Παρασκευή 2 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Στο ΓΕΝΕ σήμερα οι άνεργοι ναυτεργάτες

Επιμένουν προκλητικά οι εφοπλιστές στο θέμα των συλλογικών συμβάσεων εργασίας

Τα αγωνιστικά "πυρά" των ανέργων ναυτεργατών θα δεχτεί σήμερα το Γραφείο Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας.Οι ναυτεργάτες, θα συγκεντρωθούν σήμερα στις 10 το πρωί στην ΠΕΜΕΝ και με πορεία θα κατευθυνθούν στο ΓΕΝΕ, απαιτώντας να ενημερωθούν για τα "σημειώματα μη προσφερομένου" για εργασία Ελληνα ναυτεργάτη, που έχουν εκδώσει οι υπηρεσίες του ΓΕΝΕ στις ναυτιλιακές εταιρίες το τελευταίο διάστημα. Η κινητοποίηση των ναυτεργατών θα συνεχιστεί στηνΠανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία,εντείνοντας έτσι τις πιέσεις προς τη διοίκηση της Ομοσπονδίας, ώστε να αποφασίσει την οργάνωση απεργιακών και άλλων αγωνιστικών κινητοποιήσεων για την υπεράσπιση του δικαιώματος της δουλιάς και την απόκρουση των αντιναυτεργατικών μέτρων κυβέρνησης και εφοπλιστών.

Να σημειωθεί ότι το ΓΕΝΕ με την έκδοση "σημειώματος μη προσφερομένου" δίνει αυτόματα στις ναυτιλιακές εταιρίες το δικαίωμα να προσλαμβάνουν χαμηλόμισθο αλλοδαπό ή και Ελληνα ναυτεργάτη με όρους εργασίας χαμηλόμισθου αλλοδαπού.

Την πρωτοβουλία για την οργάνωση του νέου γύρου των αγωνιστικών κινητοποιήσεων των ναυτεργατών έχουν αναλάβει η Ενωση Μηχανικών και η ναυτεργατική Ενωση "Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ".Το διεκδικητικό πλαίσιο που προβάλλουν οι ναυτεργάτες και απαιτούν να το υιοθετήσει η ΠΝΟ περιλαμβάνει την κατοχύρωση του δικαιώματος της δουλιάς, υπογραφή ικανοποιητικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας, τη διατήρηση και θωράκιση του καμποτάζ, την προστασία και διεύρυνση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων.

Σε ό,τι αφορά την υπόθεση των συλλογικών συμβάσεων, χτες έγινε τέταρτη διαπραγματευτική συνάντηση της ΠΝΟ με την Ενωση Ελλήνων Εφοπλιστών.Οι ποντοπόροι εφοπλιστές, πατώντας στην τακτική του συμβιβασμού της πλειοψηφίας της διοίκησης της Ομοσπονδίας, εξακολουθούν να προκαλούν τους ναυτεργάτες με τα περί 1% και 2% αύξηση! Μάλιστα, η διοίκηση της ΕΕΕ, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο, απέρριψε και το αίτημα να εκδώσει ανακοίνωση που να παροτρύνει τα μέλη της να ναυτολογούν ναυτεργάτες μόνο μέσω του ΓΕΝΕ, ώστε να χτυπηθεί το δουλεμπορικό κύκλωμα...

Προχτές, η ΠΝΟ υπέγραψε με την Ενωση Πορθμείων Εσωτερικού συλλογική σύμβαση, με ποσοστό αύξησης στο μισθό των ναυτεργατών αυτής της κατηγορίας 5%!Στη σύμβαση προβλέπεται ακόμα ότι κάθε χρόνο και για συνολικά έξι χρόνια θα αυξάνεται η άδεια κατά μία μέρα. Ποσοστό αύξησης 5% προβλέπει η συλλογική σύμβαση και για τους ναυτεργάτες της ακτοπλοϊας, που υπέγραψε η ΠΝΟ με την Ενωση Εφοπλιστών Ακτοπλοϊας.Βέβαια, αυτές οι συμβάσεις δεν καλύπτουν έστω τις απώλειες του εισοδήματος των ναυτεργατών από τα φορομπηχτικά μέτρα που επέβαλε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ το 1996.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ