, ακόμα και τις περισσότερες κεντροανατολικές ευρωπαϊκές χώρες, που συναίνεσαν στη χρήση του εναέριου χώρου τους, αλλά και του εδάφους τους για την επίθεση κατά της Γιουγκοσλαβίας. Τσεχία, Ουγγαρία, Σλοβακία, Σλοβενία, Ρουμανία, Βουλγαρία... Στην περίπτωση της Ρουμανίας το παράδειγμα είναι ακόμα πιο εξόφθαλμο, αφού η προοπτική της εισδοχής στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ την έκανε να παραβιάσει και το Σύμφωνο Φιλίας που είχε συνυπογράψει μόλις το 1996 με τη Γιουγκοσλαβία!

Οσο για τη συναίνεση και συνενοχή της δυτικής κοινής γνώμης αυτή την έχουν από χέρι εξασφαλίσει με τη μετατροπή τους σε άβουλα καταναλωτικά όντα, που μπορούν εύκολα να μεταλλαχτούν σε φονικά, αν τα ΜΜΕ τούς δώσουν το κατάλληλο άλλοθι ή νιώσουν την προσδοκία κάποιου μικρού κέρδους από λεία που θα προκύψει από ένα νέο "σχέδιο Μάρσαλ"....

Οσον αφορά τους ίδιους τους κατοίκους της Γιουγκοσλαβίας, το σχέδιο του εμφυλίου έχει τεθεί σε εφαρμογή με τη δημιουργία μιας ασφυκτικής κατάστασης, με την οικονομική καταστροφή της χώρας και το παράλληλο "ξεσήκωμα" όλων των κατοίκων της Γιουγκοσλαβίας κατά του "δαίμονα Μιλόσεβιτς". Πώς μπορεί να δικαιολογήσει κανείς τον ανελέητο βομβαρδισμό συγκεκριμένων στόχων τόσο στην επαρχία της Βοϊβοδίνας όσο και στην ανεξάρτητη Δημοκρατία του Μαυροβουνίου, και τις πληροφορίες για ξεσηκωμό των φιλοδυτικών Μαυροβουνίων ή των ουγγρικής μειονότητας της Βοϊβοδίνας, αν δεν πρόκειται για επιτελικό σχέδιο ερήμωσης και δημιουργίας προϋποθέσεων για μία μελλοντική επέλαση, όπου τα στρατεύματα θα έρθουν να ελευθερώσουν τον "καταπιεζόμενο λαό"; Οπως ακριβώς τα αμερικανικά απελευθέρωσαν - σε μία ωμή παραχάραξη της ιστορίας - και στην πρόσφατα βραβευμένη με Οσκαρ ταινία του Μπενίνι "Η ζωή είναι ωραία". Τελικά τίποτα δεν είναι τυχαίο...

...δρα ο UCK

Μέχρι να πραγματωθούν όλα αυτά, οι χερσαίες επιχειρήσεις, όπως τουλάχιστον υποστήριξε ο στρατηγός Λαζάρεβιτς, αρχηγός της 3ης Στρατιάς του Γιουγκοσλαβικού Στρατού με έδρα την Πρίστινα, έχουν ήδη αρχίσει από την προηγούμενη βδομάδα. Οι εκτιμήσεις του Λαζάρεβιτς στηρίζονταν στις αιτιάσεις τόσο του γιουγκοσλαβικού στρατού όσο και της γιουγκοσλαβικής κυβέρνησης για τη δράση μεμονωμένων ομάδων των "μαχητών του UCK", υπό την υψηλή προστασία των Δυτικών μυστικών πρακτόρων και του ΝΑΤΟ. Δεν άργησαν να επαληθευτούν, όταν δημοσιογραφικές πληροφορίες από όλες τις γωνιές του πλανήτη, αργά και οδυνηρά, ξετύλιγαν το κουβάρι του "αινίγματος" του UCK. Στην αρχή οι ιστορίες προκαλούσαν το μειδίαμα, αργότερα άρχισε να ενοχλεί και στο τέλος ήρθε η πραγματικότητα και ο τρόμος... Ορδές από "εθελοντές" κουρεύονται και εκπαιδεύονται επί 10ημέρου ώστε να απομακρυνθεί και το ελάχιστο δείγμα ανθρωπιάς και κατόπιν οδηγούνται σαν πρόβατα επί σφαγήν. Μία τελετουργία σαν θεατρικό δρώμενο, ώστε να καθαγιαστεί ολόκληρο το έργο της αποκτήνωσης και θανάτου μέχρις εσχάτων.

Ο στόχος της ανάδυσης του UCK ως βασικού περιφερειακού παίκτη, διττός: Από τη μια η μετάλλαξή του σε "τακτικό στρατό", που θα παίρνει μόνο εντολές από τους "προστάτες" του και θα δρα παντού όπου τον προστάξουν και από την άλλη η δημιουργία του κλίματος αναταραχής σε πολλά σημεία της Βαλκανικής, όπου θα αναδύεται η πραγματικότητα του εσωτερικού προβλήματος, μια πραγματικότητα που θα χρησιμοποιείται στο πέρασμα του χρόνου υπό την υψηλή εποπτεία, φυσικά, των "εντολοδόχων προστατών".

Στα βραχυπρόθεσμα σχέδια, τουλάχιστον όσα είναι ορατά, η δημιουργία στο Κοσσυφοπέδιο ενός διεθνούς προτεκτοράτου, όπως υποστήριξε την Παρασκευή η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μαντλίν Ολμπράιτ και έσπευσε να συμφωνήσει ο Πρόεδρος της Αλβανίας Ρετζέπ Μεϊντάνι."Συζήτησαν για τη διχοτόμηση του Κοσσυφοπεδίου. Ο Αλβανός Πρόεδρος ήταν στο ίδιο μήκος κύματος με την υπουργό Εξωτερικών, ότι αυτό δεν είναι κάτι που υποστηρίζουμε, ενώ μία πολυεθνική λύση είναι πολύ σημαντική", δήλωσε αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ενώ συμπλήρωσε ότι ο Αλβανός Πρόεδρος υποστηρίζει ότι "η διχοτόμηση θα δημιουργήσει ένα πολύ κακό προηγούμενο για την περιοχή και γι' αυτό είναι σημαντικό να έχουμε κάποια διεθνή αρχή ή προτεκτοράτο, τουλάχιστον ως μέση λύση". Αυτό θα γίνει σταδιακά, όταν πλέον ο στρατός του UCK θα αρχίσει τις επιθέσεις του - κάποιοι μιλούν και για τις πρώτες μέρες του Μάη - εντός του Κοσσυφοπεδίου, σε συντονισμό με τα ελικόπτερα "Απάτσι" και τους πυραύλους ATACMS. Σύμφωνα με στρατιωτικούς αναλυτές, τα ελικόπτερα "Απάτσι" αποτελούν στοιχεία χερσαίων επιχειρήσεων. Οπως και η άφιξη 700 της 82ης αποβατικής αεροπορικής αερομεραρχίας, με έδρα το Φορτ Μπαγκς της Β. Καρολίνας, που ανακοινώθηκε ότι ήρθαν για προστασία των επιχειρήσεων που θα διεξάγουν τα "Απάτσι", αλλά και για επιχειρήσεις τύπου πεζικού.

Οσο για τα μακροπρόθεσμα, αυτά περιέχουν μόνο μεγάλη δόση αγνώστου... Οι μόνες ενδείξεις, και ίσως αποδείξεις, που υπάρχουν αφορούν την ΠΓΔΜ. Τη χώρα που βρίσκεται υπό κατοχή των ΝΑΤΟικών στρατευμάτων, τη χώρα όπου η δράση του UCK, οι εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες και η στάση ακόμα και νομίμων κομμάτων όπως του "Αλβανικού Δημοκρατικού Κόμματος" και του ηγέτη του Αμπτεν Τζαφέρι καταγγέλλονται από στελέχη της αντιπολίτευσης ως προδοτικά, αφού ένα κόμμα που μετέχει στην κυβέρνηση, παρέχει εγγυήσεις για την ασφάλεια της χώρας, όπως αντίστοιχα έλαβαν και από το ΝΑΤΟ, και μάλιστα γραπτές, για τη μη χρήση του εδάφους της για τις χερσαίες επιχειρήσεις, εξαιτίας του κινδύνου επέκτασης του πολέμου και τον πιθανό διαμελισμό που ελλοχεύει...

Χριστίνα ΜΑΥΡΟΠΟΥΛΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ