Παρασκευή 2 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΤΕ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΣΑΚ
Αγωνιστική απάντηση στο πρόβλημα της ανεργίας

Τις θέσεις της για την αντιμετώπιση της μάστιγας της ανεργίας που στην περιοχή Βόλου - Ν. Ιωνίας κυμαίνεται σε επίπεδα πάνω από 20% και την προστασία των ανέργων, παρουσίασε σε συνέντευξη Τύπου η Παράταξη

ΒΟΛΟΣ. -

Τις θέσεις της για το πρόβλημα της ανεργίας που στην ευρύτερη περιοχή του Βόλου έχει πάρει διαστάσεις κοινωνικής μάστιγας, παρουσίασε προχτές σε συνέντευξη Τύπου η ΤΕ Μαγνησίας της ΕΣΑΚ.

Ενδεικτικά των διαστάσεων που έχει πάρει η ανεργία είναι τα στοιχεία του ΟΑΕΔ, σύμφωνα με τα οποία, μέχρι και τον Ιούνη του '99, οι καταγραμμένοι άνεργοι μόνο στο πολεοδομικό συγκρότημα Βόλου - Νέας Ιωνίας ανέρχονται σε 7.089, ποσοστό 20,25%!

Οπως τονίστηκε, η κυβέρνηση μέσω διαφόρων προγραμμάτων ή σεμιναρίων κατάρτισης, σπέρνει ψευδαισθήσεις για την καταπολέμηση της ανεργίας, όμως αυτά δύο κυρίως κατευθύνσεις έχουν, τον πλουτισμό κάποιων εταιριών και τον εκμαυλισμό συνειδήσεων.

Για του λόγου το αληθές, όπως σημειώθηκε, ούτε τα 615 δισ. δραχμές που δόθηκαν από τον ΟΑΕΔ από το 1994 έως το 1998 για τέτοια προγράμματα, ούτε τα 37 δισ. δραχμές που θα δοθούν το 1999 σε επιχειρήσεις για την κατάρτιση του προσωπικού τους,κατάφεραν ή θα καταφέρουν να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας.

Εκτενής αναφορά έγινε στις αιτίες ύπαρξης και όξυνσης του προβλήματος, για τις οποίες υπογραμμίζεται: "Το πρόβλημα της συρρίκνωσης της παραγωγικής βάσης και η μεγάλη αύξηση της ανεργίας, είναι προβλήματα του καπιταλιστικού συστήματος, που στα πλαίσιά του δεν μπορεί να λυθεί, απαιτείται η ανατροπή του".

Στο στόχαστρο της ΤΕ Μαγνησίας της ΕΣΑΚ μπαίνουν και οι πολιτικές που εφάρμοσαν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ και που "αποτέλεσαν και αποτελούν παράγοντα όξυνσης του προβλήματος, αφού στόχος τους είναι η διαφύλαξη των κερδών των καπιταλιστών". Ευθύνες, όμως, επιρρίπτονται και στην πλειοψηφία της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου, αλλά και σ' αυτές ορισμένων πρωτοβάθμιων σωματείων, γιατί "στηρίζουν την πολιτική της κυβέρνησης, αποδέχονται τους μονόδρομους των Ευρωπαίων καπιταλιστών π.χ. ΟΝΕ, συμφώνησαν στα αντεργατικά μέτρα όπως τα ΤΣΑ".

Για την αντιμετώπιση της ανεργίας η ΕΣΑΚ τονίζει πως απαιτείται: Μία αντιμονοπωλιακή πολιτική παραγωγικής ανασυγκρότησης της οικονομίας με επενδύσεις που θα δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας. Αξιοποίηση όλων των παραγωγικών δυνατοτήτων της χώρας. Εφαρμογή κλαδικών - τομεακών πολιτικών. Βασικός μοχλός, ο δημόσιος και ευρύτερος δημόσιος τομέας. Χάραξη περιφερειακού και τοπικού προγράμματος ανάπτυξης με τη δημιουργία κλαδικών πολιτικών (π. χ. τσιμεντοβιομηχανία, μέταλλο, ένδυση). Η εκπαίδευση, επανειδίκευση, κατάρτιση να είναι μέλημα του εκπαιδευτικού συστήματος με δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα.

"Γνωρίζοντας - επισημαίνεται - το συσχετισμό σε συνδικαλιστικό και πολιτικό επίπεδο, οι προτάσεις μας πρέπει να γίνουν αντικείμενο υιοθέτησης και πάλης από το μαζικό λαϊκό κίνημα. Να υπάρξει μια συμμαχία των λαϊκών στρωμάτων που θα έρθει σε σύγκρουση με αυτή την πολιτική, ικανή να επιβάλει όρους για μια άλλη, φιλολαϊκή, από μια κυβέρνηση που θα στηρίζεται και θα στηρίζει τα λαϊκά στρώματα".

Ως αιτήματα αιχμής για το μαζικό λαϊκό κίνημα η ΤΕ Μαγνησίας της ΕΣΑΚ αναφέρει: Επιδότηση ανεργίας ίση με το 80% του ΗΑΕ με διασφάλιση κοινωνικοασφαλιστικών δικαιωμάτων. Εξασφάλιση υγειονομικής και φαρμακευτικής περίθαλψης. Επιδότηση νέων που είναι σε παραγωγική ηλικία. Κοινωνικά δικαιώματα και παροχές και προς τους ανέργους. Ειδικές ρυθμίσεις για όσους βρίσκονται σε ηλικία συνταξιοδότησης. Κατάργηση των επιδοτήσεων προς τους εργοδότες. Σταμάτημα των ιδιωτικοποιήσεων στο δημόσιο τομέα και στις ΔΕΚΟ. Αυστηρός έλεγχος στις απολύσεις. Κατάργηση της υπερεργασίας, δραστικός περιορισμός των υπερωριών, με παράλληλη μείωση έως και μηδενισμό των προσωρινών θέσεων απασχόλησης. Καθιέρωση 35ωρου - 7ωρου χωρίς μείωση αποδοχών και με διασφάλιση συνταξιουχικών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων. Ισες παροχές και δικαιώματα στους αλλοδαπούς εργατοϋπαλλήλους. Κατοχύρωση όλων των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων στο φασόν ή παρόμοιες μορφές εργασίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ