Παρασκευή 14 Μάη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ
Συνάντηση με ερωτηματικά

Πολλά και εύλογα είναι τα ερωτηματικά που δημιουργούνται από τη "σιγήν ιχθύος" που κρατά η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης σχετικά με τη χτεσινή συνάντηση του υπουργού Ανάπτυξης με εκπροσώπους της ιταλικής ΕΝΙ, με θέμα τη διασύνδεση της χώρας με τα δυτικοευρωπαϊκά δίκτυα φυσικού αερίου μέσω υποθαλάσσιου αγωγού. Η ΕΝΙ είναι πολυεθνική στο χώρο του φυσικού αερίου και οι κυβερνώντες θέλουν να προχωρήσουν μαζί της σε συμφωνία στα πλαίσια της εξεύρεσης - όπως υποστηρίζουν - "εναλλακτικού προμηθευτή". Τα ερωτηματικά πάντως για τη συνάντηση γίνονται ακόμα μεγαλύτερα επειδή το θέμα της αφορά ένα τόσο σοβαρό ζήτημα για τη χώρα, που, όχι μόνο θα της στοιχίσει πολλά δισεκατομμύρια δραχμές και θα καθορίσει το μελλοντικό ενεργειακό σχεδιασμό της, αλλά αφορά και την επάρκεια της χώρας σε φυσικό αέριο.

Η τακτική του υπουργείου Ανάπτυξης να μη δημοσιοποιεί τίποτα σχετικά με τέτοιου είδους συναντήσεις, επισημαίνουν αρμόδιοι παράγοντες, είναι φανερό ότι εντείνει τις ανησυχίες αλλά και τις υποψίες ότι οι κυβερνητικοί χειρισμοί εξακολουθούν να κινούνται στο επίπεδο της συναλλαγής με εκπροσώπους διαφόρων πολυεθνικών στο χώρο της ενέργειας, όπως άλλωστε γινόταν και μέχρι σήμερα με τα γνωστά αποτελέσματα για την επένδυση του φυσικού αερίου. Θα πρέπει, συμπληρώνουν οι ίδιοι, να θεωρείται βέβαιο ότι οι συμφωνίες με τους κάθε είδους "εναλλακτικούς προμηθευτές" θα οικοδομηθούν σε παρόμοιες βάσεις που διέπουν τις προηγούμενες συμφωνίες των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ για το ρωσικό φυσικό αέριο. Συμφωνίες - σκάνδαλα που έχουν μετατρέψει το σχεδιασμό και την κατασκευή του έργου, αλλά και γενικότερα όλου του ενεργειακού τομέα της χώρας, σε πεδίο χρυσοφόρας δράσης των μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων, τα οποία ξεπληρώνει ο ελληνικός λαός, και ο οποίος θα κληθεί για μια ακόμη φορά να πληρώσει τα σπασμένα.

Το μόνο σίγουρο πάντως είναι ότι το αμέσως επόμενο διάστημα θα δούμε να διεξάγονται σκληρές μάχες μεταξύ μεγαλοεπιχειρηματιών, οι οποίοι ερίζουν για την "πίτα" του φυσικού αερίου, αλλά και μια σχοινοβασία της κυβέρνησης, η οποία για μια ακόμη φορά θα αναλάβει να ισορροπήσει τα συμφέροντά τους, ώστε να μη βγει κανείς θιγμένος από το μοίρασμα των δισεκατομμυρίων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ