Τρίτη 8 Ιούνη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΦΛΩΡΑΚΗΣ
Ακόμα πιο πλατιά στον κόσμο

Ολοκληρώθηκε το βράδυ της Κυριακής η τριήμερη περιοδεία πολυμελούς αντιπροσωπείας, που με επικεφαλής τον επίτιμο Πρόεδρο του ΚΚΕ επισκέφτηκε χωριά στους Νομούς Καρδίτσας και Τρικάλων

"Δεν έχουμε κανένα δισταγμό! Ναι, και με το διάβολο θα πάμε για να υπερασπίσουμε την εθνική κυριαρχία, για να βάλουμε φραγμό στις επιδιώξεις του ιμπεριαλισμού". Ο σύντροφος που μιλούσε δεν είχε μόνο υψώσει απότομα τη φωνή, αλλά ήταν και κατηγορηματικός στις φράσεις του. Είχε πολλούς λόγους να το κάνει.

Οχι μόνο γιατί η κουβέντα εκείνη την ώρα γινόταν σε μια πολιτικά πολύχρωμη συγκέντρωση στη συνοικία των Τρικάλων, που έτυχε να ονομάζεται Κόκκινος Πύργος, γεγονός που ενίσχυσε αυτό που ο ίδιος πιστεύει βαθιά: Πως "όποιος ζητά από το ΚΚΕ να πηγαίνει μόνο του απαρνιέται τον ίδιο τον ταξικό χαρακτήρα του ΚΚΕ". Ούτε μόνο γιατί η υπερεβδομηντάχρονη πολιτική εμπειρία τού το επέτρεπε. Ισως να ήταν κάτι πιο απλό η αιτία της έντασης που προκλήθηκε με αφορμή μια στημένη ερώτηση για το ΚΚΕ, που "πουλά - ισχυρίστηκε αυτός που ρωτούσε - τις ψήφους των αριστερών για να κάνει συνεργασίες με τη Δεξιά".

Διατυπωνόταν αυτός ο ισχυρισμός την ώρα που οι ραδιοφωνικοί σταθμοί από το μεσημέρι μετέδιδαν την είδηση πως 2.500 Αμερικανοί πεζοναύτες, που βρίσκονταν πάνω σε τρία αμερικανικά πλοία ανοιχτά του Λιτόχωρου, ήταν έτοιμοι να αποβιβαστούν στο ελληνικό έδαφος και να προωθηθούν στα Σκόπια για την έναρξη της χερσαίας εισβολής στη Γιουγκοσλαβία.

"Πείτε μου! Ποιος εφαρμόζει πιο δεξιά πολιτική απ' αυτήν που εφαρμόζει σήμερα το ΠΑΣΟΚ; Πείτε μου!" ρώτησε από το βήμα ο ομιλητής που δεν ήταν άλλος από τον επίτιμο Πρόεδρο του ΚΚΕ, Χαρίλαο Φλωράκη.Και φυσικά, απάντηση δεν πήρε.

Τρεις μέρες στο θεσσαλικό κάμπο, στους Νομούς Καρδίτσας και Τρικάλων, είτε σε καμποχώρια γινόταν η περιοδεία, είτε στον ορεινό όγκο, ένα έβγαινε στον αφρό: Η απροκάλυπτα δεξιά πολιτική της κυβέρνησης Σημίτη έχει γονατίσει πολύ κόσμο. Εχει φέρει σε απόγνωση, αλλά και έχει εξοργίσει ανθρώπους που ενώ διατηρούν ιδεολογικές - πολιτικές προτιμήσεις έως και αρκετά διαφορετικές από αυτές του ΚΚΕ, σε ένα συμφωνούν όλο και περισσότερο με τους κομμουνιστές και δεν το κρύβουν: Με κάθε τρόπο πρέπει να ξεμπερδεύουμε μ' αυτή την πολιτική.

Η συμφωνία αυτή εκφράστηκε σε ένα προς ένα τα χωριά που πέρασε η αντιπροσωπεία του Κόμματος κι απ' ό,τι φάνηκε οι προϋποθέσεις για να υπάρξει δε δημιουργήθηκαν μόνο στα αγροτικά μπλόκα. Είναι η ίδια η κυβερνητική πολιτική στο σύνολό της και οι αντιστάσεις που προκάλεσε σ' όλους τους τομείς της ζωής, αυτή που έβαλε τις βάσεις για ό,τι εκφράζεται σήμερα. Η εντύπωση που δημιουργήθηκε στην εξέλιξη όλης της περιοδείας είναι πως πολύς κόσμος είναι αποφασισμένος να δώσει ένα μάθημα στην κυβέρνηση. Επιπρόσθετα, ακόμα πιο ελπιδοφόρο ήταν το γεγονός πως στις συζητήσεις γινόταν δεκτή και η σκληρή κριτική που έκανε το ΚΚΕ στα άλλα κόμματα, ιδιαίτερα στη ΝΔ, για τη συναίνεσή τους σ' αυτή την πολιτική. Ο θετικός τρόπος που αντιμετωπίστηκε η αντιπροσωπεία μας, από κόσμο που ανήκει σε άλλες παρατάξεις πολύ πέρα από μας, σχολίασε αργά το βράδυ της Κυριακής ο Χ. Φλωράκης, δείχνει πως εμείς πρέπει ακόμα πιο πλατιά να απευθυνθούμε σε όλο τον κόσμο.

Κατεύθυνση που αποκτά χαρακτήρα επείγοντος αυτές τις τελευταίες μέρες και ώρες μέχρι το άνοιγμα της κάλπης.

Θ. Λ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ