Παρασκευή 2 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Εργασιακό "αλαλούμ" στα "Goody's"

Είδος προς εξαφάνιση αποτελούν τα εργατικά δικαιώματα σε πολλά καταστήματα της γνωστής αλυσίδας "Goody's",κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα, με το ωρομίσθιο να οργιάζει.

Η κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ανήκουν στη σύμβαση των καφεζαχαροπλαστείων) δεν εφαρμόζεται και οι εργαζόμενοι αμείβονται με τα κατώτατα όρια της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης. Ολοι προσλαμβάνονται ως βοηθοί ψήστες, ακόμα και οι εργαζόμενοι που κάνουν δουλιά ταμία. Αποτέλεσμα είναι να μην καταβάλλονται τα σχετικά επιδόματα και γενικότερα να μην εφαρμόζονται τα δικαιώματα που θα είχαν ως υπάλληλοι.

Σε αρκετά καταστήματα οι εργαζόμενοι πληρώνονται με ωρομίσθιο και τους έχει επιβληθεί "διευθέτηση του χρόνου εργασίας". Αρκετές φορές όταν δεν υπάρχει φόρτος εργασίας, υποχρεώνονται να δουλεύουν λιγότερες ώρες, 5 ή 6 ώρες τη μέρα και να μειώνεται ανάλογα η αμοιβή τους. Επίσης, τους δίνονται επιπλέον ρεπό, άνευ αποδοχών. Με διάφορες μεθοδεύσεις "πετυχαίνουν" να μη τους καταβάλλουν την κανονική προσαύξηση 100% που ισχύει για την εργασία της Κυριακής. Αυτό συμβαίνει κυρίως στα καταστήματα της αλυσίδας που λειτουργούν μέχρι ξημερώματα το Σάββατο προς Κυριακή και στους εργαζόμενους της νυχτερινής βάρδιας για τις ώρες από τις 12 τα μεσάνυχτα μέχρι τις 5 το πρωί δίνεται προσαύξηση μόνο 25%.

Ανάλογη είναι η κατάσταση και σε άλλα "φαστφουντάδικα", όπως σε καταστήματα της "EVEREST",της "Mac Donalds",της "Sandwichland" κλπ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ