Τετάρτη 7 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΑΓΟΡΑΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Προτάσεις και ενστάσεις του ΔΣ της ΔΕΗ στο σχέδιο νόμου

Χωρίς καμία ουσιαστική διαφοροποίηση στη φιλοσοφία του νομοσχεδίου κινούνται οι παρατηρήσεις της διοίκησης της ΔΕΗ στο υπό κατάθεση νομοσχέδιο για την απελευθέρωση - διάλυση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας στην οποία θα τεθεί στη χώρα μας από το Φλεβάρη του 2001. Οι παρατηρήσεις αυτές της διοίκησης της ΔΕΗ, που έγκεινται στα πλαίσια ανταλλαγής απόψεων της κυβέρνησης με τους εμπλεκόμενους φορείς, εν όψει της κατάθεσης του νομοσχεδίου για ψήφιση στη Βουλή, χαρακτηρίζουν βασικά τη λογική των διοικούντων που κινείται στα πλαίσια του "ναι μεν, αλλά... ". Συγκεκριμένα, με τις προτάσεις και παρατηρήσεις του στο σχέδιο νόμου για την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, η διοίκηση της ΔΕΗ προσβλέπει σε μια ΔΕΗ, που θα εξασφαλίζει την κερδοφορία της στα πλαίσια λειτουργίας με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.

Οι κύριες "ενστάσεις" της διοίκησης της ΔΕΗ, αφορούν τον καθορισμό των τιμολογίων. Συγκεκριμένα, στο σημείο του νομοσχεδίου που αναφέρεται ότι "τα τιμολόγια που εγκρίνονται από τον υπουργό Ανάπτυξης πρέπει να καλύπτουν όχι μόνο τις δαπάνες του κατόχου της αδείας, αλλά και ένα εύλογο κέρδος", η διοίκηση της ΔΕΗ ζητεί να προστεθεί ο όρος "εύλογη αποζημίωση του κατόχου της άδειας... ". Αυτό σημαίνει ότι, άσχετα από την τιμολογιακή πολιτική που ασκείται για τη μείωση του πληθωρισμού, η ΔΕΗ θα πρέπει να αποζημιώνεται με ένα εύλογο ποσό, από το ελληνικό δημόσιο. Επίσης, η διοίκηση της ΔΕΗ, ζητεί την απεμπλοκή της από κάθε κοινωφελή δραστηριότητα και από τα κόστη όλων των ανενεργών επενδύσεων που έγιναν πριν την έναρξη ισχύος του νόμου. Αυτό σημαίνει ότι σε περιπτώσεις που μια επένδυση δεν τη συμφέρει, να την εγκαταλείπει, επειδή κάτι τέτοιο θα την έθετε υπό ανταγωνιστικό μειονέκτημα.

Βασική, επίσης, παρατήρηση, αποτελεί η πρόταση της ΔΕΗ να είναι η αποκλειστική κυρία της διαχείρισης του συστήματος μεταφοράς και διανομής, για το οποίο ζητεί να οριστεί σαφώς στο νομοσχέδιο ότι αυτό θα χρησιμοποιείται μόνο για τη διέλευση ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτό εξηγείται με το ότι η πρόθεση της ιδιωτικοποιημένης πλέον ΔΕΗ, είναι να χρησιμοποιήσει το δίκτυο για τη δραστηριοποίησή της στον τομέα των τηλεπικοινωνιών.

Στο μεταξύ χτες πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών και του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδας με τον υπουργό Ανάπτυξης, προκειμένου να καταθέσουν τις παρατηρήσεις τους επί του νομοσχεδίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ