Τετάρτη 7 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μεγάλη άνοδος στα επιτόκια ομολόγων

Συνεχίζονται οι κραδασμοί στις ευρωπαϊκές αγορές ομολόγων, όπου χθες σημειώθηκαν μαζικές ρευστοποιήσεις με το ΕΥΡΩ να σημειώνει νέο αρνητικό ρεκόρ

Με νέα εντυπωσιακή άνοδο των επιτοκίων (τέταρτη κατά σειρά) ολοκληρώθηκε χθες η "δημοπρασία" των 15ετών ομολόγων που πραγματοποίησε το υπουργείο Οικονομικών, εξέλιξη η οποία - αν συνεχιστεί επί μακρόν - θέτει εν αμφιβόλω τους στόχους μείωσης των δαπανών εξυπηρέτησης του δημοσίου χρέους των επόμενων ετών. Παράλληλα, συνεχίστηκαν και χθες οι πιέσεις στο ευρωπαϊκό δημόσιο χρέος, με μεγαλύτερη ένταση στις χώρες της ζώνης του ΕΥΡΩ, καθώς σημειώθηκαν μαζικές ρευστοποιήσεις ομολόγων από αμερικανικά, ιαπωνικά αλλά και ευρωπαϊκά "θεσμικά" ταμεία. Νέες πιέσεις ασκήθηκαν και στο ΕΥΡΩ, η ισοτιμία του οποίου έκανε σε κάποιο σημείο νέα βουτιά κάτω από το 1,02 δολάρια για να επανέλθει αργότερα σε επίπεδα λίγο υψηλότερα από 1,03 δολάρια.

Στη χθεσινή δημοπρασία των 15ετών ομολόγων του υπουργείου Οικονομικών, είχαμε νέα εντυπωσιακή άνοδο των αποδόσεων, καθώς το μεσοσταθμικό επιτόκιο ανήλθε σε 6,53%, έναντι επιτοκίου 5,90% που είχε διαμορφωθεί σε ανάλογη "δημοπρασία" στις 4/5/99. Σε διάστημα δύο μηνών, αντί για αποκλιμάκωση έχουμε μία άνοδο του επιτοκίου κατά 0,63% μονάδες. Αποτέλεσμα της εξέλιξης αυτής ήταν οι τιμές των ομολόγων να πέσουν κάτω από τις 100 μονάδες. Η μέση σταθμική τιμή ανήλθε στις 99,58 μονάδες (δηλαδή ένα ομόλογο ονομαστικής αξίας 100 δραχμών με ετήσια απόδοση 6,5% αγοράζονταν στην τιμή των 99,58 δραχμών) ενώ στη "δημοπρασία" στις 4/5 η μέση σταθμική τιμή είχε διαμορφωθεί στις 105,67 μονάδες.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, η άνοδος των αποδόσεων (επιτοκίων) στη χθεσινή "δημοπρασία" οφείλεται στις δυσμενείς εξελίξεις που επικρατούν στις ευρωπαϊκές αγορές ομολόγων και ειδικά στη ζώνη του ΕΥΡΩ. Αυτό βέβαια είναι σωστό κατά το ήμισυ, δεδομένου ότι στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι η ένταξη της ελληνικής οικονομίας ακριβώς στη ζώνη του ΕΥΡΩ, με συνέπεια οι οποίοι οικονομικοί και νομισματικοί κλυδωνισμοί στις ευρωπαϊκές αγορές να μεταφέρονται πλέον και στην ελληνική αγορά, μικρό πολλοστημόριο της ευρύτερης οικονομικής ζώνης.

Χθες η κατάσταση στις ευρωπαϊκές αγορές ήταν κυριολεκτικά χαοτική, καθώς όλοι πουλούσαν ανεξαιρέτως ευρωπαϊκά ομόλογα, τα οποία και δέχτηκαν ισχυρές πιέσεις, κάτι που εκφράστηκε με άνοδο των επιτοκίων. Η κατάσταση επιπλέχτηκε περισσότερο καθώς οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις αναζητούν, μέσω δανεισμού, μεγάλα ποσά για την κάλυψη ελλειμμάτων. Μόνο η γερμανική κυβέρνηση έχει ανακοινώσει για σήμερα την έκδοση ομολογιακού δάνειου ύψους 9 δισ. ΕΥΡΩ! (περίπου 12 τρισ. δραχμές).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ