Τρίτη 8 Ιούνη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Τέρμα η υπομονή, τώρα ΚΚΕ

"Πήγα το '81 στα βαπόρια. Βρήκα μέσα καθαρά σεντόνια, σαπούνι, μαχαιροπίρουνα στο τραπέζι. Ακούγονται λίγα; Εκεί έμαθα πως είχαν αγωνιστεί σκληρά πριν από μας πάρα πολλοί άλλοι γι' αυτά που φαίνονται λίγα. Σήμερα μας τα παίρνουν πίσω. Τι θα αφήσουμε στα παιδιά μας, αν δεν αγωνιστούμε. Λέω, χωριανοί, άμα βγάλουμε δυο Κουκουέδες βουλευτές στο νομό μας τι θα γίνει; Θα μας πάρουνε τα χωράφια που μας έχει πάρει ήδη η Τράπεζα; Ενας Μπούτας μπήκε μπροστά και μας έδωσε να φάμε. Σκεφτείτε να γίνουν δύο...".

Τα είπε έτσι μονορούφι, αφού πρώτα είχε ζητήσει συγνώμη από τον Χ. Φλωράκη που πήρε το λόγο. Δεν είναι κομμουνιστής. Ενας απ' όλους στο χωριό, την Καρδιτσομαγούλα,είναι. Που όπως και δεκάδες άλλοι μετά απ' αυτόν, στο ένα μετά το άλλο τα χωριά που περνούσε η αντιπροσωπεία του Κόμματος, βγήκε και είπε δημόσια μερικές σκέψεις βγαλμένες από την εμπειρία του. Η περιοδεία ήταν έτσι οργανωμένη που να γίνουν συζητήσεις κατά κύριο λόγο σε μέρη που η καταγραμμένη μέχρι πρόσφατα κομματική επιρροή ήταν εξαιρετικά μικρή. Και αποδείχτηκε πως ήταν μία σωστή επιλογή. Οχι μόνο γιατί ήταν πολλοί αυτοί που ήρθαν να συζητήσουν από κοντά με το ΚΚΕ, αλλά και γιατί ήταν αρκετοί ανάμεσά τους που, τουλάχιστον εκεί στην κουβέντα, έκαναν το άλμα και δήλωναν ανοιχτά πως για πρώτη φορά στη ζωή τους τώρα πια, με τόσα που έχουν πάθει από τους άλλους, θα ψηφίσουν ΚΚΕ.

Δώστε μας δύναμη

"Ετσι είναι. Το στομάχι το δικό μου, το δικό σου, του άλλου δεν ξεχωρίζει κόμματα", είπε αρκετές φορές ο Χ. Φλωράκης, ανοίγοντας τις συζητήσεις. Και προκαλώντας τους συνομιλητές του να καταθέσουν οι ίδιοι τα ερωτήματά τους, σημείωνε μόνο πως το ΚΚΕ είναι το μόνο κόμμα που δικαιούται να πηγαίνει και προεκλογικά στα χωριά, γιατί ακριβώς είναι εκεί πάντα, στους καθημερινούς αγώνες. Γι' αυτό και ζητάει τώρα να ενισχυθεί και εκλογικά η δύναμή του. "Για να συνεχίσουμε με εντονότερους ρυθμούς τον αγώνα μαζί σας", έλεγε. "Εσείς τα ξέρετε τα προβλήματα, τα ζείτε. Εμείς μπορούμε να σας βεβαιώσουμε ότι θα συνεχίσουμε να είμαστε στο πλευρό σας χωρίς να κοιτάμε τις ιδεολογικές διαφορές. Ομως δώστε μας δύναμη. Δεν τάζουμε ούτε γεφύρια, ούτε ποτάμια. Μόνο αγώνα. Ο καθένας κρατά την άποψή του, αλλά όλοι μαζί στον αγώνα. Γι' αυτό δώστε μας δύναμη" συνέχιζε. Κι η κουβέντα τράβαγε μακριά. Απ' τις τιμές στο βαμβάκι και τα χρέη στις τράπεζες ως το νέο - για χωριά σαν το Μακρυχώρι - φαινόμενο που ενώ κρατάνε ακόμα νέους, ταυτόχρονα είναι αρκετοί αυτοί που φεύγουν μετανάστες.

Δεν εκλέγονται μόνοι τους

Το βράδυ του Σαββάτου στην αντιπροσωπεία προστέθηκε και ο βουλευτής του Κόμματος στο νομό, ο Βαγγέλης Μπούτας.Οι συζητήσεις πήραν έναν ακόμα πιο συγκεκριμένο χαρακτήρα. "Θυσίες για να μας βάλουν στην ΟΝΕ, θυσίες μετά για να μείνουμε. Για μας πότε θα φέξει;", αναρωτήθηκε μιλώντας στους χωριανούς στη Μαγούλα.Για να συμπληρώσει ο Χ. Φλωράκης: "Πρέπει επιτέλους να απαλλαγεί ο κόσμος από τις αυταπάτες. Μία η ΝΔ, μία το ΠΑΣΟΚ. Δεν εκλέγονται μόνοι τους. Ο κόσμος τους εκλέγει. Αυτό να μην το ξεχνάμε και να πάρουμε τα μέτρα μας. Στείλτε τώρα μήνυμα στους κυβερνώντες ότι θα τους πληρώσει ο λαός για ό,τι κάνουνε".

Είχε βραδιάσει καλά, όταν η αντιπροσωπεία έφτασε στο Αγναντερό.Τα ίδια και εκεί. Τα προβλήματα βουνό, αλλά και τα αδιέξοδα επίσης. "Ας παραδειγματιστούμε από τη Σερβία που αντιστέκεται", παροτρύνει ο Χ. Φλωράκης. "Αν δεν τους δώσετε σινιάλο να μη συνεχίσουν αυτή την πολιτική, νέα δεινά θα έρθουν. Απαλλαγείτε από τις αυταπάτες. Μην τους αφήνετε να σας κοροϊδεύουν", συνέχισε. Για να εισπράξει το κατευόδιο: "Να ζήσεις χρόνια, καπετάνιε. Να 'ρχεσαι να μας κάνεις σεμινάρια γιατί έχουμε οικογένειες, παιδιά κι έρχονται εγγόνια. Να μαθαίνουν να ξεφύγουν απ' αυτό το χάλι".

Το ρουσφέτι δε σώζει

Το "χάλι", όπως γινόταν καθαρό από κουβέντα σε κουβέντα, δεν αφορούσε μόνο τα προβλήματα επιβίωσης, αλλά και κάτι χειρότερο: Τη ρουσφετολογία που ξεφτιλίζει τους ανθρώπους, που σπρώχνει σε ένα ακόμα πιο αδιέξοδο ατομισμό. "Οποιος δεν έχει να χάσει το "μπούκο" - είπε μιλώντας αργά το βράδυ στο Προάστιο ο Β. Μπούτας - να συνεχίσει μαζί μας τον αγώνα. Ηρθε η ώρα αυτά που συμφωνούσαμε στα μπλόκα για να αλλάξει αυτή η πολιτική, να τα αποδείξουμε στην πράξη. Προετοιμαζόμαστε για νέα μπλόκα. Το ΚΚΕ πρέπει να είναι πιο δυνατό. Οι άλλοι μαλώνουν μόνο μπροστά στις τηλεοράσεις. Μέσα στη Βουλή συμφωνούν σε όλα".

"Πρέπει να απαλλαγείτε πριν απ' όλα απ' το ρουσφέτι και το ατομικό βόλεμα", πήρε το λόγο ο Χ. Φλωράκης. "Μονάχα με την πάλη θα λυθούν προβλήματα. Θα με θυμηθείτε. Είναι αδίστακτοι. Η κατάσταση θα δυσκολέψει κι άλλο. Υπόσχονται πολλά, αλλά τα μέτρα που παίρνουν είναι μόνο για περισσότερα κέρδη στο κεφάλαιο. Στείλτε μήνυμα ότι τέρμα πια η υπομονή".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Δεκαοχτώ χρόνια χωρίς τον σύντροφο Χαρίλαο Φλωράκη (2023-05-20 00:00:00.0)
Αθλιότητες (2009-08-25 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2007-08-02 00:00:00.0)
Στιγμές της αγωνιστικής προσφοράς του στο Κόμμα (2006-05-21 00:00:00.0)
Από τα Τέμπη, με... αγάπη (1998-02-17 00:00:00.0)
Πάρτε τα τρακτέρ γιατί θα σας ρημάξουν (1996-09-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ