Παρασκευή 14 Μάη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΣ
Ρατσισμός σε βάρος τυφλών μικροπωλητών

Κατά πλειοψηφία το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε την έξωσή τους από την οδό Αιόλου. Καταψήφισε η "Συμπαράταξη για την Αθήνα"

Τη μεταφορά των τυφλών μικροπωλητών - οι οποίοι είχαν εκδιωχτεί από τη Δημοτική Αστυνομία, από την οδό Αιόλου όπου εργάζονταν - στην οδό Αθηνάς, αποφάσισε χτες, κατά πλειοψηφία, το Δημοτικό Συμβούλιο Αθήνας. Εκεί, αλλά και έξω από το δημαρχείο, ήταν εκπρόσωποι των τυφλών μικροπωλητών, διαμαρτυρόμενοι για την εκδίωξή τους και ζητώντας να τους παραχωρηθεί χώρος στην οδό Ευπολίδος - κάτι που δεν έκανε δεκτό η δημοτική πλειοψηφία.

Ουσιαστικά οι τυφλοί μικροπωλητές ζήτησαν να εφαρμοστεί προηγούμενη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, που τους επέτρεπε να στήσουν τους πάγκους, με τα εμπορεύματα στη συμβολή Αιόλου και Ευπολίδος. Κι αυτό γιατί εκεί υπάρχει κίνηση και έχουν αναπτύξει οικονομική δραστηριότητα.

Αντ' αυτού, η Δημοτική Αρχή αποφάσισε να τους μεταφέρει στην Αθηνάς, όπου ο χώρος ήδη "σφίζει" από τη διακίνηση λαθραίων τσιγάρων και ναρκωτικών.

Ισως, βέβαια, με την επιλογή αυτή θεωρεί η Δημοτική Αρχή, πως θα απομακρύνει αυτή τη δραστηριότητα - δίπλα ακριβώς στο Μέγαρο του Αβραμόπουλου - και θα σώσει την αισθητική της πόλης.

Από την πλευρά των τυφλών μικροπωλητών, ο Γενικός Γραμματέας της Πανελλήνιας Ενωσής τους, που μίλησε στο Δημοτικό Συμβούλιο, αναφέρθηκε στη βίαιη εκδίωξή τους από τη Δημοτική Αστυνομία και στο γεγονός ότι δεν τους έχουν επιστραφεί ακόμα τα εμπορεύματα και οι πάγκοι. Ενώ αναφέρθηκε και στα υπέρογκα ποσά που επιβάλλει η Δημοτική Αρχή για τη χρήση του χώρου που καταλαμβάνουν οι πάγκοι.

"Στο ρατσισμό της πολιτείας απέναντι στους τυφλούς, παίρνει μέρος και η Δημοτική Αρχή, με τα υπέρογκα ποσά που επιβάλλει", τόνισε χαρακτηριστικά ο δημοτικός σύμβουλος της "Συμπαράταξης", Π. Κοροβέσης.

Ο ίδιος σημείωσε πως η αφαίρεση από τους τυφλούς μικροπωλητές, του χώρου στην Αιόλου, είναι έξωση. Πως στην οδό Αθηνάς λειτουργεί ο νόμος του πεζοδρομίου...

Για τα οικονομικά

Με την παράταξη του Δ. Αβραμόπουλου καθώς και του Δ. Μπέη να διαμαρτύρονται για την εξαίρεση των τριών μεγάλων Δήμων (Αθηναίων, Πειραιά και Θεσσαλονίκης) από την απαλλαγή των χρεών των ΟΤΑ προς τρίτους (που ανακοίνωσε η υπουργός Εσωτερικών) από τη μια και την παράταξη της Μ. Δαμανάκη να προσπαθεί να επιχειρηματολογήσει υπέρ της κυβερνητικής ανακοίνωσης, από την άλλη, εξελίχτηκε η χτεσινή σχετική συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας.

Μόνη "παραφωνία", η "Συμπαράταξη για την Αθήνα",ο δημοτικός σύμβουλος της οποίας, Στ. Λάμπρου αποσαφήνισε πως η κυβέρνηση υπόσχεται να "χαρίσει" τουλάχιστον 30 δισ. δραχμές στους ΟΤΑ, τη στιγμή που τους παρακρατούνται 1,2 τρισ. Ο ίδιος σημείωσε πως δεν ήταν τυχαία η επιλογή της υπουργού Εσωτερικών να κάνει τη σχετική ανακοίνωση στη συνέλευση της ΚΕΔΚΕ, όπου οι εκπρόσωποι των ΟΤΑ ψηφίζουν για την ηγεσία του ανώτατου οργάνου τους.

Ο Δ. Αβραμόπουλος έκανε λόγο για "πολιτικό και ηθικό ατόπημα" της υπουργού, γιατί, όπως είπε, επιβραβεύει τους κακοπληρωτές. Γιατί, ακόμα - αυτό κυρίως τον "κόπτει" - αφήνει εκτός το Δήμο Αθηναίων, που "είναι συνεπής στις υποχρεώσεις του". Ξέχασε, όμως, πως ο ίδιος ως πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ, "χάρισε" 50 δισ., μέχρι σήμερα, από χρήματα της ΤΑ, στην κυβέρνηση. Πως τέσσερα χρόνια δε διεκδίκησε ούτε μία δραχμή από τους παρακρατημένους πόρους του θεσμού - μέρος των οποίων αντιστοιχεί και στο Δήμο που διατυμπανίζει ότι υπερασπίζεται.

Από την παράταξη της Μ. Δαμανάκη, τόσο η ίδια όσο και ο Γ. Αγγελάκης, έσπευσαν να ζητήσουν από το δήμαρχο να "πάρει πίσω" τους χαρακτηρισμούς του. Μάλιστα η Μ. Δαμανάκη, σε μια προσπάθεια να εξηγήσει την προεκλογική απάτη της κυβέρνησης, είπε πως μέσα στον "Καποδίστρια" υπάρχει διάταξη για την απόδοση κινήτρων στους νέους Δήμους. Και κάλεσε το Δήμο Αθηναίων να διεκδικήσει... τέλος πρωτευούσης!

Το θέμα, πάντως, θα απασχολήσει το Δημοτικό Συμβούλιο, στην επόμενη συνεδρίασή του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ