Παρασκευή 9 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ
Επικίνδυνες προτάσεις αστυνομικού χαραχτήρα
  • Βουλευτές της ΝΔ πρότειναν στη Βουλή αλλαγές στο νόμο για τα οικονομικά των κομμάτων
  • Αχ. Κανταρτζής: Υποκριτικό, τα κόμματα που υπηρετούν τη διαπλοκή να μιλάνε για διαφάνεια

Το δρόμο σε επικίνδυνες και αστυνομικού χαρακτήρα διατάξεις για το σύνολο των οικονομικών των κομμάτων, ανοίγει πρόταση βουλευτών της ΝΔ για αναθεώρηση του σχετικού νόμου.

Το θέμα συζητήθηκε χτες στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, καθώς οι βουλευτές της ΝΔ είχαν ζητήσει να συζητηθεί το ύψος των προεκλογικών δαπανών που έγιναν στις πρόσφατες ευρωεκλογές, αλλά κατά την προφορική ανάπτυξη του αιτήματος επέκτειναν την πρόταση για έλεγχο του συνόλου των οικονομικών δαπανών των κομμάτων. Τελικά, η επιτροπή με τη διαφωνία του βουλευτή του ΚΚΕ Αχ. Κανταρτζή, καθώς και του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Η. Παπαδόπουλου, αποφάσισε να αναθέσει σε τέσσερις βουλευτές να μελετήσουν, εάν μπορούν να καταθέσουν προτάσεις και εάν έχουν την αρμοδιότητα να ασχοληθούν με το θέμα, καθώς στη Βουλή λειτουργεί ήδη Διακομματική Επιτροπή Οικονομικού Ελέγχου των εκλογικών δαπανών των κομμάτων.

Σχολιάζοντας την πρόταση της ΝΔ για επέκταση του ελέγχου σε όλα τα οικονομικά των κομμάτων, ο βουλευτής του ΚΚΕ υπογράμμισε ότι υπάρχει ήδη θεσμοθετημένη επιτροπή της Βουλής για τον έλεγχο των οικονομικών και αυτή πρέπει να ασχοληθεί και όχι η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας.

Μιλώντας δε επί της ουσίας του θέματος, είπε ότι τα διαπλεκόμενα συμφέροντα στην πολιτική υπήρχαν και θα εξακολουθούν να υπάρχουν, όσο εξελίσσεται το καπιταλιστικό σύστημα που κάνει τους πλούσιους πλουσιότερους και τους φτωχούς φτωχότερους. Αυτό αποτελεί την αντικειμενική βάση για τη στήριξη από τα διαπλεκόμενα των κομμάτων εκείνων που υπηρετούν αυτήν την πολιτική, τόνισε ο Αχ. Κανταρτζής και ως εκ τούτου είναι υποκριτικό τα κόμματα αυτά - όπως η ΝΔ - να μιλάνε για διαφάνεια.

Οι αστυνομικού χαρακτήρα διατάξεις για τον έλεγχο του συνόλου των οικονομικών των κομμάτων, συνέχισε, μόνο κινδύνους μπορεί να δημιουργήσει, καθώς κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις όξυνσης της πολιτικής πάλης πιθανόν να οδηγήσει σε διώξεις των κομμάτων, που δεν είναι αρεστά στην κρατούσα κατάσταση. Αλλωστε, είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ, δεν ξεχνάμε τις διώξεις των κομμουνιστών και άλλων αγωνιστών στο πρόσφατο παρελθόν, όταν στήνονταν ακόμα και στο εκτελεστικό απόσπασμα όσοι ενίσχυαν οικονομικά και υποστήριζαν το ΚΚΕ.

Το υποκριτικό της πρότασης της ΝΔ επιβεβαίωσε με τον τρόπο του και ο βουλευτής του ίδιου κόμματος Μ. Κεφαλογιάννης, ο οποίος αποκάλυψε τη διαπλοκή και την αισχρή συναλλαγή, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι "αναγκαζόμαστε προεκλογικά να περάσουμε από τα γραφεία της εξωθεσμικής αριστοκρατίας, για να μπορέσουμε να πάρουμε μέρος στις τηλεοπτικές συζητήσεις".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ