Παρασκευή 14 Μάη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Λογιστικά κόλπα για φτηνό ξεπούλημα

Λανθασμένα στοιχεία περιείχε ο φάκελος για τη μετοχοποίηση της ΕΚΟ, σημερινής Ελληνικά Πετρέλαια Α.Ε., που κατέθεσε η τότε διοίκηση της εταιρίας στο χρηματιστήριο, για να πετύχει την είσοδό της σ' αυτό και την ιδιωτικοποίηση της με τους όρους που αυτή επιτεύχθηκε.

Τα παραπάνω σημειώθηκαν χτες σε συνέντευξη Τύπου, που έδωσε η διοίκηση του σωματείου εργατοϋπαλλήλων Ελληνικών Πετρελαίων Α.Ε., με αφορμή τη συνεχιζόμενη απεργιακή κινητοποίηση των εργαζομένων στις εγκαταστάσεις της επιχείρησης στη Θεσσαλονίκη.

Τα στοιχεία αυτά αφορούσαν την κερδοφορία των τεσσάρων χημικών μονάδων της Θεσσαλονίκης (Αιθυλενίου, Καυστικής Σόδας/Χλωρίου, EDC, VCM), που η εταιρία, με τα στοιχεία που παρέθεσε στο φάκελο μετοχοποίησης, υποστήριζε ότι η λειτουργία τους είναι ζημιογόνα και συγκεκριμένα ότι υπήρχε ζημιά ύψους 12 δισ. δρχ.

Στη συνέχεια και μετά από επιμονή και σχετική πρόταση του σωματείου εργαζομένων συστάθηκε κοινή επιτροπή επιστημόνων και εμπειρογνωμόνων, από άτομα που πρότεινε το σωματείο και η εταιρία, από τη μελέτη της οποίας προέκυψε ότι οι 4 αυτές μονάδες όχι μόνο δεν είναι ζημιογόνες, αλλά πραγματοποιούν κέρδος. Επισημάνθηκε δε ότι με μια επένδυση ύψους 1 δισ. δρχ., για τον εκσυγχρονισμό τους θα υπήρχε σημαντική αύξηση των κερδών.

Η εταιρία, όμως, δεν προχωρεί σ' αυτή την επένδυση, αλλά προχωρεί σε διορισμό νέας επιτροπής μελέτης από άτομα που επέλεξε η ίδια η διεύθυνση. Σύμφωνα με το σωματείο, από πληροφορίες που υπάρχουν και η μελέτη της νέας επιτροπής καταλήγει στα ίδια συμπεράσματα με την προηγούμενη. Αυτός είναι και ο λόγος που η διεύθυνση της εταιρίας αρνείται να παρουσιάσει τη νέα μελέτη στο ΔΣ και προχωρεί στην απόφαση για τη διακοπή της λειτουργίας των μονάδων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ