Τρίτη 8 Ιούνη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 53
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΪΤΖ
Επιδερμική ενημέρωση αντί για αγωγή υγείας

Με κινήσεις εντυπωσιασμού, που εξυπηρετούν και τις προεκλογικές ανάγκες, επιχειρεί η κυβέρνηση να αποδείξει ότι ακολουθεί αποτελεσματική αντιμετώπιση του ΕΪΤΖ.

Ετσι η θερινή εκστρατεία ενημέρωσης κατά του ΕΪΤΖ, όπως ανακοίνωσε χτες ο υφυπουργός Πρόνοιας Θ. Κοτσώνης, περιλαμβάνει ένα φεστιβάλ στο Γκάζι(19.6.1999), ορισμένες μουσικές και θεατρικές παραστάσεις και περιοδεία στηνκινητή μονάδα ενημέρωσης σε νησιωτικές κυρίως περιοχές το δίμηνο Ιούλη - Αυγούστου 1999. Ετσι έμεινε και πάλι ως μέγα ζητούμενο η χάραξη και εφαρμογή μιας προληπτικής πολιτικής για το ΕΪΤΖ που θα εντάσσεται σε ένα ευρύτερο σχέδιο αγωγής υγείας του πληθυσμού και ιδιαίτερα των μαθητών. Ερωτηθείς για το θέμα αυτό ο Θ. Κοτσώνης, είπε ότι είναι αρμοδιότητας του υπουργείου Παιδείας - το οποίο εφάρμοσεένα πιλοτικό πρόγραμμα και τελείωσε.

Φαίνεται ότι η κυβέρνηση θα επιμείνει στην ανεπαρκή πολιτική ενημέρωσης καθώς χρησιμοποιεί με λαθεμένο τρόπο τα συμπεράσματα μιας έρευνας σύμφωνα με την οποία ο ελληνικός πληθυσμός ενημερώνεται για το ΕΪΤΖ κατά 65% απ' την τηλεόραση και 7% απ' τις εφημερίδες. Δηλαδή, όπως δήλωσε ο Θ. Κοτσώνης, η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην παραγωγή τηλεοπτικών σποτς. Δηλαδή θα έχουμε"ανακύκλωση" κάποιων ερευνών που θα γίνονται θέματα στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Ετσι λοιπόν οι κρίσιμες ηλικίες των 15 - 30 χρόνων, προς τους οποίους θέλει να στρέψει "την επικοινωνιακή της πολιτική η κυβέρνηση" μένουν ουσιαστικά ανέγγιχτες.

Απ' την έρευνα - στην οποία πήραν μέρος 2.000 άτομα 18 - 49 ετών - προκύπτει ότι ο ελληνικός πληθυσμός έχει μια γνώση για το ΕΪΤΖ, ωστόσο όμως υπάρχει μικρή στάθμιση του κινδύνου. Δηλαδή νομίζουν ότι ο κίνδυνος είναι για τους άλλους κι όχι για τον εαυτό τους.

Το Συντονιστικό του ΟΗΕ

Η Ελλάδα εκλέχτηκε για πρώτη φορά στο Συντονιστικό Συμβούλιο του Παγκόσμιου Προγράμματος του ΟΗΕ για το ΕΪΤΖ.

Τη χώρα μας θα εκπροσωπήσει ο Μάριος Λαζανάς,διευθυντής της Μονάδας Ειδικών Λοιμώξεων (ΜΕΛ) του Τζάνειου με αναπληρωτή τον Παναγιώτη Γαργαλιάνο,διευθυντή της ΜΕΛ του Κρατικού Αθήνας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ