Κυριακή 25 Απρίλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΕΚ ΝΑΤΟ
Μαθήματα δημοσιογραφίας...

Απόγονοι του Σκεντέρμπεη αφήνουν δουλιές και οικογένεια και συρρέουν στο Κόσσοβο, προκειμένου να πολεμήσουν για την απελευθέρωση της πατρίδας. Η νεολαία της Γιουγκοσλαβίας βουλιάζει στη μαριχουάνα και το χασίς. Και οι ΝΑΤΟικοί πιλότοι πετούν πολύ ψηλά για να διακρίνουν τα τρακτέρ από τα γιουγκοσλαβικά άρματα μάχης.

Αν κάποιος αποδεχόταν τα λεγόμενα του Ανδριανόπουλου και των λοιπών του είδους του. Αν δεν άντεχε τους Ελληνες δημοσιογράφους - προπαγανδιστές του Μιλόσεβιτς. Αν ενημερωνόταν από τον ξένο Τύπο, όπως τα έγκυρα - υποτίθεται - παγκόσμιας κυκλοφορίας περιοδικά ΤΙΜΕ και NEWSWEEK (τεύχη 26ης Απρίλη) τι θα μάθαινε για τον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία; Διαβάστε τα ακόλουθα και θα μάθετε και εσείς (τι εστί ΝΑΤΟική προπαγάνδα).

Υψος και σχετικότητα

Ο βομβαρδισμός από τους ΝΑΤΟικούς καραβανιού με αλβανόφωνους πρόσφυγες, κοντά στην πόλη Τζακόβιτσα,στις 14 Απρίλη, απασχόλησε όπως ήταν φυσικό την κοινή γνώμη. Το NEWSWEEK παρουσιάζει το γεγονός: "Από τρία μίλια ψηλά ένας πιλότος F-16 δεν μπορεί να δει πολλά... Κάποια από τα οχήματα του καραβανιού μπορεί να ήταν φορτηγά του Σερβικού Στρατού. Κάποια μπορεί να ήταν τρακτέρ που έσπρωχναν πρόσφυγες προς τα σύνορα... Οπως και σε όλα σε αυτόν τον πόλεμο, η σύγχυση βασίλεψε. Για τρεις βδομάδες Σέρβοι αστυνομικοί και στρατιώτες μεθοδικά πυρπολούσαν χωριά... Ενας άγνωστης ταυτότητας Αμερικανός πιλότος είπε αργότερα στον κόσμο για την απόφασή του να βοηθήσει στον τερματισμό της φρίκης... Είπε ότι εντόπισε ένα σερβικό καραβάνι, έκανε αρκετές βόλτες από πάνω και τελικά κατέληξε στο συμπέρασμα ότι "αυτοί είναι οι υπεύθυνοι για τον εμπρησμό των χωριών". Με ένα κουμπί εκτόξευσε ένα κατευθυνόμενο με ακτίνα λέιζερ πύραυλο στο προπορευόμενο όχημα. Αλλα δύο αεροπλάνα ήρθαν για να αποτελειώσουν τη δουλιά. Οι στόχοι καταστράφηκαν... Το ΝΑΤΟ χτύπησε και ένα πολιτικό τρένο στις 12 Απρίλη. Ο Μιλόσεβιτς το υπερεκμεταλλεύτηκε. Σε μια ωμή προσπάθεια προπαγάνδας, οργάνωσε ένα ταξίδι στην ύπαιθρο του Κοσσόβου, όπου έδειξαν στους δημοσιογράφους μέλη σωμάτων διασκορπισμένα σε μια έκταση μεγαλύτερη από 220 γιάρδες, μερικά ίσως επανατοποθετημένα για να προκληθεί μεγαλύτερη αίσθηση από τους Σέρβους. Αλλά, δεν ήταν καθαρό αν αυτή η τοποθεσία είχε χτυπηθεί καν από αεροπλάνο του ΝΑΤΟ". Για την ίδια σφαγή το ΤΙΜΕ υποστηρίζει: "Υπάρχουν υποψίες ότι μερικές από τις σκηνές (σ. σ. με τα θύματα) "στήθηκαν" από τους Σέρβους".

Το NEWSWEEK καταφεύγει σε επιπλέον δικαιολογίες για την Τζακόβιτσα: "Οι διοικητές των πιλότων, μετά από εντολές από τις Βρυξέλλες και την Ουάσιγκτον και προκειμένου να μειώσουν τις απώλειες πιλότων, τους ανάγκασαν να πετούν σε πολύ μεγάλο ύψος, προκειμένου να είναι σίγουροι. Στα 15 χιλιάδες πόδια, λέει ένας πιλότος από τις ΗΠΑ, που επιχειρεί από το Αβιάνο της Ιταλίας, "πιθανά δεν μπορείς να πεις τη διαφορά ανάμεσα σε ένα στρατιωτικό φορτηγό και ένα φορτηγό γεμάτο από πρόσφυγες"".

Το ΤΙΜΕ συμπληρώνει: "Οι πιλότοι του ΝΑΤΟ σπάνια πετούν κάτω από τα 3 χιλιάδες μέτρα από το φόβο μήπως καταρριφθούν. Απόδειξη της καταστροφής που μπορεί να ξεσπάσει φάνηκε την περασμένη Τετάρτη όταν ένα F-16 των ΗΠΑ καθώς φαίνεται πυροβόλησε εναντίον αυτού, που ο πιλότος νόμιζε ότι ήταν ένα στρατιωτικό καραβάνι από 4,6 σχεδόν 5 χιλιάδες μέτρα ψηλά. Δυστυχώς, η ηλεκτρονικά κατευθυνόμενη βόμβα εξάλειψε ένα τρακτέρ και ένα βαγόνι που κουβαλούσε Αλβανούς πρόσφυγες".

Το NEWSWEEK συνεχίζει: "Οπως δείχνει η τραγωδία της Τζακόβιτσα, οι δυνάμεις του Μιλόσεβιτς θωρακίζουν τις κινήσεις τους με καραβάνια προσφύγων. Πιλότοι που επιστρέφουν από επιχειρήσεις επίσης λένε ότι επισήμαναν άρματα μάχης και βαρέα όπλα χωμένα σε χωριά της υπαίθρου". Το ΤΙΜΕ επικαλείται μαρτυρία Αμερικανού πιλότου, σύμφωνα με τον οποίο οι Γιουγκοσλάβοι "χρησιμοποιούν Αλβανούς ως ασπίδες (σ. σ: στις μετακινήσεις των γιουγκοσλαβικών στρατιωτικών οχημάτων) και αυτό με αρρωσταίνει". Στην κωμόπολη του Αλέξινατς,τέτοια ασπίδα δεν υπήρχε. Τα θύματα ήταν αποκλειστικά Γιουγκοσλάβοι άμαχοι και ο πιλότος - κατά πληροφορίες του "Ρ" -χαίρει άκρας υγείας.

Συμπερασματικά: Φαίνεται ότι οι ΝΑΤΟικοί όταν σκοτώνουν αλβανόφωνους αμάχους, απλά πετούν πολύ ψηλά για να τους διακρίνουν. Οταν δε σκοτώνουν, από το ίδιο ύψος "μπορούν" να διακρίνουν στρατιωτικά οχήματα, μαζικούς τάφους και ό,τι άλλο εξυπηρετεί το ΝΑΤΟ.

Οι αλβανόφωνοι "μάρτυρες"

Οι μαρτυρίες αλβανόφωνων προσφύγων περί εν ψυχρώ δολοφονιών, μαζικών εκτελέσεων και διωγμών περισσεύουν στις σελίδες των δύο περιοδικών. Διασταύρωση ή επιφύλαξη περί της ειλικρίνειας αυτών των μαρτυριών δεν κρίνονται απαραίτητες.

Επιπλέον, η ευαισθησία των "πολιτισμένων χωρών" για τις ανάγκες των προσφύγων αυτών αγγίζει πρωτόγνωρα επίπεδα. Αντιγράφουμε από το ΤΙΜΕ: "Υπάρχει μια νέα ανάγκη για τους πρόσφυγες από το Κόσσοβο: δορυφορικά τηλέφωνα" (!). Σημειώνεται στο σχετικό άρθρο ότι "η πιο επείγουσα ανάγκη, μετά τα φάρμακα, την τροφή και την υγιεινή, ήταν άνθρωποι να θέλουν να επικοινωνήσουν με τις οικογένειές τους και να πουν "είμαι ζωντανός"". Για τις ανάγκες των βομβαρδιζόμενων Σέρβων και των ομοεθνών τους προσφύγων, μην αναζητήσετε άρθρο στο περιοδικό.

Ο UCK

O UCK παρουσιάζεται στο NEWSWEEK, με δισέλιδο άρθρο. Εκεί διαβάζουμε για τον "Λέων" που παράτησε τη δουλιά του στη Γερμανία και "λέει πως ήρθε να πολεμήσει τους ίδιους Σέρβους "εγκληματίες" που λέει ότι είχε πολεμήσει στη Βοσνία στις αρχές της δεκαετίας. "Είναι καλοί μόνο για να πολεμούν γυναίκες και παιδιά" χλευάζει". Διαβάζουμε και για τον Μουράτ Μπερίσα, προπονητή ποδοσφαίρου από το Βερολίνο, που η γυναίκα του και οι τρεις νεαροί γιοι του, τον ενθάρρυναν να παρουσιαστεί εθελοντικά. "Είναι περήφανοι, επειδή είμαι έτοιμος να πεθάνω για να απελευθερώσω την πατρίδα μου".

Το ΤΙΜΕ έχει παρόμοιο άρθρο για τον UCK. Οπως και φωτογραφία με τραυματισμένη στο γόνατο Κοσσοβάρα "αντάρτισσα", που υποβαστάζεται από δύο "συμπολεμιστές" της. Εχει το μαλλί οξυζεναρισμένο, τα νύχια λιμαρισμένα και θήκη γυαλιών ηλίου Rey Ban προσαρμοσμένη στη ζώνη. Μια αληθινή πασιονάρια του βουνού.

Για τη χρηματοδότηση του UCK, το NEWSWEEK αναφέρει: "Υπάρχουν υποψίες ότι οι επαναστάτες διοχετεύουν ηρωίνη από την Αλβανία στην υπόλοιπη Ευρώπη κι ότι δέχονται χρήματα από ακραίους ισλαμιστές. Η ηγεσία του UCK αρνείται και τις δύο κατηγορίες". Αυτό αρκεί. Ο UCK αρνείται τις κατηγορίες και το περιοδικό δεν αμφισβητεί τη θέση του.

Μαστουρωμένοι Σέρβοι

Στο NEWSWEEK φιλοξενείται ρεπορτάζ με τίτλο "Η χαμένη γενιά της Σερβίας" και υπότιτλο "Φιλελεύθεροι που κάποτε διαδήλωναν για τη δημοκρατία, τώρα καταφεύγουν στα ναρκωτικά και αποφεύγουν τη στρατιωτική θητεία". Ξεκινά με ένα τύπο, τον Τσάρλι, σε ένα κλαμπ, "του οποίου η ατμόσφαιρα είναι "βαριά" από τον ιδρώτα και το καπνό της μαριχουάνας... Κόσμος χτυπιέται στους ρυθμούς ξέφρενης μουσικής. Ο Τσάρλι χαιρετά μια σειρά από νεαρές γυναίκες με χαμόγελα και φιλιά και μετά κάθεται σε ένα χώρο στο πίσω μέρος του κλαμπ για να χαλαρώσει και να καπνίσει ένα "τσιγάρο"...".

Το άρθρο προσθέτει πως πολλοί νεολαίοι αποφεύγουν να εκπληρώσουν τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις. Συνεχίζει πως "φοβισμένοι για το μέλλον τους πολλοί νεαροί ακτιβιστές κατέφυγαν στα ναρκωτικά". Πουθενά στο άρθρο δε γίνεται αναφορά στους ανθρώπους που διαδηλώνουν κάθε μεσημέρι στους δρόμους των πόλεων υπέρ της ειρήνης, ούτε σ' αυτούς που κάθε βράδυ σχηματίζουν ανθρώπινες αλυσίδες στις γέφυρες. Ούτε στο άρθρο, ούτε σε κανένα άλλο άρθρο του περιοδικού.

Θ. ΜΠΑΛΟΔΗΜΑΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ