Κυριακή 11 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ο "κόσμος" που θα σκοτώσουν

"Ο σημαντικότερος, παράκτια, βιότοπος της Αττικής", όπως χαρακτηρίζεται σύμφωνα με το Δίκτυο Προστατευόμενων Περιοχών "NATURA 2000", ο Σχοινιάς, πρόκειται να καταστραφεί. Ο υδροβιότοπος έχει συμπεριληφθεί στις υπό ένταξη περιοχές στο NATURA 2000.

Κι επειδή αυτό μπορεί να μη λέει και πολλά πράγματα για την κυβέρνηση, θα παραθέσουμε στοιχεία οικολογικών οργανώσεων και φορέων που περιγράφουν το μικρόκοσμο του Σχοινιά, που πρόκειται να θυσιαστεί στο βωμό των συμφερόντων των πολυεθνικών, με πρόσχημα την Ολυμπιάδα.

Η χλωρίδα και πανίδα της περιοχής περιλαμβάνει σημαντικά ενδημικά είδη (τα είδη που εμφανίζονται και αναπτύσσονται μόνο σ' αυτή την περιοχή). Λόγω του ενδημισμού και της παρουσίας πολλών απειλουμένων ειδών, ο Σχοινιάς κατέχει μια από τις υψηλότερες θέσεις μεταξύ των βιότοπων μεσαίου μεγέθους. Οσον αφορά τη χλωρίδα ο Σχοινιάς έχει χαρακτηριστεί ως ένας φυσικός Βοτανικός Κήπος, καθώς στην περιοχή έχουν καταγραφεί 750 είδη χλωρίδας.

Στην πανίδα περιλαμβάνονται απειλούμενα και προστατευόμενα είδη πουλιών, ερπετών και αμφιβίων, καθώς και ένα ενδημικό είδος ψαριού του γλυκού νερού. Η εντομοπανίδα του Σχοινιά εκτιμάται σε περισσότερα από 4.000 είδη, πολλά εκ των οποίων δεν έχουν ακόμη περιγραφεί.

Σύμφωνα με στοιχεία της Ορνιθολογικής Εταιρείας, μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 176 είδη πουλιών. Από αυτά, τα 50 είδη περιλαμβάνονται στο παράρτημα 1 της Οδηγίας 79/409/ΕΟΚ "περί της διατηρήσεως των άγριων πτηνών".

Ακόμα, η περιοχή είναι χαρακτηρισμένη ως αρχαιολογικός χώρος (ΦΕΚ 518/16/11/63 ΚΥΑ 7342/15.11.63). Η περιοχή του δάσους και του έλους του Σχοινιά βρίσκεται κοντά στους δύο τύμβους των Αθηναίων και των Πλαταιέων.

Παράλληλα, η πεδιάδα του Μαραθώνα, λόγω της εκτεταμένης γεωργικής δραστηριότητας και της εγγύτητάς της με την Αθήνα, έχει χαρακτηριστεί ως "λαχανόκηπος της πρωτεύουσας". Το υπόγειο υδατικό δυναμικό της περιοχής αποτελεί την κύρια δυνατότητα άρδευσης των καλλιεργειών του Κάμπου Μαραθώνα. Το 1993 η αρδευόμενη έκταση υπολογίστηκε σε 8.220 στρέμματα.Τα τελευταία πέντε χρόνια η έκταση των καλλιεργειών και ειδικότερα ο αριθμός των θερμοκηπίων έχει αυξηθεί θεαματικά. Η εκμετάλλευση των νερών της περιοχής για άρδευση επιτυγχάνεται με πολλές και διάσπαρτες γεωτρήσεις. Το νέο Προεδρικό Διάταγμα για το Ολυμπιακό Κωπηλατοδρόμιο απαγορεύει τις γεωτρήσεις και κατά συνέπεια θα χαθούν και οι καλλιέργειες...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ