Παρασκευή 9 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ

Απάντηση του Γλ. Κληρίδη στις

εκτιμήσεις του ΑΚΕΛ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ (του ανταποκριτή μας). -

Ο Πρόεδρος Κληρίδης συμφωνεί με την εκτίμηση του ΑΚΕΛ ότι το Κυπριακό βρίσκεται στη χειρότερη φάση της ιστορίας του, αλλά υποστηρίζει ότι το εθνικό ζήτημα επιδεινώθηκε λόγω της τουρκικής εισβολής και της συνεχιζόμενης κατοχής. Ισχυρίζεται επίσης ότι η πορεία προς την Ευρώπη δημιούργησε έντονο ενδιαφέρον στον ευρωπαϊκό χώρο για την ανάγκη εξεύρεσης λύσης του Κυπριακού, ενώ ταυτόχρονα η ενίσχυση της άμυνας της Κύπρου δημιούργησε προβληματισμούς σε ηγετικές χώρες του ΝΑΤΟ ότι το Κυπριακό δεν είναι ένα "νεκρό ηφαίστειο", αλλά ότι εξακολουθεί να παραμένει παράγοντας πιθανής αποσταθεροποίησης στην ευρύτερη περιοχή.

Ο Πρόεδρος Κληρίδης σε γραπτή δήλωσή του επιχειρεί να αντικρούσει τις εκτιμήσεις του ΑΚΕΛ, όσον αφορά τις ευθύνες του για τη σημερινή φάση του Κυπριακού, επισημαίνοντας ότι από το 1974 έως σήμερα σε καμιά περίπτωση δεν κάμφθηκε η τουρκική αδιαλλαξία, η οποία παραμένει σταθερή στην επιδίωξή της για αναγνώριση της λεγόμενης "Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου" και της δημιουργίας δύο κρατών συνδεδεμένων με χαλαρή συνομοσπονδία.

Επισημαίνει επίσης ότι, στην προσπάθειά τους των οι εκάστοτε γενικοί γραμματείς του ΟΗΕ, να προωθήσουν λύση, αντιμετώπισαν όχι μόνο την αδιαλλαξία της τουρκικής πλευράς, αλλά και την έλλειψη διεθνούς ενδιαφέροντος, ιδίως από τις χώρες εκείνες που μπορούσαν να επηρεάσουν την Τουρκία για εποικοδομητικό διάλογο.

Ο Πρόεδρος Κληρίδης επικαλείται τη δήλωση της "Ομάδας των Οκτώ" για το Κυπριακό, χαρακτηρίζοντας "πρωτόγνωρο" το ενδιαφέρον που επιδεικνύουν οι οκτώ ισχυρότερες και πλουσιότερες χώρες του κόσμου και δημιουργεί "προβληματισμούς σε ορισμένους οι οποίοι, σταθμίζοντας τα συμφέροντα των οκτώ αυτών χωρών, φοβούνται ότι η ανάμειξή τους σημαίνει απομάκρυνση του Κυπριακού από τις καλές υπηρεσίες του ΓΓ και το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ".

Ο Πρόεδρος Κληρίδης αναφέρει επίσης στη δήλωσή του: "Δεν υποβαθμίζουμε τους κινδύνους και τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσουμε τόσο στην ενταξιακή μας πορεία όσο και στο διάλογο για λύση του Κυπριακού. Μέχρι στιγμής, όμως, λόγω της προληπτικής αλλά αθόρυβης διπλωματίας, που ασκεί η κυβέρνηση, αποτυγχάνει η τουρκική προσπάθεια για αναγνώριση. Δεν πιστεύουμε ότι με τις δημόσιες αντιπαραθέσεις επιτυγχάνονται θετικά αποτελέσματα. Είναι γεγονός ότι αυτή η φάση του Κυπριακού είναι η πιο δύσκολη, διότι αποτυχία εξεύρεσης λύσης μετά από το επιδεικνυόμενο διεθνές ενδιαφέρον, θα δημιουργήσει ενδεχομένως προβλήματα στους περαιτέρω χειρισμούς".

Το ΑΚΕΛ επιμένει

Ο Γιαννάκης Κολοκασίδης, μέλος του ΠΓ του ΑΚΕΛ, απαντώντας στη δήλωση του Προέδρου Κληρίδη ανέφερε ότι ενώ από τη μια η κυβέρνηση παραδέχεται ότι το Κυπριακό διέρχεται την πιο δύσκολη φάση του, από την άλλη επιμένει να ωραιοποιεί την κατάσταση για να δικαιολογεί την πολιτική της. Το ΑΚΕΛ, πρόσθεσε, εκτιμά ότι το Κυπριακό βρίσκεται στη χειρότερη κατάσταση που βρέθηκε ποτέ, γιατί αυτό δείχνουν τα συγκεκριμένα δεδομένα. Τα δεδομένα αυτά είναι τα εξής:

- Το κείμενο της δήλωσης της "Ομάδας των Οκτώ" δημιουργεί τις προϋποθέσεις για εκτροπή του Κυπριακού από τα πλαίσια του ΟΗΕ και τη βάση λύσης που καθορίζουν τα ψηφίσματα του Διεθνούς Οργανισμού.

- Για πρώτη φορά σε έγγραφα των Ενωμένων Εθνών και δηλώσεις του Γενικού Γραμματέα επιχειρείται αλλοίωση της βάσης των διαπραγματεύσεων.

- Χρειάζεται να δίδονται συνεχείς και σκληρές μάχες από φιλικές προς την Κύπρο χώρες, για να συμπεριλαμβάνονται σε ψηφίσματα θέσεις αρχών, που μέχρι πριν λίγο καιρό θεωρούνταν αυτονόητες.

- Ταυτόχρονα, είναι πρόδηλη η προσπάθεια που καταβάλλεται να ικανοποιηθούν θέσεις της τουρκικής πλευράς που έρχονται σε αντίθεση με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ.

Φιλοτουρκικό ψήφισμα της Ισλαμικής Διάσκεψης

Η κυπριακή κυβέρνηση ανησύχησε από το ψήφισμα που ενέκρινε η Ισλαμική Διάσκεψη, ένα ψήφισμα που υιοθετεί πλήρως όλες τις θέσεις της Τουρκίας για το Κυπριακό, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου, Κ. Σερέζης, όταν κλήθηκε να σχολιάσει το ψήφισμα αυτό, δήλωσε: "Σίγουρα είναι ένα δυσμενές ψήφισμα. Δεν είναι η πρώτη φορά που Ισλαμική Διάσκεψη τοποθετείται αρνητικά στην υπόθεσή μας. Ισως οι διεθνείς συγκυρίες να συνέτειναν σε αυτό. Υπάρχουν εκτιμήσεις ότι το Γιουγκοσλαβικό επηρέασε τις αποφάσεις της Διάσκεψης αυτής, διότι δόθηκε ευκαιρία στην τουρκική προπαγάνδα να προβάλλει τις θέσεις της. Εν πάση περίπτωση, στην κυπριακή αντιπροσωπεία δεν επιτράπηκε καν να παρακολουθήσει τις εργασίες της Διάσκεψης. Το θέμα αντιμετωπίζεται από το υπουργείο Εξωτερικών".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ