Τετάρτη 26 Μάη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ
Σενάρια επιβολής της ιδιωτικής ασφάλισης

Με "επιχείρημα" τη σταδιακή απαξίωση του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος που έχουν δρομολογήσει οι ασκούμενες κυβερνητικές πολιτικές και την αβεβαιότητα και δυσαρέσκεια που δημιουργεί αυτό στους ασφαλισμένους των Ταμείων, κυβέρνηση και ασφαλιστικές εταιρίες προετοιμάζουν το έδαφος για την είσοδο των ιδιωτικών εταιριών και στον ιδιαίτερα ευαίσθητο χώρο της κοινωνικής ασφάλισης.Αυτό ήταν το μήνυμα που θέλησαν να στείλουν - με την ημερίδα που διοργάνωσε χτες η Ενωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδας με θέμα τη "συμπληρωματική ασφάλιση" - τόσο οι εκπρόσωποι των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιριών όσο και ο σύμβουλος του πρωθυπουργού Πλ. Τήνιος.Ο τελευταίος έκρινε σκόπιμο να επαναλάβει την πρόθεση της κυβέρνησης να στηρίξει τις αξιώσεις των ασφαλιστικών εταιριών, τις οποίες βαφτίζει "εκ βάθρων ανάπλαση" του ασφαλιστικού συστήματος, υποστηρίζοντας πως αυτό είναι "αναγκαίο κακό", κάτι που αποτελεί παραλλαγή του επιχειρήματος του "μονόδρομου" για την ΟΝΕ!

Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς που πρόβαλε ο πρωθυπουργικός σύμβουλος για θέματα κοινωνικής ασφάλισης, Πλ. Τήνιος:

  • Ο λόγος που οι ασφαλισμένοι σήμερα στρέφονται στην ιδιωτική ασφάλιση δεν είναι η ανεπάρκεια των συντάξεων των Ταμείων, αλλά... η αδυναμία τους να πείσουν τους ασφαλισμένους για τις συντάξεις που θα πάρουν.
  • Οι δυνατότητες των ασφαλιστικών ταμείων για παροχή συντάξεων έχουν ημερομηνία λήξης και ότι τα Ταμεία μόνο σε χειρότερη κατάσταση θα οδηγούνται χρόνο με το χρόνο, ιδιαίτερα μετά το 2005. Για να γίνει μάλιστα πειστικός, ανέφερε ότι "οι ανάγκες χρηματοδότησης του συστήματος ασφάλισης θα απαιτούν όλο και σημαντικότερες εισροές κρατικών επιχορηγήσεων σε μια εποχή κατά την οποία τα κρατικά ελλείμματα θα πρέπει να βρίσκονται υπό αυστηρό έλεγχο".

Κατά τη διάρκεια της ημερίδας παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα δημοσκόπησης που πραγματοποίησε η Ενωση Ασφαλιστικών Εταιριών σε χίλια άτομα επιδιώκοντας εμφανώς να αξιοποιήσει τη δυσαρέσκεια και την ανασφάλεια που προκαλεί στους ασφαλισμένους η ακολουθούμενη κυβερνητική πολιτική για να ενισχύσει παραπέρα τις αξιώσεις της. Οπως ήταν φυσικό, από τη δημοσκόπηση προέκυψε ότι περισσότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες θεωρούν ότι το ποσό που θα πάρουν ως σύνταξη δε θα είναι ικανοποιητικό, ποσοστό 88% πιστεύει ότι οι συντάξεις που δίνονται είναι πολύ χαμηλές, ποσοστό 76% ότι τα χρήματα που δίνονται στα Ταμεία είναι αρκετά έως πολλά σε σχέση με τη σύνταξη που θα πάρει.

Επίσης, από τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης γίνεται φανερό ότι οι ασφαλισμένοι των Ταμείων ναι μεν δεν εμπιστεύονται σε μεγάλο ποσοστό τις ασφαλιστικές εταιρίες, ωστόσο η προπαγάνδα που υφίστανται τόσο μέσω των εταιριών όσο και εξαιτίας της κυβερνητικής πολιτικής πιάνει τόπο αφού το 74% από αυτούς που ρωτήθηκαν βλέπει ως βασική εναλλακτική λύση για τη σύνταξη, κάτω από τις συνθήκες που ισχύουν, τις ιδιωτικές εταιρίες. Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι από την ίδια δημοσκόπηση προέκυψε πως παρόλο που 70% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι έτσι όπως έχουν τα πράγματα, με το κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα, εάν έδινε τα ίδια χρήματα με αυτά που δίνει στο Ταμείο σε μια εταιρία θα είχε καλύτερες παροχές, οι κοινωνικοί φορείς δεν παύουν να δημιουργούν μεγαλύτερη εμπιστοσύνη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ