Κυριακή 11 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 39
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Χτίζοντας το μέτωπο της ειρήνης στην "καρδιά" του ιμπεριαλισμού

Με μεγάλη επιτυχία ιδρύθηκε η Ελληνοαμερικανική Επιτροπή Ειρήνης, που διοργανώνει και συμμετέχει σε δεκάδες διαδηλώσεις στις ΗΠΑ

Την ίδια περίοδο, που ο ελληνικός λαός ξεσηκωνόταν ενάντια στον βρώμικο πόλεμο του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια, την ίδια περίοδο, που η ελληνική κυβέρνηση παρέδιδε τα λιμάνια, τα αεροδρόμια και τους δρόμους της χώρας στις ΝΑΤΟικές δυνάμεις, αυτή την ίδια περίοδο, χιλιάδες Ελληνοαμερικανοί συμμετείχαν σε συγκεντρώσεις, διαδηλώσεις και πορείες, που όμοιές τους δεν είχε δει η Ελληνοαμερικανική Κοινότητα για πολλά χρονιά.

Τις πρώτες αυθόρμητες συγκεντρώσεις της σερβικής κοινότητας στη Νέα Υόρκη, που έγιναν απ' την πρώτη κιόλας μέρα των αεροπορικών βομβαρδισμών στη Γιουγκοσλαβία, ακολούθησαν πιο οργανωμένες συγκεντρώσεις και πορείες στην καρδιά της Νέας Υόρκης, στο Μανχάταν, που αρχικά οργανώθηκαν απ' την οργάνωση International Action Center και αργότερα από ένα συνασπισμό οργανώσεων και προσωπικοτήτων, μεταξύ των οποίων και η νεοϊδρυμένη Ελληνοαμερικανική Επιτροπή Ειρήνης.

Η ίδρυση της Ελληνοαμερικανικής Επιτροπής Ειρήνης επισπεύστηκε απ' τους ΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς στη Γιουγκοσλαβία, αν και συζητήσεις για την ίδρυση επιτροπής είχαν ήδη προηγηθεί στους προοδευτικούς - δημοκρατικούς κύκλους της ομογένειας, ιδιαίτερα ύστερα από κάλεσμα που είχε απευθύνει προς τους ομογενείς ο ΓΓ της ΕΕΔΥΕ Θ. Παφίλης, σε επίσκεψη που είχε πραγματοποιήσει μερικούς μήνες νωρίτερα στη Νέα Υόρκη.

Στην πρώτη προκήρυξη που κυκλοφόρησε η επιτροπή και δημοσιεύτηκε στον ημερήσιο ομογενειακό Τύπο, αναφέρεται ανάμεσα στα άλλα: "... Καλούμε κάθε Ελληνα πατριώτη να βοηθήσει, ώστε όλοι μαζί, να δυναμώσουμε την αντίσταση κατά του ιμπεριαλισμού... Ζητούμε: Να σταματήσουν τώρα οι βομβαρδισμοί - Να κλείσουν όλες οι ΝΑΤΟικές βάσεις στην Ελλάδα, να μην υπογράψει η Ελλάδα το νέο δόγμα του ΝΑΤΟ...".

Η επίσκεψη του ΝΑΤΟικού πρωθυπουργού Κ. Σημίτη στις ΗΠΑ, με την ευκαιρία των εορτασμών για τα 50 χρόνια του ΝΑΤΟ, έδωσε την ευκαιρία στους Ελληνες ομογενείς να εκφράσουν για μια ακόμα φορά, τα φιλειρηνικά τους αισθήματα και την αποδοκιμασία τους στην πολιτική υποτέλειας που ακολουθεί η ελληνική κυβέρνηση. Με κάλεσμα της Ελληνοαμερικανικής Επιτροπής Ειρήνης, τη Δευτέρα 19 Απρίλη, δεκάδες ομογενείς υπό την παρουσία των τηλεοπτικών καναλιών, αποδοκίμασαν τον Ελληνα πρωθυπουργό στην Αστόρια, όπου πραγματοποίησε ομιλία. Ο όγκος και ο παλμός της συγκέντρωσης προκάλεσαν αίσθηση που ακόμα συζητείται στην παροικία και όχι μόνο.

Οι κινητοποιήσεις των ομογενών, πάντα με επικεφαλής την Επιτροπή Ειρήνης, δε σταμάτησαν. Ομογενείς από πολλές πόλεις πήγαν στην Ουάσιγκτον και μαζί με χιλιάδες Αμερικανούς πολίτες διαδήλωσαν έξω από την έδρα του ΝΑΤΟ όπου είχαν συγκεντρωθεί οι ΝΑΤΟικοί αρχηγοί για να υπογράψουν το νέο δόγμα του επιθετικού οργανισμού.

Σαν συμβολική ενέργεια και ύστερα από πρωτοβουλία του International Action Center αποφασίστηκε η κατάλειψη της γέφυρας του Μπρούκλιν (κεντρικός κόμβος που συνδέει το Μανχάταν με το Μπρούκλιν). Στις 15 Μάη πραγματοποιήθηκε η συμβολική κατάλειψη της γέφυρας, ύστερα από συγκέντρωση μπροστά στο δημαρχείο της Νέας Υόρκης και με τη συμμετοχή πολλών ομογενών.Μερικές μέρες αργότερα, σε κεντρική πλατεία της Αστόρια - με την επωνυμία Πλατεία Αθηνών, διοργανώθηκε από την Ελληνοαμερικανική Επιτροπή Ειρήνης, συναυλία συμπαράστασης στον δοκιμαζόμενο γιουγκοσλαβικό λαό. Εκατοντάδες ομογενείς παρακολούθησαν τη συναυλία, όπου και ανακοινώθηκε το αγωνιστικό ραντεβού όλων, το Σάββατο 5 Ιουνίου στην Ουάσιγκτον. Η μεγάλη αυτή διαδήλωση ξεκίνησε με συγκέντρωση μπροστά στο Μνημείο των Βετεράνων του Βιετνάμ, συνεχίστηκε με πορεία - 3 περίπου χιλιομέτρων - και κατέληξε μπροστά στο Πεντάγωνο, όπου και εκφωνήθηκαν ομιλίες. Ενας από τους βασικούς ομιλητές ήταν ο ΓΓ της ΕΕΔΥΕ Θ. Παφίλης, που επισκέφτηκε τις ΗΠΑ και μετέφερετις πλούσιες εμπειρίες από το μεγαλειώδες αντιιμπεριαλιστικό, φιλειρηνικό κίνημα στη χώρα μας καθώς και από τις προσπάθειες ανασυγκρότησης του παγκόσμιου κινήματος ειρήνης, ενώ κάλεσε τους συγκεντρωμένους να μην σταματήσουν τον αγώνα ώστε οι λαοί με την πάλη τους να μην επιτρέψουν να κυριαρχήσει στον πλανήτη η ιμπεριαλιστική βαρβαρότητα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ