Παρασκευή 14 Μάη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Υποπτα σενάρια με τις φορολογικές δαπάνες

Αντί για φορολογική ανακούφιση των εργαζομένων - που υποσχόταν η κυβέρνηση με την επικείμενη φορολογική μεταρρύθμιση - σχεδιάζονται νέα φορολογικά βάρη με την κατάργηση ή το "κουτσούρεμα" των στεγαστικών δανείων και άλλων δαπανών που αφαιρούνται από το εισόδημα

Ο περιορισμός των δαπανών που εκπίπτουν από το συνολικό εισόδημα των φορολογούμενων είναι ένα από τα πολλά σενάρια για την αύξηση των φόρων από τα πλατιά λαϊκά στρώματα, που εξετάζει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών στα πλαίσια της λεγόμενης φορολογικής μεταρρύθμισης. Τυχόν "κουτσούρεμα" των δαπανών που αφαιρούνται (στο σύνολο ή κατά ένα ποσοστό) από το φορολογητέο εισόδημα, θα σημάνει ένα ακόμη πλήγμα σε μεγάλες κατηγορίες εργαζόμενων, καθώς αντί για αύξηση των εισοδημάτων μέσω των δήθεν ελαφρύνσεων που είχε εξαγγείλει, θα προκύψει πρόσθετη φορολογική επιβάρυνση.

Τα αρχικά σενάρια, που υπήρχαν όταν η αρμόδια επιτροπή του υπουργείου Οικονομικών βρισκόταν στη διαδικασία επανεξέτασης των φοροαπαλλαγών που ισχύουν, μιλούσαν για τον περιορισμό ή την πλήρη κατάργηση ορισμένων από αυτές.Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, το τελευταίο διάστημα επικρατεί σενάριο το οποίο ορίζει συγκεκριμένο ποσοστό έκπτωσης από το σύνολο των δαπανών που έχουν πραγματοποιηθεί, καθώς επίσης και πλαφόν ποσού μέχρι του οποίου θα αναγνωρίζεται η έκπτωση. Ο μηχανισμός αυτός ίσχυε μέχρι σήμερα για ορισμένες κατηγορίες δαπανών (π. χ. δαπάνη ενοικίου). Η πρόθεση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών είναι να επεκτείνει το συγκεκριμένο σύστημα έκπτωσης για το σύνολο του ποσού που θα προκύπτει από το άθροισμα των δαπανών που έχουν πραγματοποιηθεί. Αυτό για όσες κατηγορίες δαπανών εκπίπτουν και σήμερα.

Ετσι, οι νέες ρυθμίσεις, εφόσον τελικά προωθηθούν, θα ισχύουν για τους τόκους στεγαστικών δανείων, για τα ασφάλιστρα ασφαλίσεων ζωής, ατυχημάτων κλπ., τις δαπάνες για ενοίκια (του φορολογούμενου ή των παιδιών που τον βαρύνουν), τις δαπάνες για δίδακτρα κλπ. Σε ό,τι αφορά τις οικογενειακές δαπάνες μέχρι 1 εκατ. δρχ., αυτές αναμένεται να καταργηθούν πλήρως ως κατηγορία δαπανών που εκπίπτει.

Από τις παραπάνω ρυθμίσεις αναμένεται να εξαιρεθούν οι δαπάνες για ιατρική και νοσοκομειακή περίθαλψη, οι υποχρεωτικές εισφορές σε ασφαλιστικά ταμεία και κατά πάσα πιθανότητα οι δωρεές - χορηγίες στο δημόσιο και λοιπούς φορείς.

Πέραν των παραπάνω όμως, ισχυρό πλήγμα για τους εργαζόμενους θα αποτελέσει και το ενδεχόμενο προώθησης μιας ακόμη ρύθμισης που επεξεργαζόταν όλο το προηγούμενο διάστημα η αρμόδια επιτροπή του υπουργείου Οικονομικών. Λόγος γίνεται για την ισχύουσα έκπτωση από τα ακαθάριστα έσοδα των επιχειρήσεων των ασφαλίστρων που καταβάλλουν για ομαδική ασφάλιση ζωής του εργατοϋπαλληλικού προσωπικού τους. Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να υπολογίζονται στο εξής τα παραπάνω έξοδα της επιχείρησης ως πρόσθετο εισόδημα του εργατοϋπαλληλικού προσωπικού και να φορολογούνται βάσει της φορολογικής κλίμακας! Ανάλογη διαδικασία, σύμφωνα με πληροφορίες, προωθείται και για τις δαπάνες στις οποίες υποβάλλονται οι επιχειρήσεις για τη συντήρηση και επισκευή των επαγγελματικών οχημάτων.

Είναι σαφές ότι τέτοιου είδους ρυθμίσεις θα εκμηδενίσουν τις όποιες ελαφρύνσεις προωθηθούν μέσω της ισχνής αύξησης του αφορολόγητου, την υποτιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας κλπ. Πολύ περισσότερο που η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών φέρεται τελευταία - με "άλλοθι" τις επιπτώσεις από τους ΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς στη Γιουγκοσλαβία - να μελετά αύξηση του αφορολόγητου σε επίπεδα μικρότερα των 2 εκατ. δρχ. (όπως αρχικά μελετιούνταν).

Την ίδια στιγμή βέβαια, η κυβέρνηση έχει καταστήσει με κάθε τρόπο σαφές ότι θα προσφέρει, μέσω του προωθούμενου φορολογικού νομοσχεδίου, νέα κίνητρα και φοροαπαλλαγές στους επιχειρηματίες...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ