Τετάρτη 26 Μάη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Από σήμερα οι δηλώσεις

Ξεκινά από σήμερα η διαδικασία υποβολής δηλώσεων Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας (ΦΜΑΠ), για όσους ξεπερνούν τα αφορολόγητα όρια. Σε σχετική ανακοίνωση το υπουργείο Οικονομικών υπενθυμίζει ότι κάθε φυσικό πρόσωπο, ανεξάρτητα από την ιθαγένεια ή την κατοικία του, είναι υπόχρεο σε υποβολή δήλωσης ΦΜΑΠ για την περιουσία που αποτελείται από ακίνητα τα οποία βρίσκονται στην Ελλάδα την 1η Γενάρη 1999 ή από εμπράγματα δικαιώματα σ' αυτά εκτός από υποθήκη, εφόσον η αξία της περιουσίας τους υπερβαίνει το ποσό των 69 εκατ. δρχ. για άγαμο, 138 εκατ. δρχ. για έγγαμο προσαυξανόμενο κατά 17.250.000 για καθένα από τα ανήλικα παιδιά τους.

Η δήλωση υποβάλλεται σε δύο αντίτυπα στον αρμόδιο για τη φορολογία εισοδήματος προϊστάμενο ΔΟΥ, αυτοπροσώπως από τον υπόχρεο, τον αντιπρόσωπο ή τον πληρεξούσιό του. Για το έτος 1999, οι δηλώσεις ΦΜΑΠ των φυσικών προσώπων θα υποβληθούν ανάλογα με το γράμμα της ελληνικής αλφαβήτου από το οποίο αρχίζει το επώνυμο του υποχρέου ως εξής:

  • Μέχρι τις 26 Μάη 1999, για το γράμμα Α.
  • Μέχρι τις 27 Μάη, για τα γράμματα Β ή Γ.
  • Μέχρι τις 28 Μάη, για τα γράμματα Δ ή Ε.
  • Μέχρι την 1η Ιούνη, για τα γράμματα Ζ έως και Ι.
  • Μέχρι τις 2 Ιούνη, για το γράμμα Κ.
  • Μέχρι τις 3 Ιούνη, για τα γράμματα Λ ή Μ.
  • Μέχρι τις 4 Ιούνη, για τα γράμματα Ν έως και Π.
  • Μέχρι τις 7 Ιούνη, για τα γράμματα Τ έως και Ω.

Τα φυσικά πρόσωπα δεν υποχρεούνται να επισυνάψουν στη δήλωσή τους τα οικεία φύλλα, υποχρεούνται όμως να αναγράψουν την αντικειμενική ή τη μεικτή ή την αγοραία αξία των ακινήτων τους κατά την 1 - 1 - 1999.

Το ποσό φόρου που θα προκύψει από την εκκαθάριση της δήλωσης πρέπει να καταβληθεί σε τρεις ίσες διμηνιαίες άτοκες δόσεις. Η πρώτη καταβάλλεται ταυτόχρονα με την υποβολή της δήλωσης, ενώ οι υπόλοιπες την τελευταία εργάσιμη για τις δημόσιες υπηρεσίες μέρα, των διμήνων που ακολουθούν. Ειδικά για τις εφορίες που είναι ενταγμένες στο TAXIS οι υπόχρεοι πρέπει να προσέρχονται μόνο τις μέρες που έχουν οριστεί για την υποβολή των δηλώσεών τους όπως αυτές αναφέρονται παραπάνω.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ